Šta je novo?

savet za podesavanje wifi rutera i AP

pashutin

Cenjen
Učlanjen(a)
27.12.2012
Poena
160
pozz drugari,
da se posavetujem sa Vama, pre par dana sam setovao neku mrezu u lokalu, net je kablovski , brzina je izmerena 27 Mbita/s, imam jedan wifi ruter tp link sa 3 antene po 8db, i na 2 mesta sam stavio jos po 1 acess point isto TP link sa 3 antene po 8 db..
Podesio sam na koji da se poveze ruter, security i stavio da bude universal repeater, i ima ok signal ali me buni zasto do uredjaja stize 2 Mbita/s ???
Razlika je ogromna i pravi mi problem , da li je neko imao slican problem ?
Hvala

Zato sto je u repeater modu. Jedno 50 puta sam napisao ovde da je repeater mod njesra, Mada opet trebalo bi da izvuces vise od 2mb. Ja sam sa G standardom izvlacio oko ~4-5. A ti lepo zaboravi 27 :). Zanemari repeater vec razvuci kablove do AP-ova.

Pa pretpostavio sam da nece peglati neku extra brzinu, ali ovih 2 mb su premalo i sa tim posao nije zavrsen..
Pokusacu opet sve da pretresem, a vec sumnjam na jedan AP da baguje pa cu da ga zamenim

Proveri i signal koji se repeatuje, ako je signal isuvise slab onda neces moci bog zna koliko da proteras kroz link,

signal sa rutera na prvom AP je 20db, na drugom gore 12 db..
Mislim da je to sasvim dovoljno...

U pravu je bandza.
Ubi ga repeater. Nema sanse da ostvaris tu brzinu u tom modu. Razmisli o kablu do neke tacke, pa tu zakaci ap za pristojan rezultat preko wifi-a.

namesten je na "universal repeater", i od ostalih podesavanja ima samo "repeater", ali bez veze sam stavio na universal..
Danas sam uspeo da dignem protok na 3 mbs tako sto sam AP-ove podigao za 1 metar u visinu ? ( pojacao se prijem signala )

Ovo je sve radilo do sada sa dosta slabijom brzinom i kocenjem da smo bili primorani da prebacujemo modem u sredinu objekta...
Ne znam da li sam naveo, ali to je objekat sa 7 velikih stanova,saune restoran i gluposti ostale, zgrada je kompletno zavrsena i lux opremljena i tada su se setili da im treba net..
A signal dolazi na pocetak tj ulaz zgrade i tu je do sada bio modem..
Resenje je bilo postavljanje ogromnog pojacavaca Spauna 40 da bi zbog lose instalacije kablovske mogao da gura signal do sredine objekta gde je sad postavljen modem i ruter a AP su jedan na ulazu a drugi desno od rutera..
Samo je ruter setovan, AP-ovi su zapamtili prethodna ista podesavanja i nastavili su sa radom...
Toje bilo idealno nekih 7-10 dana i odjednom ruter zaglupi i nema net, a sve pokazuje kao da je ok...
Obican restart i vrati se u normalu.. Ruter je TP link i nije jedini slucaj posto sam cuo isto da ima slucaja sa njim da to radi...

Boze dragi ima se za lux objekat a nema se za pristojnu opremu. Koliko para toliko muzike. Takodje, za takav objekat je nabolje napraviti neki plan. Kupiti neki mikrotik ruter, uzeti switch, i lepo proceniti koliko je AP-ova potrebno. Za toliku zgradu cenim da neces proci ispod 5 AP-ova. Sve njih vezi kablom na switch koji ces vezati na mirktoik. To ti je i najbolja i najjeftinija solucija. Svakom AP-u dodeli neki ssid, tipa, sauna, restoran itd....

Nije covek kriv, mnogo je para dao za to a tako se zavrsilo...
I da, nema nikakve sanse da povezujem neki switch jer nema nikakvog mreznog kabla niti druge veze osim wifi..
Za sada radi sa ovim tp linkom mislim da je 941 i 2 najjaca AP ali na svima su zamenjene antene i postavljene 8db...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno