Šta je novo?

Saveti oko konfiguracije za duze staze

salel

Cenjen
Učlanjen(a)
18.10.2012
Poena
160
Pozdrav. Iscitao sam teme gde su korisnici trazili malo skuplje konfiguracije i nesto malo po netu i dosao sam do sledece konfiguracije.

PROCESOR = INTEL Core i7-4790 (285)
MATICNA PLOCA = MSI Z97 Gaming 3 (115)
RAM MEMORIJA = HyperX 8GB Fury DDR3 1600MHz (45)
GRAFICKA KARTICA = Gigabyte GTX960 4GB GDDR5 (225)
NAPAJANJE = THERMALTAKE Smart SE 730W (80)
SSD = Samsung SSD 850 EVO 250GB (100)
HDD = 3.5" SEAGATE 1TB Barracuda 64MB SATA3 ST1000DM003 (54)

Cilj ove konfiguracije je da mogu da je lako nadogradim kasnije, a pretezno ce se koristiti za gaming i nesto malo Visual Studio i Matlab, i takodje da me sluzi jedno duze vreme. Cene u zagradama su sa KP u eurima, odakle i planiram da izvrsim kupovinu, posto zivim na relaciji odakle su i prodavci.

Tako da trazim neki vas savet i misljenje o ovoj konfiguraciji i da li mogu nesto da izmenim da dobijem slicno za manje para ili za malo vise para da dobijem nesto sto pravi razliku, i ujedno da li bi ova konfiguracija mogla da funkcionise. Hvala svima koji se ukljuce u diskusiju.

Storage HD od bar 3 TB.

Sta ce ti i7 4790? Umesto njega uzmi i7 4820K, posebno sto hoces na duze staze kompjuter.

E sad posto je za gaming, jos bolja varijanta je da ides na neki i5 processor, a razliku u ceni da ulozis u graficku kartu, neku GTX970

sta ce ti takva ploca sa zakljucanim procom i jednom grafikom,taj soket je mrtav tj nece izaci proc vredan apgrejda,960gtx ni u jednom univerzumu nije smislena kupovina...

Mislio sam da ostavim taj procesor, jer necu se baviti overklokovanjem, a da kasnije upgrade graficku negde na leto. Ako je tesko prodati 960gtx i kasnije zameniti za 970gtx onda mozda bolje odma da uzmem 970?

umart neki predlog za plocu onda? ako moze da je u pribliznom cenovnom rangu

ako se ne bavis overklokom,bilo koja h81 ili b85 ploca od 50-60e ce ti zavrsiti posao (a i jeftinije)... i nemoj da pises "ja bih nesto kvalitetno,ne bih jeftino" jer je sve to isti kuac sto se tice kvaliteta... razlika je u konektorima i slicnom.

sta ce ti takva ploca sa zakljucanim procom i jednom grafikom,taj soket je mrtav tj nece izaci proc vredan apgrejda,960gtx ni u jednom univerzumu nije smislena kupovina...

To je tačno, ali sada nije baš trenutak da se pređe na 1151. Matične su nešto skluplje a ram DDR4 ubija :D

ako se ne bavis overklokom,bilo koja h81 ili b85 ploca od 50-60e ce ti zavrsiti posao (a i jeftinije)... i nemoj da pises "ja bih nesto kvalitetno,ne bih jeftino" jer je sve to isti kuac sto se tice kvaliteta... razlika je u konektorima i slicnom.

Ovo je o.k. Procesor i5 (bez K), minumum 8GB DDR3, SSD 120 GB i neka bolja grafika

To je tačno, ali sada nije baš trenutak da se pređe na 1151. Matične su nešto skluplje a ram DDR4 ubija :D

Ovo je o.k. Procesor i5 (bez K), minumum 8GB DDR3, SSD 120 GB i neka bolja grafika

Nemoj uzimati SSD od 120 Gb, mala je sada razlika između 240 i 120 a 120 brzo postane mali.
Skoro sam kupio mušteriji SSD 240gb, cena 9000 din, džaba , prodavac e..i

+1 za ssd, 120 je bas malo, osim ako ide samo sistem na njega i ako ne igras igre...sto nije slucaj.
Zamisli imas 120gb, stavis dve igre (danasnje su 30-60gb).... i trt... Recimo gta i bf4....

Da citiram člana @bachi, iz jedne druge teme.

SSD SATA3 60GB Patriot Blaze 530/430MB/s, PB60GS25SSDR - 4.299,00
SSD SATA3 120GB Patriot Blaze 545/430MB/s, PB120GS25SSDR - 4.999,00
SSD SATA3 240GB Patriot Ignite 560/405MB/s - 8.999,00

Kao što se vidi, ovaj od 240GB je ipak primetno skuplji i na ovu bednu prosečnu platu od 30.000 dinara je ipak osetan udar.

Ali, kao što sam napisao u prethodnoj poruci, nema apsolutno ekonomske logike kupiti 60GB SSD, kada za samo 700 dinara više dobiješ 120GB.

Mislim da je skroz u pravu. 120 GB je o.k. Sistem + 2-3 igre

na ssd samo open world i eventualno ako se nesto roka puno onlajn i loading vas nervira.a ono za to da je mrtav soket,mislio sam da nema potrebe za toliko skupim chipsetom i zbog toga,i sto nece da klokuje i sto mu ne treba vise grafa.970gtx obavezno,ssd,8gb ram-a je dovoljno,eventualno da se uzme 1x8gb stik pa ako ne bude patka da za fl4 treba vise da moz' lako se dobudzi.ako sta love pretekne eventualno da se ulozi u 4770/4790 i zbog fjucrprufinga i ako ovo za fl4 i hyperthreading ne bude isto patka.

To mi je i neki plan nakon ovih iscitanih postova i saveta sa jos jednim drugarom. Da uzmem SSD od 250 i jedan stik od 8gb kako bi kasnije ako mi bas bude trebalo da nadogradim na 2x8, a sledeci put kada se udje u neku vecu lovu onda ako bude potrebe da se uzme i7.

Sta mislite za ovu maticnu da li je dobar onda izbor - ASUS B85M-G?

kod h81 i b85 imaš ograničenje u brzini rama na 1600mhz , ako ti to ne smeta, ploča je sasvim pristojna.

ako hoćeš brži ram (2400+) idi na H čipset , ako hoćeš i overklok za K procesore, onda serija Z

ja bih pre gledao npr kvalitet integrisane zvucne nego sam chipset jer ce sve to da radi kao sat.eventualno ako ti treba toliko sata portova,i ako prati cenom.ne pricam konkretno za tu plojku,nisam se sa njom sretao,generalno sve h81/b85 ploce i konfe sa kojima sam imao posla rade perfektno.cak i najjeftinija h81 p33.

edit: kokane lepi,vec smo se dogovorili za 970gtx i 1x8gb ram-a,sta ce mu zaboga 2400+ ram,i to na jednom stiku? :)

Poslednja izmena:
Pa nista joj ne fali. Kao sto su ti vec rekli, biraj plocu po broju konektora koji su ti potrebni. Ako ova ploca po tom pitanju zadovoljava tvoje potrebe, ond ok.

Ispravka- samo Z i X čipseti podržavaju xmp profile brže od 1600 mhz. Oprostite zbog dezinformacije.

sto je sve u situaciji gde ocigledno nema govora o gejmingu na integrisanoj i memory intensive workload-u je totalno nebitno,kupis najjeftinijih 8gb ddr3ke na koje naletis.

Uzmi bre neko kvalitetnije napajanje, tipa Antec TPC 550W ili ako ces modularno Cooler Master V550 ili neki slican Super Flower.
Dovoljno ti je realno 550W za svaku single GPU konfiguraciju, pa i uz neki malo jaci OC.

Nazad
Vrh Dno