Šta je novo?

savet...za mudru kupovinu! :)

djumex

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2007
Poena
309
e pa ovako....vec sam jednom trazio savete ovde ali nisam se ovajdio nesto pa sam batalio kupovinu nove makine......sad je ipak vreme da kupim nov racunar sto je za mene pakao....planiram da ulozim pozamasnu sumu novca i zato mi je veoma bitno da uradim dobru kupovinu..... komp ne menjam cesto niti sam sklon bilo kakvom modifikovanju......vidim da je trziste racunara uzavrelo.....nove graficke...novi procesori..."nove arhitekture" :D...citam ovaj forum i potpuno sam se pogubio pokusavajuci da pohvatam sve informacije.....kad sta novo izlazi...sta....kako...kad.....
uglavnom uvek mi je bio problem da skapiram kad je pravo vreme da se kupi racunar....posto se cene vrtoglavo menjaju skoro svakodnevno....izlaze novi modeli...itd itd....
sklopio sam neku sliku sta bih ja zeleo....znaci:4jezgra..grafika 250-300e....ploca za sve to...to mi je najveci problem...zeleo bih plocu koja ce odgovarati meni kao prosecnom laiku....bez nekih fancy dodataka koje ja nikad koristiti necu ali opet da je dovoljno dobra tj da na njoj core quad peva od srece!..da li taj P cipset...ili X....????? pojma nemam!.........cujem izlaze neki novi procesori uskoro....da li njih da cekam ili sta?.......evo sad ati izbacio neku bruka karticu i totalno mi poremeti sve :) ........
racunar koristim primarno za autocad i monitor od 22' je must have!
volim i dobre igre povremeno da instaliram...ali to se svodi na neke bas extra naslove(tj kad ortak krene da vristi kako je igrao bruka igru pa mi da disk)......poslednje sto sam igrao je farcry!....ali to nije presudan faktor.....
izvinjavam se na ovom referatu...ali sta da radim....ne trosim svaki dan 1000+ evra

poz i hvala unapred!

Pa ovako nesto za tebe,

Ploca - Asus P5Q Deluxe - 150e
Proc. - Q6600 - 150e
Grafika - ATI 4870 - 220-230e
Hard Disk - WD 640GB - 70-75e
Napajanje - Corsair 550W - 85e ili OCZ-a 600W ~75e

4x1GB ili 2x2GB koje god hoces memare na 1066MHz, mozda Kingston recimo...

Kuciste ako hoces kvalitetno i dobro provetreno, mozda CoolerMaster 690 to je ~70-75e

Monitor vidi sam ili neka preporuka od nekoga, periferije sta god hoces.

Ovde vidi gde sta i koliko,

http://pcberza.co.yu/

Poslednja izmena:
Прва препорука-немој да се разбацујеш парама јер колико год да уложиш то ће после кратког времена постати застарјело! Гледај најбољи однос цијена/перформансе.

Процесор: ту ти не могу дати одговарајућу препоруку и то остављам неким стручнијим члановима форума
Матична па рецимо GA P35 DS3L за 65Е или DFI BLood Iron 70E, не видим разлога да узимаш нешто скупље
Меморија: Колико видим сви хвале Transcend и Apacer A1 меморијске модуле, при чему је 1ГБ око 30Е
HDD: Па и ту је избор на теби јер неке нарочите препоруке и нема, мада видим да сви хвале одређене моделе WD-a те то остављам некоме компететнијем
Графичка: Па ту је избор јасан и Radeon 4850 је без премца best buy! 150еЕ
Монитор: опет не могу много да помогнем те оставаљам другима
Кућиште: CM 690+рецимо неко квалитетније LC Power напајање или рецимо Xilence ако си за неку јефтинију варијанту (ја производе ове двије фирме помало знам и видим да већина има ријечи хвале) 100Е

ploca i procesor su ustvari dilema....q6600 je ocigledan kandidat ali je skoro dobio naslednike koji nisu toliko skuplji a svakako su bolji...q9450 npr......
koji to procesori izlaze uskoro?....zanima me jel ima smisla cekati na to?....ili ce to biti neki preskupi modeli......cuo sam i da ce za njih da se promeni socket.?...... nisam pametan
P5Q je skoriji izdanak....zanima me da li ce quad bolje raditi na P ili X cipsetu? posto vidim da su izbacili nove modele...p45....x48..........
gpu....sta reci...ATI je izbacio pravi biser.....citao sam test sa naslovne...............zaista svaka im cast....jeftiniji a isti i bolji od 9800gtx koji mi je bio prvi izbor......
ram....hm...na taj deo foruma vise ne zalazim.....toliko je proizvodjaca i modela....uh....a raspon cena je nesto posebno....u svakom slucaju 2x2gb...
o corsair napajanjima sam citao sve najbolje.....mislim da cu uzeti onaj jaci model.....
case.....dao bih oko 100e za nesto veliko :) ....nista lepse od prostranog kucista.....
ostatak i nije toliki problem....monitor sam vec izabrao....tu gledam da ustedim sto vise...ipak 22' je najisplativije mislim...

Vidi Q6600 ti je 150e, Q9450 je ~250-260e a Q9300 ( najslabiji novi model ) je ~200e nesto vise.

Uzmes Q6600 + 30e za kuler i stavis ga lepo na ~3.2GHz-3.6GHz.
Inace oba gore navedena nisu nista bitno bolji/jaci od Q6600, razlike su zanemarive, njihove glavne prednosti su sto se manje malo greju, ali zato se losije clock-uju.
Za to bi mogao da uzmes iole solidniju plocu, ja sam stavio Asus P5Q Deluxe, moze ako hoces da ustedis i P5Q Pro mada ipak sada biras plocu pa ko zna kad opet.
Memaru uzmi definitivno 2x2GB onda pa vidi da to bude na 1066MHz, bilo koja.
ATI 4870 ti je za sada odlican izbor ubedljivo za tik nesto preko 200e, 9800GTX tu nema sta da trazi ni sa cenom ni performansama.
Za ostalo sam vec rekao, a kuciste onda uzmi koje se tebi svidja.
Inace 4850 jeste "best buy" ali ako imas neces pogresiti da uzmes sada 4870, brza je kartica duze ce trajati, bolje ce sluziti i ~50e je vise.

Eto pa se odluci.

Poslednja izmena:
Pa ovako nesto za tebe,

Ploca - Asus P5Q Deluxe - 150e
Proc. - Q6600 - 150e
Grafika - ATI 4870 - 220-230e
Hard Disk - WD 640GB - 70-75e
Napajanje - Corsair 550W - 85e ili OCZ-a 600W ~75e

4x1GB ili 2x2GB koje god hoces memare na 1066MHz, mozda Kingston recimo...

Kuciste ako hoces kvalitetno i dobro provetreno, mozda CoolerMaster 690 to je ~70-75e

Monitor vidi sam ili neka preporuka od nekoga, periferije sta god hoces.

Ovde vidi gde sta i koliko,

http://pcberza.co.yu/

Kud ce bolji predlog! Poslusaj covjeka i uzivaj.:D Sa ovakvom konfom ima da rasturas sve najnovije i nadolazece igre!;)

Vrh Dno