Šta je novo?

Savet za kurs

Johnny B.

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2005
Poena
380
Hajde mi pomozite da se odlucim gde da idem na kurs za servisera personalne racunare.Zelim da ga upisem kada prodje leto, pa bih zeleo dacujem koje skole su uticajne ovde kod nas u Beogradu, koje imaju dobar sertifikat, koje vrste sertifikata ima i koji ja da "jurim".

koliko iskustva imas sa racunarima..?

ako umes da sklopis racunar iz delova u celinu i pustis win( ne moras ni ovoliko da znas, ali da znas da AMD nece u Intelovu plocu :d ) da se instalira ne treba ti nikakav kurs, osim ako neces da imas "crno-na-belo" tj. diplomu...

slobodno sacekaj da prodje leto i u septembru ili najkasnije oktobru se zaposli, tako da imas mesec dana za "upadanje u masinu" za novembar i decembar i januar kad je najveca traznja(citaj: ludnica po servisima) za racunarima...

u februaru ima da budes serviser + 1/2 servisera :d

doduse vec u prvom mesecu imas da uvidis kakvih sve ljudi ima, sta sve umeju da traze i koliko nemaju(ne zele da ukljuce mozga) pri radu sa racunarima..

ostale male cake i prvenstveno troubleshooting racunara(otkrivanje kvara, prepoznavanje simptoma, fino stelovanje itd..) dolaze sa vremenom i sa sto vise rada, naravno...

pozdrav i samo napred!

Postoji skola za to "ZIVOTNA"!

Nema nikakvog kursa niti sam cuo da neko da je diplomu za to.

Najbolje bi bilo da ukoliko imas sobodnog vremena, nadjes u narednom periodu obliznji servis, ili ako u nekom znas nekoga, da ides cisto neobavezno tj. da "ispeces zanat", jer tu ne stizu samo nove masine vec i svakojaki krsevi. Iskustvo je ono sto ti treba.
Novu masinu moze da spakije svako.

zelja za radom + servis polovnih racunara = serviser
(sto vise to bolje)
🙂

Imas u Linku upravo kurs za PC servisera,ljudi su stvarno OK,nisam isao na taj kurs nego na nesto drugo oko Linuxa,ali moja iskustva su krajnje pozitivna jer ti tacno objasnjavaju ono sto ti treba a ne da od toga prave ne znam kakvu nauku,pa pretpostavljam da su takvi i na kursu za PC servisere.

Kinta je negde oko 10000 dinara (toliko je bilo pre uvodjenja PDV-a,ne znam jel i na to ide porez),stim sto mozes i na rate,a da ne bi isao napamet to jest da ne bi dao pare da bi ucio nesto sto vec znas,skokni na njihov sajt pa vidi sta se uci na kursu za PC servisera.

Druga varijanta ti je da kupis neku knjigu sa tom tematikom(sto je neuporedivo jeftinije),a uz sve to citaj sa ovog foruma sto vise threadova jer stvarno mozes da pronadjes sve moguce vrste problema i resenja za iste.

Evo ti link pa vidi jel' ti odgovara:

http://www.link.co.yu/cms/preview/n...odsekcija3=261&IDStranicaPodaci=345&jezik=lat

Moderatori ukoliko se ovo smatra reklamiranjem, obrisite pa cu poslati na PM

E da,sto rece TEP3A, jedan od glavnih skillova koje ces morati da savladas u tom poslu je hladnokrvnost jer kad budes upoznao kakav kupac moze da bude lazov/retard/smor povremeno ces imati problema sa disanjem zbog soka/smeha/besa ali cim malo oguglas sve ce doci na svoje.

Poslednja izmena:
Ok, sasvim ste mi realno odgovorili. To je ono sto bih radio, to mi je zanimljivo. Ja dosta brzo upijam, a taj glupavi sertifikat bih imao samo radi toga sto svi to traze. Mozda je najbolji onaj predlog sa oni servisom. To mozda mogu i da sredim. Imam neke drugare, ali cu videti. Dosta toga sam naucio i na svom racunaru.
Pitanje za URGH: Kolika ti je temperatura na bartonu? Meni je evo sada 56, ali dostize vrlo lako i do 66. Ima jedna jako cudna stvar, a to je da mi se nenormalno greje dok je screansaver, tada dostize i 70. To mi je bas cudno. Zar ne treba da se tada odmara. Znas li u cemu je stvar? Meni on radi (isti taj barton) bez ikakvih poteskoca. Imam plocu asus a7v8x-x.

Na 1.78V i na 3200+ (2.2GHz) je 43 stepena,sistem je na 25,a napajanje na 36 stepeni,stim sto imam i 4 dodatna ventilatora u kucistu(kuciste je zatvoreno).Ovo sto kazes za screensaver ne mora da znaci da se tada proc odmara,na primer mozes da mu stavis da raruje neki ogroman fajl ili image,i da ga ne diras,sreensaver ce se naravno ukljuciti posle nekog vremena jer nee pomeras mis,ali proc ce i dalje raditi punom parom,druga varijanta je da si pokupio neki spyware/ad-ware sto moze da ti smori masinu,onda moze da se desi da ti je cooler lose ispoliran,da je pasta losa,da ti se kuler nakupio prasine,da si procesoru stavio previsok napon,u krajnjoj liniji da ti je merac temperature neispravan sto je najmanje verovatno.

Probaj da otvoris kuciste pa vidi koliko ce onda da bude.

Poslednja izmena:
Skidao sam kuler i stavljao srebrnu pastu. Dobro sam je stavio, ocistio kuler i skinuo temperaturu za 7-8 stepeni i sada je tolika koliko sam i rekao. Ja imam jedan ventilator na kucistu, naravno na cpu i na hdd.
Da li mi predlazes da reinstaliram Windows pa da vidim tada (mislim na te spywere...).
Ne znam stvarno sta mu je.
A, to za screensaver, nije mi nista ukljuceno a temperatura skace na 70 stepeni. Znam kako funkcionise screensaver, ali mi je cusno da teko skace temperatura. Pre nego sto se ukljuci screensaver meni je temperatura 52-53, i onda kada se uljuci screensaver polako se dise i dostigne 70 posle 20-tak minuta rada screensaver.
Sta mislis?

Polako nemoj odmah da reinstaliras sistem,aj' mi reci par stvari:

1)Jel' imas instaliran neki antivirus i koji?
2)Jesi probao da stavis neki drugi screensaver,to jest da li ti se temperatura toliko dize i sa bilo kojim screensaverom ili samo sa tim koji sad koristis?
3)Jel imas instaliran Spybot Search&Destroy?

Imam NORTON, Zone alarm (koji u sebi ima antivirus, ali sam ga iskljuvio i sluzi mi samo kao firewall).
Screensaver mi je neki akvarijum, jedan od ONIH. Pravo da ti kazem nisam probao sa nekim drugim jer sam primetio par puta kada mi je komp ostao dugo na u mirovanju, i znas ono kada se iskljuci i monitor, e tada isto kada pokrenem misa, isto vidim temperaturu 70(sada 64 zbog zahladjenja). Logicno bi bilo da jos radi screensaver, ali o tome nisam razmisljao. Ajde probacu pa cu ti javiti.
Taj "Spybot Search&Destroy" nemam instaliran. Cemu sluzi, ima u nazivu "spy", to bi trebalo da je neki spywere program. Ako je koristan, reci mi gde da ga nadjem.

Aquarium skrin sejver ima nezgodnu osobinu da okupira resurse mašine što se negativno odražava na temperaturu procesora. Postavi onaj najobičniji put kroz svemir -> Starfield pa pogledaj onda koja ti je temperatura.

Kupi neku dobru knjigu, čitaj što više ovaj forum, zamoli u nekom dobrom servisu da te prime na praksu i za godinu dana možeš da postaneš stručnjak.

Probaj neki obican screensaver,sta ce ti taj,jer osim sto ti surovo jase masinu nista bolje ne cuva ekran od nekog obicnog (a i malo je besmisleno da cuvajuci monitor od 50-tak evra, proc od 70-tak evra saljes u invalidsku penziju)

Norton nisam mnogo koristio,uglavnom sam koristio Kaspersky i sa njim sam zadovoljan,ali da ne idemo u offtopic.

Spybot Search&Destroy nije spyware nego naprotiv sluzi za cuvanje kompa od spyware-a i ciscenje od vec postojecih (neke i ne moze tek tako da skine,ali ti zato kaze koji spyware je u pitanju pa onda nadjes na netu proceduru za uklanjanje).

Bio je u pitanju screensaver. Skinuo sam akvarium za uvek iz mog kompa i nikome ga vese ne preporucujem. Pa on je meni opterecivao procesor vise nego sto ga najzahtevniji program ili igrica opterecuje.
Hvala na savetima.

ja nesto non stop gledam po oglasima...da vidim da li ima slicnog posla....ali ne nalazim nesto...

gde se obicno pojavljujuj takvi oglasi?

hallo mozda?

Jedan moj prijatelj je išao na neki kurs za PC servisere na nekom RU, dobio i neku diplomu s kojom može da otvori servis, imao praksu... Gde je kvaka? Kvaka je u tome što kad mu se pokvari komp zove mene da popravljam. I on sam priznaje da je suština "kursa" u sledećem: "ja vama pare - vi meni papir!"

Zato se i treba prvo raspitati o planu i programu kursa, a ne upisati prvi koji nadjes u oglasima, a sem toga kurs (ako je dobar) moze da ti pruzi osnove servisiranja, a sto vise radis sve ces vise ulaziti u fazon

Kurs za "servisere" ili osnovno poznavanje hardvera i operativnih sistema, sklapanje, konfigurisanje i podizanje OS-a se zove A+ i dobija se setrtifikat kada polozis 2 ispita iz hardvera i softvera. Hardver se proteze od samog nastanka PC-a pa do danasnjih dana, sa svim klasama procesora, memorija, ploca, rasporedjivanju resursa, stampaci....a softver od naravno DOS-a pa na dalje do XP-a (*******iji deo za polaganje). Inace obuka i ispiti se vrse u CET-u (preporuka) i Vinci u Beogradjanci. Na ispitu s povezan sa serverom na CompTia i oni ti bacaju pitanja (naravno na engleskom) odgovaras i na kraju ako predjes, valjda 70 %, polozio si. Moras oba da polozis za sertifikat, jedan ne znaci nista. To ti je medjunarodno priznat sertifikat i dobijas ga iz Svedske na kucnu adresu sa svojim Career ID No. , kao i karticu. Ako kasnije hoces da napredujes onda ti ide N+ za mreze, security, serveri... Mozes da vidis vise o tome i na http://www.cet.co.yu/kursevi/Kursevi.asp?T=CompTIA Professional kursevi&A=0
a ovde ti je opis sadrzaja kursa http://www.cet.co.yu/kursevi/kurseviopis.asp?T=CP1&A=999

Naravno, ovo je samo sertifikat i naucices dosta, ali praksa i realni problemi ce ti stvoriti iskustvo koje je potrebno za uspesno otklanjanje kvarova ili neispravnosti kod racunara. Posto je ovo zemlja Srbija, to ti takodje nece nista specijalno pomoci pri zaposljavanju, jer ljudi i ne znaju sta je CompTia sertifikat.
Postoji samo Microsoft i to je to.
Savet: Ako ti treba sertifikat A+, a poznajes osnovu rada sa hardverom i operativnim sistemima, procesljaj malo net i nadji knjige za spremanje istog, iscitaj, primeni, probaj i plati samo polaganje ispita, a skolu preskoci.

Ja se licno ne bih zamlacivao sa ovim drugim nasim skolama i nasim diplomicama na kolor A4 papiru sa gramatickim greskama, koje nude po oglasima ( ne pricam o Linku, nisam video kako rade ), vec ako zelis pravi sertifikat idi ovim putem.

Bogami Miho ovo sto si ti naveo zaista ozbiljno izgleda,jedino sto je cena dosta visa od ove varijante o kojoj sam ja pricao,tako da po ko zna koji put -koliko para toliko muzike,ako si u mogucnosti da ulozis 280 evra u usavrsavanje ovo je bolje (isao sam i u Cet na neke kurseve oko administriranja,stvarno im svaka cast, narocito Darku Sehovicu),a ako nemozes toliko da platis, bices zadovoljan i sa Linkom

Nazad
Vrh Dno