Šta je novo?

Savet za kupovinu ploce

cyber

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2002
Poena
609
Treba da kupim plocu za Athlon i interesujeme koju plocu da uzme do nekih 100eura. Ja sam razmisljao o EPOX 8rda+, nije skupa a dobra je. A vi mi kazite koju po vase iskustvu da uzmem.

Hvala unapred. Cyber???? :boom:

Još jedan glas za ABIT-a. NF7 - mloogo dobro!

Uzmi neku od standardnih verzija nForce 2 ploča, dakle ne deluxe ili + ili -S, dakle Epox 8RDA, ili NF7 ili Asus A7n8x, a razmisli i o single chanel nForce 2, recimo ASUS A7n8x-x (~80 EUR), Soltek ima za nekih 70 EUR ploču. Sve su sjajne za OC a koštaju ispod 90 EUR.

Ako ti OC nije bitan, dobro će te služiti i bilo koja VIA čipset ploča, recimo ABIT KD7E je super ili MSI KT4V ili ASUS A7V8X-X za nekih 65.

glisoni je napisao(la):
a razmisli i o single chanel nForce 2, recimo ASUS A7n8x-x (~80 EUR)

Zasto bi uopste razmisljao o single-channel verziji kad za 2€ vise ima NF7 sa punokrvnim Dual Channelom ?? :confused:

glisoni je napisao(la):
Ako ti OC nije bitan, dobro će te služiti i bilo koja VIA čipset ploča, recimo ABIT KD7E je super ili MSI KT4V ili ASUS A7V8X-X za nekih 65.

Kakve veze imaju Via i Oc ? Jeste da se Via nesto losije oc-uje od NF2, tipa 210 protiv 233 ali to joj nisu glavne mane, vec konstantno pojavljivanje sitnih bagova na odredjenim plocama i u odredjenim kombinacijama hardvera.
P.S. MSI nikako ;)

moram samo da primetim

sto se tice tehnologija - moj ti je savet - nemoj nikad da kupujes poslednju tehnologiju na trzistu (kupuj ako imas para - za to pare i sluze)
ali, evo razloga
pogledaj "glisoni"-ju u potpisu sta stoji - ima kt333 chipset - a fura ga na 200mhz - iscedio ga. ako to nije overklokovanje onda sta je...a nema nforce (iako ti ga preporucuje - naravno ovo nije nikakvo prozivanje cisto primer)

do pre bukvalno dva meseca - ljudi su se kunuli u kt333 chip set, a pre toga dva meseca u kt266a, a pre toga dva meseca u kt133a
razlika izmedju kt333 i kt133a u normalnom koriscenju je NIKAKVA!!!
u testovima ce biti razlike - ali mislim da ona nemoze da predje 20% pri istom taktu procesora i pri istoj kolicini memorije

mozes ti da nafuras procesor na 250fsb, ali veruj mi 90% njih overklokera vraca takt na neki normalni - da ne bi stresirali masine - uostalom jer ti za word treba memoriski protok od 124325246346GB!!????

idalje mislim da je najbrzi sistem koji sam video od skorasnjih ploca ABIT kt7a - to cudo leti...

na kraju ono sto sam hteo da ti preporucim jeste da ne kupujes poslednju tehnologiju (to se odnosi na sve) - kupi neku MSI, ili ABIT ili ASUS plocu kt333 - i ustedi i do 30-35e (msi kt333 oko 55e, abit nforce oko 85e)
performanse na normalnom taktu skoro identicne (opet zanemarujuci testove a i tamo su smesne razlike)

na kraju krajeva i nforce ce zastariti pa ce ti se nuditi neki quad s***, a neforce ce biti jako brzo zaboravljen....

stekaj pare - vodi ribicu na pice i kolace - mnogo je veca uzivancija!!!!!

Sto dva puta? :?:

edit by drapin: evo nije vise dva puta. :p

srdjan_r je napisao(la):
Sto dva puta? :?:

Zato sto se chovek u njemu bavi i zivotnom filozofijom, a ne samo hardware-om, pa je post veoma znachajan.
:mrgreen:

P.S. Inace, slazem se sa tim sto je Tom napisao.

PoZ

da da, zivotna

slucajno je dva puta - nesto se desava sa forumom - kada pisem u offline-u i ponovo se konektujem - on napise invalid session!!!!!!!!?????? a izgleda da ga je poslao?? samo zato....

a inace filozofija je tu samo da pomogne - ne da nekome natura ili bilo sta - naravno svako ce na kraju da postupi onako kako on zeli
poz

Re: moram samo da primetim

Tom je napisao(la):
pogledaj "glisoni"-ju u potpisu sta stoji - ima kt333 chipset - a fura ga na 200mhz - iscedio ga. ako to nije overklokovanje onda sta je...a nema nforce (iako ti ga preporucuje - naravno ovo nije nikakvo prozivanje cisto primer)
Pa sta?! Imao sam ja svojevremeno na KT266A i vise, 205 MHz, pa nikom nista. I sto ti kazes, "iscedio" sam ga, i to bas maksimalno, jer se na jedvite jade budio na 210.
I to sam ga kupio odmah cim se pojavio.

BTW, sad imam nF2...
Tom je napisao(la):
... ljudi su se kunuli...
Kleli, brale... KLELI.
Tom je napisao(la):
razlika izmedju kt333 i kt133a u normalnom koriscenju je NIKAKVA!!!
u testovima ce biti razlike - ali mislim da ona nemoze da predje 20% pri istom taktu procesora i pri istoj kolicini memorije
Ovaj... bice da si ovde grdno pogresio. Ako si hteo da poredis KT266A i KT333 (ili KT400), onda OK, ali ovako kako si napisao, KT133A i KT333... ne ide. Ima tu podosta razlika, i to pre svega brzinskih. (iako se Notax bas i nece sloziti :mrgreen: )

I to pre svega zato sto je KT133A SDRAM, a KT333 DDRAM platforma (opet, iako se Notax bas i nece sloziti :mrgreen: :mrgreen: )

Bice tu podosta razlike, i u testovima, ali bogami i u realnom radu.

pardon

pardon za kunuli: kleli....
later :boom:
ja sam samo tu malo posavetovao - mislim da nisi u pravu sa tim nastupom imao sam pa sta - nemoj da se vredjas ali nemaju svi likovi toliko kinte kao ti - pa da menjaju kako nesto novo izadje
znaci lik je hteo plocu za toliko i toliko para
mada da i ja imam tako koliko i ti i ja bi menjao bas bi me bolelo... to sto ti kazes "...pa sta..."
a inace za kt133a i kt333 i dalje stojim - bio notax tu ili ne
znaci govorim o tome:
ABIT kt133a 1.3v + 1700XP + 256SDR 133mhz ---- koje daje rezultate i koliko je zivahna masina.....
ABIT kt333 (bilo koji) + 1700XP + 256DDR (266) ---- isto koji rezultati...
uostalom ima poredjenje takvo i na benchmark testu.... :rtfm:
sve u svemu NHF (no hard.....)

Tebe baš mrzi da završavaš rečenice :)
Generalno, u ovome što pričaš ima dosta istine, na defaultu nema neke velike razlike. Ali finesa :mrgreen: je u tome što DDR platforme možeš prilično da overklokuješ i onda dobiješ vidljivo bolje rezultate od SDR-a.

CAR je napisao(la):
...

Ovaj... bice da si ovde grdno pogresio. Ako si hteo da poredis KT266A i KT333 (ili KT400), onda OK, ali ovako kako si napisao, KT133A i KT333... ne ide. Ima tu podosta razlika, i to pre svega brzinskih. (iako se Notax bas i nece sloziti :mrgreen: )

I to pre svega zato sto je KT133A SDRAM, a KT333 DDRAM platforma (opet, iako se Notax bas i nece sloziti :mrgreen: :mrgreen: )

Bice tu podosta razlike, i u testovima, ali bogami i u realnom radu.

O-ho-ho!!! Prozivke !!
:mrgreen: :mrgreen:

Ma, slazem se ja da je DDR kombinacija bolja i brza.
Slazem se i da je KT333/400 chipset bolji od KT133A.
Ali, razlika je 5-12% u realnom radu, ako je takt procesora i
FSB-a isti. Tu jos koji procenat treba dodati za nesto veci
takt FSB-a kod DDR-a, a to je glavna prednost. I ne mozes da
namaknes vise od 18-20% pa da se ubijes.
Kada pogledam na moju situaciju, KT7E, Palomino 1600+@1680 Mhz,
SDRAM na 140 Mhz FSB, ako imam malo para za doplatu, vise mi se
isplati samo da zamenim Palomino sa T-bred B 2000+ koji
nasviram na 140X15.5=2170 Mhz, nego da menjam i plocu i memoriju.
Zamena procesora mi je +20, a druga kombinacija izadje oko +60 Evra.
Naravno, najbolje je da se pazari sve to, pa jos i TFT i veci HDD,
i 9800Pro......

P.S. Sa 60 Evra bih zamenio procesor i 9000 u Ti4200, i opet ostao na SDRAM-u. :mrgreen:

Slažem se sa Notaxom i Tomom. Poenta mog posta je da treba pametno odmeriti šta se i za čega kupuje - ako kupuješ NF2 ploču zato što i komšija ima pa nećeš da si lošiji, onda kupuj. Ali razlika u performansama između jedne KT266A ploče i recimo Abitove NF7(-S) su minorne i biće vidljive samo u benčovima. Evo imam ortaka koji vozi Epox KT266a ploču (ne mogu da se setim ozneke, ona legendarna, ima i PCI delitelj 6) i cepa mem protok preko 3000. Dakle ako je za potkusurivanje i ko ima najveći onda brate kupuj najjače što možeš da nađeš. Ja sam recimo srećan sa ovim Asus-om, vidiš ide na 200 MHz, a uzeo sam ga jer ima i mrežu, 6 PCI slotova (imam dosta kartica) ima podršku za CPU diodu, stabilna ko Švajcarska banka. Ako je ikada budem menjao, to će biti samo za neke sitne pare, tipa 10-20 EUR doplate. A platio sam je 90 EUR pre pola godine (pre nje sam ima KT7A, ali v1.1, nije htela tbreed-a :( inače je nebi menjao). Mislim da je bolje potrošiti tih 30-40 EUR na veći HDD ili rezač, nego na ploču koja će ti (možda) dati 5% bolje performanse.

Ono što i sig nije stalo, imam još jedan celeron na 633 kući, na i810 integrisanoj ploči sa 256 MB SDRAM-a, i mogu ti reći da u normalnim aktivnostima tipa surfa, office appl, web dizajna, nije ništa sporiji od AMD-a (a mašina inače trza divx na max setovanjima)

Tom je napisao(la):
stekaj pare - vodi ribicu na pice i kolace - mnogo je veca uzivancija!!!!!

Ili jos bolje ustekas lovu za hardware, a ribicu vodis u parkic, em je najveca uzivancija ;), em dobijes hardware koji si zeleo. Pozdrav.

O cemu bre vi pricate ljudi ? :confused: :?:

Naravno da ako stavite Duron 700 na KT133 i NF2 da necete videti razliku, ali:

1) hocete da kazete da 2500+ i (ili) 1700+ nakaceni na NF2 rade isto kao sto neki Palomini rade na recimo KT7a ??? O cemu mi pricamo ?

2) o cemu se uopste raspravlja, o staroj tehnologiji ??? Pa kome treba recimo KT333 koji i nema nigde da se nadje po 2-10€ manjoj ceni od NF2, da ne potezem sada praistorijski KT133 ????
Imate super NF2 ploce za 80€. Vredi li pored njih uzimati stare budjave Via ploce za 60-70€ ????? Sta mi ovde pricamo, oko cega se vodi rasprava ??

Evo ja imam dve masine, XP1700 i Celerona 466@580 na BX, ovaj celer se nikad nije skucao od 98. Najveca razlika je u radu sa diskovima, pri nekom svakodnevnom koriscenju. Ali kad sednem za celera kao da vozim Mercedes......, jos je na njemu 2K server. Znate ono LOOK & FEEL.

razlike

Imate super NF2 ploce za 80€. Vredi li pored njih uzimati stare budjave Via ploce za 60-70€ ????? Sta mi ovde pricamo, oko cega se vodi rasprava ??

pa rasprava je upravo u tih zanemarljivih 20-30e...
(svako ima racunicu onakvu kava njemu odgovara) type;

Da se i ja umesam

Posto se povela prica o eventualnom upgrade-u, hteo sam da vas zamolim za savet. Naime smatram da je krajnje vreme da se opredelim za tehnoloski napredak i upgradujem svoj PI :mrgreen: . U vidu je nekoliko opcija:
1. Abit KT7A (ne znam da li je revizija 1.3) za nekih 30-ak evra i neki polovan Duron za nekih 10-15 evra.
2. Abit SA6 (i815) za nekih 25 evra + neki celeron za nekih 10-15 evra
3. Asus A7V333 za oko 40 -ak evra + isto tako neki Duron za oko 10-15 evra (sa kulerom).
Naravno da je 3 opcija nekako najbolja sto se tice brzine i kasnijeg upgrade-a. Ali ono sto kvari racunicu je memorija. Sada imam 64MB PC-133 SDRAM-a (TX ploca) koju bih mogao upotrebiti za prve dve kombinacije (dok kasnije ne kupim jos RAM-a), a za 3 kombinaciju bi trebalo jos minimum nekih 15 evra za DDR. Graficka bi zasad ostala ista (neka PCI, makar do upgrade-a), a racunar sluzi kao obcna kucna masina (znaci malo DivX, malo igre, Office, Linux). Sta biste mi preporucili da uradim. Iskreno nisam neki freak koji ce 5 puta dnevno vrteti 3DMark i Sandru, vec mi je stalo da se masina ponasa zivahno u svakodnevnom radu.
Kao sto se i vidi iz teksta, trenutno nemam novaca za razbacivanje, tako da mi ne znace odgovori tipa "dodaj jos XX evra i kupi to i to". Ovo je otprilike presek necega sto mi je interesantno i sto je izvodljivo.Naravno ostatak starog kompjutera bi isao u novi (floppy, CD-ROM, Maxtor 7200,zvucna, modem).

Pozdrav svima i hvala unapred :wave;

A zasto vi, na radost nas svih, ne bi lepo skupili sebe i svoje makine na jedno mesto, lepo sve to istestirali, napravili neki smisleni tekst i sve to lepo publikovali. Crno na belo brate!!!

Re: pardon

Tom je napisao(la):
pardon za kunuli: kleli...
Pardon accepted! :mrgreen:
Tom je napisao(la):
ja sam samo tu malo posavetovao - mislim da nisi u pravu sa tim nastupom imao sam pa sta - nemoj da se vredjas ali nemaju svi likovi toliko kinte kao ti - pa da menjaju kako nesto novo izadje
znaci lik je hteo plocu za toliko i toliko para
mada da i ja imam tako koliko i ti i ja bi menjao bas bi me bolelo... to sto ti kazes "...pa sta..."
Nisam ja neki burzuj. To da znas u startu. Jednostavno, uvek pokusavam da racionalno utrosim pare i iskoristim masinu, a da pritom bude dovoljno brza (dobro, mozda za nijansu brza nego sto ima vecina ljudi u tom trenutku :beat:, ali to radim kroz O/C, ne kupovinom u startu brzeg hardvera ). Ja ne kupujem odmah nesto novo cim se pojavi... vec pokusavam da izvucem neku maximalnu vrednost iz svog vec matorijeg hardvera, tj. onog koji trenutno posedujem, i da ga prodam za *neku* cenu, a ne da to bude budzasto. Da ne bude da sam, nakon izvesnog vremena, prinudjen da kupujem praticno ceo nov komp.

Eto, to je moj princip.

Kako bih te iole uverio u to, moj primer: ja sam na nF2 presao sa KT266A ploce. Dakle, nista KT333, KT400... doduse, imao sam ABIT KR7A, koja i nije bila bas obicna KT266A ploca :mrgreen: . Priznajem, razmisljao sam o "novijim" (da li?) cipsetovima, narocito o KX7-333 ploci... ali to bi bilo mlacenje prazne slame. Osim toga, ponovo bih morao da jurim plocu koja bi htela da ide preko 200 MHz kao KR7A (koje sam probao dve, obe su bile u dlaku iste), a nisu bas sve bile raspolozene.

Sto se sadasnje situacije tice, i onog mog principa izvlacenja maximuma cene od starog hardvera, tj. sto manjeg investiranja u novi... trenutno sam malo zakasnio sa grafickom. Imam Ti4200... i on mi je sasvim dovoljan, uz to se i fenomenalno overklokuje (pa jos malo brzine mogu da iscedim), super slika... ali, sad, ma koliko dobar bio, mogu da ga prodam tek za nekih 90-ak evra. A recimo, kupio bih sledeceg Radeona 9700 (Pro ili obican). Pa ti vidi koliko ce da me izadje doplata.
Kad sam prelazio sa GF3, doplatio sam nekih 20-30 evra.
Tom je napisao(la):
a inace za kt133a i kt333 i dalje stojim - bio notax tu ili ne
znaci govorim o tome:
ABIT kt133a 1.3v + 1700XP + 256SDR 133mhz ---- koje daje rezultate i koliko je zivahna masina.....
ABIT kt333 (bilo koji) + 1700XP + 256DDR (266) ---- isto koji rezultati...
uostalom ima poredjenje takvo i na benchmark testu.... :rtfm:
Ovo se lako moze proveriti, cak i kad potenciras FSB od 133 MHz... i sto se mene tice, mogu da se zanemare Sandra, cak i 3DMark, a da pokrenemo nesto realno (citaj - neku igru... moze i noviju i stariju, s tm sto bi se sa novijom jos vise videle razlike u brzini).
Pa da vidimo cija baba crnu vunu prede :D
Tom je napisao(la):
sve u svemu NHF (no hard.....)
NHF apsolutno... i tebi.
Sto bi se bilo ko ljutio, pa svako ima svoje misljenje, i samo ih razmenjujemo ;)

Pozdrav :wave;

notax je napisao(la):
O-ho-ho!!! Prozivke !!
:mrgreen: :mrgreen:
Evo malo, cisto da se ne ulenjis :mrgreen:
notax je napisao(la):
Ma, slazem se ja da je DDR kombinacija bolja i brza.
Samo se ne slazes oko procenta :mrgreen:

Ej, ali DDR, Notax... DoubleDR... DUPLO BRZE!!! :beat: :D
notax je napisao(la):
Naravno, najbolje je da se pazari sve to, pa jos i TFT i veci HDD,
i 9800Pro......
'De ces ti 9800 Pro na tu kantu, nesrecnice?! :beat: :mrgreen:
Eto vidis kako razmisljas, das pare za 9800 Pro, ubodes je kod tebe u maqinu :) i ne mozes da iskoristis ni 15% potencijala karte...

Nije bre za tebe 9800 Pro, drz' se ti TNT2 M64! :beat: :mrgreen:

glisoni je napisao(la):
Ali razlika u performansama između jedne KT266A ploče i recimo Abitove NF7(-S) su minorne i biće vidljive samo u benčovima.
Bogami, bice razlike, i to realne, izmedju KT266A i nF2. To mogu da kazem na svom primeru. Kao sto rekoh, imao sam KT266A (ABIT KR7A, najbrza KT266A ploca), sad imam nF2, ABIT NF7-S. Pre toga sam imao EPoX 8RDA+, isto nF2 plocu.
Dakle, direktno sa jedne na drugu. Sa KT266A na nF2. Nista izmedju da mi pomuti rasudjivanje :mrgreen:
Najbrza KT266A ploca vs. jedne od najbrzih nF2 (mozda i najbrze na defaultu po testovima). Sto se magistrala tice, 205 vs. 210 (s tim sto se tih 205 jako retko koristilo, u to vreme nije bilo dovoljno dobre memorije da se iskoristi ploca, pa je pre bilo nekih 170-180 MHz). Ali sta ces, takvo je bilo vreme.

Sa potpuno istim setovanjima... 8RDA+ je brzi od KR7A. Tu nema dileme.
Na defaultu, sinteticka razlika, ona za testove (mozda malo jaca, jer ipak je KR7A malo matora ploca). Medjutim, malo se i 8RDA+ pojaca, pa KR kaska.
Onda ide ovaj NF7-S. Tu je magistrala vec na 230 MHz. E, tu su vec razlike o-ho-ho!
A ploca je fabricka, nista cackana i modovana.

Dakle, nF2 je brzi od KT266A. Na defaultu za nijansu, kad se odsrafi (i jedna i druga), primetne razlike.
To je cinjenica.
glisoni je napisao(la):
Evo imam ortaka koji vozi Epox KT266a ploču (ne mogu da se setim ozneke, ona legendarna, ima i PCI delitelj 6) i cepa mem protok preko 3000.

EpoX 8KHA+, strasna ploca... ali nema delilac 6. To nema nijedna KT266A ploca, a ni KT333 ili KT400. Za dalje ne znam, prestao sam da pratim VIA-u :mrgreen: (nacuo sam u nekom threadu ovde da KT600 ima :beat: )

Imao sam i ja preko 3000 sa KT266A, sad imam 3500, moze i jos vise... ali pusti Sandru, molim te. Samo nemoj nju da pominjes i tako da poredimo masine. Daj nesto pametnije.
glisoni je napisao(la):
Ako je ikada budem menjao, to će biti samo za neke sitne pare, tipa 10-20 EUR doplate.
A koliko ce ti onda realno vredeti, 20-30 evra? I sta ces da kupis uz tu doplatu od 10-20 evra?

PO PRVI PUT U ZIVOTU CU DA SE DEREM !!!
ALO BRE, COVEK JE PITAO DO 100€ !! KAKVE VIJE, KAKVE PLOCE OD 60€ ? KAKVIH 20€ RAZLIKE ??? PITANJE JE BILO PLOCA DO 100€ !!! NFORCE2, BRE !!!

Eto toliko.

Ajde da se i ja malo ubacim pošto i mene interesuje upgrade. Trenutno imam GA-7VTXH+ ploču (KT266A) i Durona 750@900 i planiram da uzmem Nekog NF2 i Athlon XP 1800+. Da li je mozda pametnije da zadrzim ploču a da uzmem samo XP-a. Pošto ću moju ploču prodati za max 40E, znači to mi je dodavanje od 50E, procesor ću prodati za 10E a XP je 50E znači još 40E, prodaću memoriju 2x128 30E a uzeću Kingsona 2x256 333 80E. Znači da ću doplatiti nekih 150E. Da li se to isplati?
Naravno procesor će da ide na nekih 1800MHz a memoriju cu da dignem na nekih 340-350 sve zavisi koliko bude mogla. Ako se ovo isplati preporučite neku "jako" dobru NF2 ploću koja će da ima 5.1 i LAN (ako moze i S-ATA odlicno ako ne onda nista) i naravno da može dobro da se OC a da cena ploče ne prelazi 100E.
Ali ljudi dajte neke informacije gde to moze da se uzme i po kojim cenama.

Ili mozda neka varijanta sa nekom KT400 pločom tipa
Asus A7V8X-XL/MX
GA-7VAX/P
MSI KT4V-L oem

I neka mi neko objasni oznake NF čipova IGP SPP. Koliko sam ja skontao razlika je samo u tome sto IGP ima i integrisanu grafičku karti GF4MX440. Jel ima jos nešto

E da i neka mi neko objasni kako to da je maksimum svih NF2 ploca 2GB memorije. Ako ima tri mesta 3x1024MB=3GB

_/Neo\_ je napisao(la):
I neka mi neko objasni oznake NF čipova IGP SPP. Koliko sam ja skontao razlika je samo u tome sto IGP ima i integrisanu grafičku karti GF4MX440. Jel ima jos nešto
U sustini to je to. IGP - integrisana graficka (NIJE MX440 cip, vec *neka grafika* koja je po performansama u rangu GF4 MX-a, i to MX420), SPP-bez integrisane graficke.

Imas i onu razliku da li je SouthBridge MCP-T ili MCP, ali to je za zvucnu kartu na ploci (MCP-T - zvucna karta ima SoundStorm sertifikat, MCP - nema).

E ti se baš uhvatio onog zadnjeg. Ajde pomozi oko onog iznad toga.

notax je napisao(la):
I ne mozes da
namaknes vise od 18-20% pa da se ubijes.

shto??? Malo li je...Ne kapiram sta ti hoces??? da sutra izadje Atlon 128, koji ce biti 2 puta brzi od P4 i da kosta 100 evra. Ne ide to tako u IT industriji. pz

Nazad
Vrh Dno