Šta je novo?

Savet za obabir linux-a

Ubuntu + automatix, koji ti svuce sve sto ti je potrebno za multimediju.

ma, fataj neku Mandrivu. ono radi jako lepo, radi sa svim h/w sto sam ja do sada imao priliku da probam (osim sa X800AIW -a i to zbog onog AIW, inace X800 serija i derivati rade pod mandrivom i 3d bez problema), laka je za koriscenje cak i pocetniku, lako se instalira (ima dosta next next next, jako lepo radi particionsanje), imas GOOOMILE s/w na install DVD-u.... SVE PREPORUKE !!!!

@Ace Rimmer

Nhf, ali po mom mišljenju Debian je više za servere. Naravno može i kao desktop ali je previše prenatrpan i trom za moj ukus. Recimo Ubuntu je faktički isto što i Debian ali je dosta brži, moderniji i lakši..

Poslednja izmena:
ma, fataj neku Mandrivu. ono radi jako lepo, radi sa svim h/w sto sam ja do sada imao priliku da probam (osim sa X800AIW -a i to zbog onog AIW, inace X800 serija i derivati rade pod mandrivom i 3d bez problema), laka je za koriscenje cak i pocetniku, lako se instalira (ima dosta next next next, jako lepo radi particionsanje), imas GOOOMILE s/w na install DVD-u.... SVE PREPORUKE !!!!

Totalno tacno, nova 2008 powerpack ima sacuvaj boze drivera, znaci u 99% slucajeva ce ti sve prepoznati (cak i ati 3d podrska), uzasno laka za instalaciju i neces imati mnogo muka oko nje, ima sve programe i kodeke ... moj iskren savet

Najjednostavniji i najmanji Linux koji sam probao je Puppy Linux. Dobar je za pocetnike jer bez rusenja sistema mozete videti kako Linux radi, izgleda i sta sve moze. A najvaznije je da ovaj OS radi iz RAM memorije tj pri dizanju sistema sa diska ima opcija da se ubaci u RAM i radice tako do prvog reseta ili gasenja kompa. Otvara avi i mp3 fajlove bez problema (cak ima i podrsku za prevode), otvara office fajlove, a ceo OS staje na 80-100mb zavisi na koju verziju naletite.

http://www.puppylinux.org/user/downloads.php?cat_id=1

@Ace Rimmer

Nhf, ali po mom mišljenju Debian je više za servere. Naravno može i kao desktop ali je previše prenatrpan i trom za moj ukus. Recimo Ubuntu je faktički isto što i Debian ali je dosta brži, moderniji i lakši..

Ja instaliram sa netinstall CDa tako da prenatrpan sigurno nije + XFCE4 + custom kernel sa optimizacijama sa procesor, desktop rad isl ... ne može biti sporo ;). Aktualni Ubuntu je po svježini paketa negdje između Debian testing i unstable grane tako da to opet nije isto, puno manja je vjerojatnost da će ti se nešto polomiti na Debian stable. Naravno, guram Etch/stable dok ima smisla i pokušavam ga ne zagaditi previše iz "divljih" repozitorija.

Nazad
Vrh Dno