Šta je novo?

Savet za upgrade

Goyakla

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2005
Poena
705
Kolege, molim za mišljenje oko dileme koju imam.

Varijanta 1: Na postojećoj konfiguraciji zameniti grafičku sa nekom 1050Ti - oko 160 eur

Varijanta 2: Kupiti Ryzen 3 2200G, ploču i odgovarajući 2x4 DDR4 i pri tome iskoristiti postojeće napajanje i SSD - oko 250 eur

Prva varijanta je definitivno jeftinija za oko 100 eur s tim što bi mi druga varijanta odgovarala jer bih sve spakovao u neko malo kućište i napravio malo reda.
Trenutno igram samo CS GO, razmišljam da počnem PUBG.

Sve u svemu, koja bi po vama u praksi bila razlika u performansama između prve i druge varijante u recimo pomenutnom PUBG-u?

Hvala

Zamena procesora sa sandy i5/i7 ili haswell i5, uz adekvatnu plocu naravno, pa kupovina graficke.

Trebalo bi da izadje kao 2 varijanta, a dosta bolje ce biti 🙂

U prvoj bi imao procesor koji debelo bottleneckuje gpu, u drugoj bi imao gpu koji debelo bottleneckuje procesor.

U principu, ne zna se sta je losije 🙂

Ipak sam rešio da uradim kršteniji upgrade. Šta mislite o sledećem:

CPU: Ryzen 5 1400 (ili nešto bolje ako mnogo ne odskače cenovno)
RAM: koliko sam shvatio Ryzen zahteva DDR4. Da li je pametno uzeti kit od 8 Gb ili 2x4, šta bi preporučili u nekoj budžetskoj varijanti? Ima li načina da zadržim postojeću RAM memoriju sa možda Intel varijantom?
MB: Uzeo bih neku micro ATX ali da ima HDMI izlaz
GPU: 1050Ti. Vidim da imaju i kompakt varijante, kakva je u praksi razlika između njih i standardnih sa 2/3 kulera?

Udelite savet pošto sam prilično izašao iz materije oko hardvera

R5 1400 nit smrdi nit miriše, idi ili na R3 1200/2200G ako hoćeš da uštediš ili na R5 1600.
Ne, ne bi mogao da zadržiš DDR3 ni sa Intelom. DDR4 2x4GB na 3000MHz.
Samo 2200G ima integrisanu grafu, ako nećeš njega HDMI na ploči ti treba za?
Kompakt varijante su manje više sve OK, naravno da nisu sve iste, npr. Inno3D Compact X je odlična.

Poslednja izmena:
R5 1400 je odlicna kupovina za ~110e, ako se uzima preko oglasa.

Gledaj izlaze na grafickoj karti, ne na maticnoj ploci.

Pala je odluka na R5 1600

RAM sam video ovaj, dobra mu je cena - G.SKILL 8GB Aegis DDR4 3000MHz CL16

Kažite mi samo koju ploču da uparim. Gledam neku A320M, nisu skupe ali ne znam koji proizvođač, ako uopšte ima neke veze.

Poslednja izmena:
Na oglasima sam našao grafičku, kaže prodavac da je nova i da ima 36 meseci garanciju kod EWE computers. Iskreno, prvi put čujem za njih, vidim da je u pitanju veleprodaja iz Zemuna.
Kaže mi da dobijam pisanu garanciju ali bez fiskalnog. Koja šema je u pitanju?

Imaju oni i maloprodaju, a ne znam za slucaj da je neka firma pristala da resi reklamaciju bez prilozenog fiskalnog racuna, tj. njegove kopije, tako da... :trust:

Našao sam još jedan oglas na KP, ovaj prodaje sa pisanom garancijom Comtrade i fiskalnim, garancija i fiskalni se izdaju na dan isporuke. Zna li neko da li je ovo ok? Lik ima ok ocene na KP

Poslednja izmena:
Ja sam više puta ovde na forumu pročitao da su ljudi garanciju rešavali kod uvoznika preko serijskog broja, bez fiskalnog. Opet, nikad lično nisam imao prilike da proverim to.
Predlažem da pozoveš EWE i proveriš sa njima da li je za ostvarivanje garantnog prava dovoljno da imaš kompletno pakovanje i serijski broj.

Pa ko je taj lik koji, na dan isporuke, ispunjava garantni list i stampa fiskalni racun od poznate firme? Meni to ne zvuci OK.

Ako vec neces da sam kupis u radnji, mislim da ti je najsigurnije da kupis od nekog sa foruma ili od Fante.

Malopre sam našao na oglasima sa Emmi garancijom tako da sam dogovorio. Kod Fante sam poručio ploču, cpu i ram.

I ja sam čuo da ima ta varijanta da se direktno uvozniku obraćaš sa garancijom, mada mi je to sve sumnjivo i ne rizikuje mi se

Stigle sve komponente.
Ryzen 5 1600
AS Rock A320M
G.SKILL 8GB Aegis DDR4 3000MHz
Inno 3D 1060 6GB
U ponedeljak još stiže kućište, MS Cyclops IV

Hvala svima na pomoći

Poslednja izmena:
U slucaju da neko bude citao post a zatreba informacija sto se tice garancije u Comtrade i Ewe ne trebaju uglavnom nikakvi papiri, pozovete samo njihov servis i izdiktirate serijski broj graficke ili cega vec i reci ce vam do kada vazi tacno garancija i da li je sve regularno.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno