Šta je novo?

Savet za obabir linux-a

Ocean_Soul

Slavan
Učlanjen(a)
19.09.2007
Poena
304
Hteo bi da instaliram neki linux ali nemam ni blage veze koji. Potreban mi je neki koji je dobar za pocetak lak za instalaciju (nikad ranije nisam instalirao linux) i za koriscenje (za pocetak). a moze i neki savet za programe (osnovne) koje zamenjuju total comander, winamp, acdsee, bs player...

Ubuntu ili neke njegove distribucije. Najbolje bi bilo da nadjes isti na punom DVD-u sa kojim dobijas sve najpopularnije programe.

Hteo bi da instaliram neki linux ali nemam ni blage veze koji. Potreban mi je neki koji je dobar za pocetak lak za instalaciju (nikad ranije nisam instalirao linux) i za koriscenje (za pocetak). a moze i neki savet za programe (osnovne) koje zamenjuju total comander, winamp, acdsee, bs player...

Za one koji prvi put prelaze sa M$ na Linux obavezno probati (pored ostalih takodje dobrih distribucija) PCLinuxOS (na distrowatch-u #1 distribucija zadnjih meseci). Dolazi kao live distribucija tako da ces lako proveriti da li Ti je HW podrzan. Instalacija je izuzetno prosta i traje najvise 10 minuta. Sto se programa tice pokusacu:
total comander - krusader
winamp - amarok
acdsee - picasa (imas je i za windows)
bs player - kaffeine

POZDRAV

Jos jedna preporuka za PCLinuxOS, za razliku od Ubuntua, imaš dosta programa uz njega

Probaj oba (i PCLOS i *buntu), pa vidi u kojem ces se pre snaci bez trazenja raznoraznih resenja po netu. Moj predlog je PCLOS. Takodje predlazem Mint, Mepis, Mandrivu, Freespire.

Niko ne spominje SUSE, a vredan je pažnje.

openSuSe nije live distro, može da se isproba tek nakon instalacije za razliku od PCLOS i Ubuntu.

Da, tako treba. Svaki image distroa koji skines treba da narezes.
Skines lepo image, proveris MD5 checksum, narezes image, bootujes sistem sa njega, isprobas, pa ako ti se svidi, instaliras ga.

Ako imaš dial-up internet konekciju,onda ćeš se namučiti oko kompajliranja modema,a ja bih ti peporučio Ubuntu ili Kubuntu,pa vidi koji ti se više dopada,i Fedoru.

Poslednja izmena:
Slažem se sa ostalima, PCLoS ili *buntu.

Ako imaš dial-up internet konekciju,onda ćeš se namučiti oko kompajliranja modema,a ja bih ti peporučio Ubuntu ili Kubuntu,pa vidi koji ti se više dopada,i Fedoru.

Ja ne bih nikako preporučio Fedoru ukoliko je početnik i ima sporu Internet konekciju. Samo da bi dodao podršku za mp3 (za neki od media playera za KDE) morao bi da updatuje skoro čitav KDE što će da izađe preko 50MB.

Poslednja izmena:
Postoji live SuSe. Najnovija verzija 10.3.
Ipak savetujem da ti pomogne neko ko se razume u Linux. Mnogi se u prvom kontaktu nesnađu najbolje, razočaraju se i odustanu. Linux nije težak, samo je drugačiji, verovatno ćeš se snaći i sam. Većina distribucija ima i srpski jezik podržan. Probaj više disrtibucija, pa izaberi onu koja ti odgovara. Na nekom starom HDD-u (10 GBajta je dosta ) možeš da vežbaš.

Na racunaru na kom ide linux nemam net :( za sad. A sto se tice srpskon to mi nije bitno

Postoji live SuSe. Najnovija verzija 10.3.
Ipak savetujem da ti pomogne neko ko se razume u Linux. Mnogi se u prvom kontaktu nesnađu najbolje, razočaraju se i odustanu. Linux nije težak, samo je drugačiji, verovatno ćeš se snaći i sam. Većina distribucija ima i srpski jezik podržan. Probaj više disrtibucija, pa izaberi onu koja ti odgovara. Na nekom starom HDD-u (10 GBajta je dosta ) možeš da vežbaš.

Link molim...

Ljudi skinuo sam Ubuntu i sve radi lepo sa cd-a osim sto ne znam da ga instaliram. kad ga butuje sa cd-a imam tamo ikonu da ga instaliram odaberem tamo sta treba oko lokalizacije i kad dodjem da biram particije tu stanem. imam 4 particije na jednoj instaliran windows xp jedna je prazna a na ostale dve imam fajlove. trazi mi da odaberem particiju na kojoj cu instalirati linux (odaberem praznu) i trazi mi jos jednu particiju za neki swap sto nemam pojma sta je. i kada odaberem obe particije on mi kaze da nisam lepo odabrao particiju za boot??? pomagajte molim vas
ps.
da li ce on formatirati i tu swap particiju i cemu to u opste sluzi

Mislim da ti iz same instalacije mozes da napravis posebne particije za swap i za sam linux, ali je, barem po meni, to lakse iz samog Windowsa. Moras napraviti jednu linux particiju (najbolje ext3) i napraviti jednu swap particiju. To mozes iz Windowsa da uradis sa Partition Magic 8. Swap particija bi trebala da bude velicine 2xkolicina_ram_memorije_koju_imas, ali ce ti i 1 GB swap particija sasvim dobro doci. A za ext3 particiju stavi koliko zelis, samo da nije nesto malo tipa 2, 3 GB.

Ljudi skinuo sam Ubuntu i sve radi lepo sa cd-a osim sto ne znam da ga instaliram. kad ga butuje sa cd-a imam tamo ikonu da ga instaliram odaberem tamo sta treba oko lokalizacije i kad dodjem da biram particije tu stanem. imam 4 particije na jednoj instaliran windows xp jedna je prazna a na ostale dve imam fajlove. trazi mi da odaberem particiju na kojoj cu instalirati linux (odaberem praznu) i trazi mi jos jednu particiju za neki swap sto nemam pojma sta je. i kada odaberem obe particije on mi kaze da nisam lepo odabrao particiju za boot??? pomagajte molim vas
ps.
da li ce on formatirati i tu swap particiju i cemu to u opste sluzi

I mene je to malo bunilo pri prvoj instalaciji, nisu particionisanje napravili da je odmah jasno početnicima.
Pazi, za mount point particije na kojoj će ti biti Linux treba da odabereš "/". Pošto ti je ovo prva instalacija, bolje je možda da ne praviš dodatne particije tipa "/temp", "/home" i sl.

Swap particija ima istu funkciju kao pagefile u Windows-u, OS je koristi kao viruelnu memoriju, tu trpa fajlove potrebne za svoj rad ukoliko je RAM memorija puna. Za razliku od Windows-a koji stalno drži nešto u swap-u, Linux svoj swap koristi maksimalno konzervativno i kod mene je swap particija uvek prazna. Ako imaš 1 ili 2 GB memorije napravi sasvim malu swap particiju. Možeš i da je ne praviš, ali bolje je imati.

Poslednja izmena:
I mene je to malo bunilo pri prvoj instalaciji, nisu particionisanje napravili da je odmah jasno početnicima.
Pazi, za mount point particije na kojoj će ti biti Linux treba da odabereš "/". Pošto ti je ovo prva instalacija, bolje je možda da ne praviš dodatne particije tipa "/temp", "/home" i sl ...

znaci sa "/(xxx)" se kreira nova particija sa imenom (xxx)? :wall:

Ako oćeš neki lagani Linux preporučujem ti PCLOS ili Ubuntu al vremenom pređi na Slackware ;)

evo i programa

Winamp-Audacious (bolji je od XMMS),Amarok (najbolji muzički player na svim OS)
BSplayer-KMplayer (Fronted od Mplayera),Kaffeine
Instant Message-Pidgin ili Kopete

znaci sa "/(xxx)" se kreira nova particija sa imenom (xxx)? :wall:

Da me ubiješ ne mogu sada da se setim instalacije iz grafičkog okruženja pošto sam prošli put koristio tekstualni mod.

Linux u "/temp" trpa privremene fajlove, dok su u "/home" korisnički podaci i setovanja. Ti folderi se mogu izmestiti u posebne particije, ali i ne moraju, mogu ostati u root particiji. Prednost recimo zasebne "/home" particije je u tome što se root (tj. "/") particija može u svako doba formatirati bez gubljenja korisničkih podataka i setovanja.

Tebi treba jedna "/" root particija gde će biti Linux i jedna "/swap" particija. Čini mi se da tip particije biraš negde iz padajućeg menija. Ima sigurno negde tutorijala za instalaciju Ununtua, baci pogled na Google.

Particionisanje u Ubuntu je njesra. :D
Kao nekome ko je prosle godine prvi put isprobavao linux, meni je mandirva bila najednostavnija za instalaciju. Ako nista drugo, ekstra dobar partition manager. S tim sto je kasnije pocela da pravi odredjene bagove pri startovanju...

Sad sam na opensuse i uzivam.

Poslednja izmena:
Partition manager bi stvarno mogao da bude malo bolji.. npr da upozori da grub neće moći da bootuje mašinu jer je instaliran na predalekom sektoru. Ovako sam 2 puta instalirao Ubuntu sve dok nisam provalio da je particija iza 137GB-a i da BIOS moje ploče ne vidi ceo disk. Problem sam rešio pomeranjem Linux particije bliže početku diska.

Moze jadan savet? Cisto da ne otvaram novu temu.
Za linux sam tutumrak, znaci znam da postoji i to je to. E sad pod uticajem pica dobijam cudne ideje tako da sam resio da probam i taj OS. Stvar je u tome sto zaista nemam vremena da popravljam win ako nesto u neznajnu pokvarim a i imam na tom disku dokumenata koja su mi suvise vredna pa sam mislio da instaliram Lunux na USB HDD i to tako sto cu iskopcati IDE i SATA disk, podici linux sa CD/DVD-a i uraditi instalaciju. Posto ce trenutni boot disk biti iskljucen pri instalaciji i boot.ini ce ostati nepromenjen linux sam mislio da startujem putem boot menija u kome bi kao boot device birao taj USB disk. Znaci interesuje me koliko je (jeli) to izvodljivo i koji bi ste vi linux preporucili, meni je drugar preporucio kubuntu, najverovatnije sto ga on ima ali eto da pitam sta ce ljudi koji znaju da preporuce.

Hvala!

Radiće kako si zamislio, to sa isključivanjem diskova. Kubuntu nije loš, lep je a ima lakoću Ubuntua...jedino što nema multimedijalne kodeke koje moraš doinstalirati sa interneta. Probaj PCLinuxOS, neku Mandrivu...

Debian Etch (4.0r1) ... relativno svjež za jednog STABLE Debiana, stabilan, ima GUI installer (kome treba), lagan za održavanje. Zašto *buntu kad možeš odmah imati pravu stvar? ;).

Ma moze bez problema.
A uzmi neki *buntu, ima ih raznih, koji vec nadjes. Najmanje ces se zezati.
Nemoj odmah da kreces sa komplikovanijim distribucijama.

Ne moras da ih iskljucujes iz racunara, vec samo iz BIOS-a

Mada trebalo bi da radi (malo) sporije sa USB HDD-a

Nazad
Vrh Dno