Šta je novo?

Savet za overclock e7300 na Gigabyte P35-S3G

kiborg21

Slavan
Učlanjen(a)
23.02.2005
Poena
309
Dakle, juče sam kupio CPU Intel e7300 @2.66 Ghz, zasad još na defaultu, dok ne uzmem bolji cooler(planiram ovaj- Cooler Master Hladnjak - S775/AM2/K8 HyperUCg HCA-F61-GP
http://www.polenbilgisayar.com/content_files/prd_images/power/25COOL34_big.jpg )

Konfiguracija iz potpisa, MB Gigabyte P35-S3G, mem:2*1Gb OCZ 1066Mhz

Nisam siguran koja mi je trenutna verzija biosa na ploci, al vidim na nekim sajtovima da treba F4 da bude verzija za ovaj CPU? (http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/CPUSupport_Model.aspx?ProductID=2729)

Ja sam probao da menjam u biosu frekvencije za MEM, al svaki put kad stavim preko 667, on se restartuje i vrati na default, hocu da stavim na 1066, ili vise koliko moze.

A imam instaliran i Easy Tune 6 Gigabyt-ov software, iz njega kad podesim, kao pise da je mem sad na 1066, al u biosu i dalje stoji 667? Kako da budem siguran na koliko stvarno radi?

Da li je jos neko menjao Bios da bi klokovao ovaj CPU? i kako je najbolje to uraditi?

Hoću da ga klokujem izmedju 3.6-4 Ghz, dokle bude stabilno... Pa koja su najbolja podesavanja za FSB, voltazu, memoriju? (mnozilac na ploci za CPU je 10 )

Hvala unapred. :wave:

Poslednja izmena:
Proverio sam Bios, verzija je F2. Jel treba da stavljam noviji? (skinuo sam i F3 i F4 sa neta).

Uzeo sam i cooler, koji sam najavio gore...Sad cu da ga montiram, pa javite dal da flashujem bios, ili nema potrebe.

stavi novu verziju bios-a jer uvek nova verzija ima nekih boljih opcija,stabilnije radi itd

Flashovao sam bios na verziju F4 uspesno, ali ne mogu da overklokujem i dalje...
Na koju god vrednost da promenim FSB ne prihvata, i opet sve vraca na default.

Isprobao sam preko 10 kombinacija za:
CPU Clock Ratio (multiplayer): 8-10
CPU Frequency: 3.00, 3.33, 3.4, 3.60, 3.66, 4.00 Ghz
CPU HOST Frequency(Mhz): 300, 333, 366, 400
PCI-E Frequency : Auto, 100, 102, 110
Performance Enhance: Standard, Turbo, Extreme
System Memory Multiplayer(SPD): AUTO, 3.20, 3.33, 4.00,
Memory Frequency: 1000, 1220, 1464, 1333
DRAM Timing Selectable(SPD): Auto, Manual

CPU Voltage: Default 1.225
Manual:1.325 nisam preko, ne znam kolko sme...

Gde gresim?
Ili je do verzije Biosa, mozda da probam sa ver. F3?

Koji napon si stavio za memoriju? Memorije koje rade na 1066 obicno traze 2-2.2v. Stavi deklarisan napon za memoriju i probaj sa 8 x 400 za proc i 2,00 delilac za memoriju za pocetak pa ako prodje boot oda probaj sa 2,66 deliocem. Moj E7200 ali na P43 ploci radi i na 8x400 i na 9x400 sa memorijom na 1066 (400x 2,66) ali nisam siguran da li tvoja ploca hoce FSB na 400

Uspeo sam da overclokujem :D:D:D

Problem je bio ipak u verizji Biosa, radi samo sa verzijom F3a koje inace nema na zvanicnom Gigabajtovom sajtu, nego sam nasao na Softpediji. I ucitao sa Flasha u Q-flashu, jako je bitno da se koristo Q-flash, a ne @Bios, sa kojim su mnogi imali problema. Sve savete i uputstva sam nasao na Tweaktown-u, evo linka za sve P35 ploce: http://forums.tweaktown.com/f69/gig...erclocking-general-bios-tweaking-guide-26112/

Evo koja sam podesavanja namestio:

Robust Graphics Booster___________ [Auto]
CPU Clock Ratio ____________ [10]
Fine Clock Ratio ____________[0.0]
CPU Host Clock Control_ [Enabled]
CPU Host Frequency (MHz)__________ [340]
PCI Express Frequency (Mhz)_______ [100]
C.I.A. 2__________________________ [Disabled]
System Memory Multiplier (SPD)____ [3.2]
DRAM Timing Selectable_______ SPD __ [Manual]

Performance Enhance = [Standard]

CAS Latency Time________________ 5
Dram RAS# to CAS# Delay_________ 5
Dram RAS# Precharge Delay_______5
Precharge Delay (tRAS)__________ 15

ACT to ACT Delay (tRRD)_________ 4
Rank Write to READ Delay________ 4
Write to Precharge Delay_________ 6
Refresh to ACT Delay______________ 42
Read to Precharge Delay__________ 4
Static tRead Value_______________8
Static tRead Phase Adjust________ [Auto]

System Voltage Control____ [Manual]
DDR2 OverVoltage Control__ [+0.1V] default 1.8V
PCI-E OverVoltage Control_ [Normal]
FSB OverVoltage Control___ [+0.1V]
(G)MCH OverVoltage Control [+0.1V]
CPU Voltage Control_______ [1.350]default 1.150

Limit CPUID Max. to 3.....................: [Disabled]
No-Execute Memory Protect............: [Enabled]
CPU Enhanced Halt (C1E)................: [Disabled]
C2/C2E State Support....................: [Disabled]
x C4/C4E State Support..................: [Disabled]
CPU Thermal Monitor 2(TM2) ...........: [Enabled]
CPU EIST Function.........................: [Disabled]

Integrated Peripherals
Legacy USB Storage Detect_____[Enabled] Must be enabled to flash from USB

Dakle FSB je sada 340, CPU Clock je 3.4GHz, Mem radi na 1088Mhz(najpribliznije realnim 1066Mhz), ne znam da li sme vise da se cedi, da se ne bi pregrevala mem...

Probao sam i FSB 360, tada puca, mozda bi sa drugom kombinacijom parametara i radilo prkeo 3.4GHz, al i ovako mi je ok. Testirao sam sa Orthosom, radi stabilno, idle oko 39-40C, full load do 70-72C. Bez Overclocka 30C-59C. Mislim da su to OK vrednosti?
U 3D marku 06, 10500 poena pre, 11500 posle overclocka, u GTA4 10-12 Fps vise, tako da sam ja zadovoljan ,)

Fala na odgovorima...
Pozz

Poslednja izmena:
moze to jos da ide gore do jedno 3.8 pa mozda jos vise ali to zavisi od primerka na kakvog si "naleteo"

Hmmm, ipak nije stabilno kao sto sam mislio, danas mi se ukocio usred rada, i restartovao, i sve vratio na default...
Probao sam sa FSB na 400, i mnozilac 8x, i mem na 1000Mhz, Voltaza na 1.350V i radio je neko vreme...i opet se restartovao i vratio na default.

Sta bi moglo da pravi problem, da li je do FSB-a ili voltaze, ili nesto drugo?

(A, da primetio sam da se dosta greje chipset na ploci, NorthBridge mislim, a posto je kuler novi ogroman, bukvalno je na 1mm od chipseta, pa mislim bi se tesko naguralo jos neko hladjenje za chipset?)
cooler-mala.jpg

Poslednja izmena:
voltaza za proc ti je prevelika, moj e7200 radi na 3,2 na 1.17 sto je realno 1.13 posto ploca ima VDrop. Koju voltazu si stavio za memoriju? I stavi je na 1066 (400 x 2.66)
Imas i F5b bios, pa mozes da probas i njega. Probaj FSB 333 x 9.5 i za memoriju delilac 3.22 (ako se ne varam)

voltaza za proc ti je prevelika, moj e7200 radi na 3,2 na 1.17 sto je realno 1.13 posto ploca ima VDrop. Koju voltazu si stavio za memoriju? I stavi je na 1066 (400 x 2.66)
Imas i F5b bios, pa mozes da probas i njega. Probaj FSB 333 x 9.5 i za memoriju delilac 3.22 (ako se ne varam)

Za memoriju je voltaza 2.1V(toliko i pise na nalepnici na mem) def 1.8V + 0.3V u biosu
To sam malopre stavio, nisam znao u startu koliko sme ova memorija. Videcemo da li je to pravilo problem, ili preveliki FSB...
A mnozilac za mem ne moze 2.66, moze 2, 2.5, 3, 3.2, 3.33, 4 i auto, sad sam ostavio na auto da vidim da li ce biti stabilno.

Znaci za CPU Voltazu koliko da stavim? Sad sam stavio FSB 333, znaci Cpu= 3.33Ghz koliko je dovoljno Voltaze?

Voltazu odredis tako sto krenes od defaulta pa povecavas lagano dok ne dobijes stabilnost

Oc je posao koji zahteva mnogo strpljenja,vremena i mnogo testiranja...samo napred i polako i rezultati nece izostati :)

Evo sta sam uradio:

Nekako sam montirao kuler 40mm na NorthBridge, pošto je bio vreo:

cooler-foxcon2.jpg

NB je 34mmx34mm pa je zašrafljen samo na 2 mesta, al mislim da je dovoljno čvrsto,
i na 5000rpm je, sa 20Db tako da nije loše :)

Probao sam sa 360 FSB, i 1080 Mhz za mem,ali se nije butovao, probao sam i sa par izmena, ali nisa uspeo da ga nateram da radi sa 360 Fsb.

Pretpostavljam da je to previše za ovu MB. Mrzelo me da testiram 1 po 1 stepen od 333FSB, koji je stabilan, do 359 :) možda drugi put... Ovako je optimalna brzina FSB-a ploče, njen maximum na 1333MHz, i memorija je na svom optimumu na 1066Mhz (3.2 množilac)

Znači sad je Cpu na 3.33 Ghz i mem na 1066Mhz sa boljim hladjenjem

Voltaža je OK na 1.350, probao sam sa nižim: 1.200 do 1275V al je to premalo bilo, pa sam se vratio na 1.350

Pitanje vezano za EasyTune 6, ne znam dal on laže za temp Cpu-a, u njemu mi deluju normalne temperature idle 32-36C, a u CoreTemp i Everest kad god ih upalim piše 51C, fixno i de mrda ni gore ni dole, pa ja mislim da oni loše detektuju temp?
Jedino se poklapaju temp kad pustim Otrhos, pa na full load, daju iste temp? (70-72C kad je opterecen)

Well that's that folks :)

Za temp koristi Core Temp ili Real temp oba pokazuju realne temperature a imas i plugin za Rivu koji ti pokazuje dobar temp procesora. U sustini temerature su ti malo vece nego sto bi trebalo. Da nisi preterao sa naponom za proc? Moj e7200 na 3.2 idle 35°C a full pod Orthos-om 49°C

Ja izgleda imam losiji primerak 7200 ili me ploca zeza.Sad je na 3,8Ghz ali tek sa 1,4 vcore-om:smash:
Ali ostavio sam ga tako koga j*** pa nek crkne kad oce kupicu drugi ali ovu Asus plocu vise nikad:D
Sto je cudno temp idu do 65-68 u load-u Orthosa,Prime itd. Ali u igrama(Crysis,COH,Far Cry2) max 42c:d!
Xigma ovaj je bolji od TX2-jke jedno milion puta.

Odlicne temp,kod mene se zaleti do 79c i tu stane ne mrda :)

Da ali ti je proc na 3.8 za razliku od mog koji je na 3.4 (8.5 x 400) 1,18v

A da i Geminija sam doveo na mirror finish, proc nisam, nemam ja*a.

Poslednja izmena:
Koje napajanje imas?
Jesi ti ti CPU cooler naopako montirao?

Ja sam nedavno sastavio konfiguraciju za gore spomenutim procesorom,razumem se kako tako u overclock i pre sam dosta puno puta klokovao dosta masina a i sebi i u mnogim slucajevima je trebalo mnogo zivaca dosta znanja o konfiguraciji koja se klokuje,ali eto pre 3 dana sam ponosan vlasnik Asusove ploce i intelovog procesora,Asus P5Q pro Intel Core2Duo e7300 sa box hladnjakom i 2x1gb Kingston na 800 mhz,i probao sam par puta da kako cackam po biosu i da vidim sta i kako i da malo upoznam svoju novu masinu i kad sam pokusavao klokovati bilo koja podesavanja da sam namestio sve mi je radilo bez problema i bio je stabilan.Nisam preterivao ali sad gore pomenuta masina mi radi na 3200 mhz u razmeri 1:1 sa memorijom i otkad sam to podesio probao sam par testova odraditi i bio je mnogo stabilan cak sam i gta 4 igrao pod medium full opcijama 5 sati bez prestanka i nisam uocio nikakvu nestabilnost!!

Mozes ti sa tom plocom i adekvatnim hladjenjem mnogo vise od 3.2

Ne sumjnam u to mada mi je i ovo sasvim dovoljno,ali ipak volim malo da cackam pa ko zna mozda ga budem i dizao barem da vidim koliko moze,ali neznam hocu li mocu sa box kulerom da ga ohladim ako budem dizao previse.imam dosta dobro hladjenje na kucistu pa i to malo pomaze oko hladjenja samog procesora...neznam sta da kazem pa probacu pa cu javiti rezultate

Poslednja izmena:
Vrh Dno