Ja ih ne bih izbegavao, cak sta vise ulaze mi u vrlo uzak izbor, imam jednu na kojoj mi je baziran kucni racunar, a svojim prijateljima i rodjacima takodje uzimam njih. Pre oko par meseci sam osetio potrebu da svoj mili 6-godisnji TXpro&cyrixMII zamenim za plocu i procesor koja ce mi za adekvatnu kolicinu novca poboljsati "computing experience" i uz to predstavljati solidnu bazu za sistem koji ce se nadogradjivati (pci vga>agp, 10gb hd>80gb) kada mi to bude najkorisnije. Pa sam tada, nakon razgovora sa nekim prijateljima koji diluju hardver, obavestavanja na nekim sajtovima dosao do zakljucka da bi mi odgovarala msi kt4v(L) ploca. Od nje sam ocekivao da moj postojeci hardver (pci voodoo, hcf modem, rezac teac 40x, hd quantum fireball lct10 10gb i quantum bigfoot 4GB)) dobro proguta, i da na default setovanjima radi korektno. Falilo mi je da uz nju nabavim i ddr (uzeo sam elixir ddr400) kuciste atx (neko od 24e "400w") i processor (uzeh xp2000+), sve to za nesto manje od 200e. Ono sto nisam ocekivao, a obradovalo me je, da sam nakon sklapanja trebao samo da pokrenem Repair instalaciju postojeceg winXP (koji je instaliran sa txpro) i ponudim adekvatne drajvere. Za manje od dva sata sam imao sistem na kome sam mogao da nastavim da radim bez reinstaliranja korisnickog softvera (mada mi ni to ne bi tesko palo jer sam bio spreman za to). Na msi sajtu se obavestih oko jos novijih drajvera od onih koje sam dobio na cd-u pa je sve bilo fit. Nakon pokretanja igre GTA3 me zacekalo smrzavanje win-a pa sam shvatio da mi je graf kartica i/ili njeni drajveri neodgovarajuci, a takodje i da nemam ddr 400 memoriju koja je na spisku podrzanih modula za tu plocu. Sto se igre tice to mi nije bilo previse bitno, a ovo drugo sam resio setovanjem memorije na ddr333 (sto ce reci da mi je zao sto za 5e koje sam bacio nisam npr. kupio nekom detetu veliku cokoladu). Nakon upoznavanja i cackanja sa plocom, i novijim opcijama sa kojima sam se prvi put sretao, podesih (bios) stvari onako kako sam mislio da je najoptimalnije i pustih na vise sati program hot cpu tester za koji se tvrdi da maximalno opterecuje sistem. Posto sam to radio u vreme najvecih vrucina zakljucio sam da dobro simuliram i najproblematicnije situacije u kojima mogu da se nadjem sa racunarom. Posto nije bilo problema, zakljucio sam da sam, za svoje potrebe sistem dobro podesio. I do danas mi praksa nije demantovala taj zakljucak.
Od tada mi sistem radi bez problema koji bi upucivali da je hardver problematican - a ja svoj winword, powrpoint, excell, internet... job&joy odradjujem na veliko zadovoljstvo. Burazeru sam takodje bazirao sistem na ovoj ploci - neko bi rekao da postoji znatno bolji izbor, ali sam ja na osnovu njegovih potreba odlucio (u tom trenutku) da uzme sto bolji i veci monitor nego da ulaze u nesto ciji ce kvalitet tesko umeti da oseti (veci memorijski protok).
So, hocu da kazem da na osnovu svog iskustva nikako ne mogu da kazem da bih msi generalno izbegavao. Svidja mi se njihova podrska, imaju sajt koji korektno osvezavaju, informacije su im jasne, i imaju sve sto ja kao relativno prosecan korisnik racunara zelim da ima firma od koje sam nabavio hardver.
Konkretno, ja bih pre upucivao paznju na to koji se chipset uzima nego koja firma. Mislim da su se danas ljudi, za sadasnji trenutak, slozili da je nf2 bolji izbor (performanse/cena) od VIA chipsetova - pa bih u tom slucaju pratio sta moze da se bira od toga.
Btw nije mi poznato da postoji msi kt4v-lb vec samo kt4v i kt4vl (ova poslednja ima jos integrisanu mreznu) a i jedna i druga se vode kao msi-6712. Mislim, jel` ti to greska u kucanju ili se stvarno pojavila neka novija revizija te ploce.