Šta je novo?

savet za kupovinu novog kompa

comi_redstar

Slavan
Učlanjen(a)
21.03.2009
Poena
304
evo konfiguracija koju sam sam slozi pa vi recite sta mislite:
kuciste- THERMALTAKE Armor VA8003BWS
maticna- ASUS Crosshair II Formula
procesor- AMD Phenom II PHE-940 x4 3.0GHz AM2+
ram- GEIL 4GB (2x2GB) 1066MHz DDR2
e sad neznam kako da odradim hd dali da uzmem poseban disk za sistem a poseban za podatke ili kako tu mi je potreban vas predlog
kao i predlog za graficku i monitor jer se oko toga slabije razumem

ma kakav crni Q9550...nikakav dalji upgrade ne bih imao jer se napusta LGA775 a I7 nema sta da trazi pored PII jer za mnogo manje para kod AMD-a imas bolju masinu nego kod intela uvek bilo i ostalo

pa i sa PII plocom neces dogurat daleko jer je DDR2 mator i samo je pitanje vremena kad ce cena poceti da mu raste...

a sto se tice AMD i manje para.. pa mislim da je K8 prevazidjen odavno :p

hehe...pa brzina ddr3 memorije jos uvek nije brza od ddr2 jer ima mnogoooo vece latencije samim tim je sporija od ddr2...dd3 je brza samo na papiru a za kvalitetnu ddr3 treba mnogooo vise para od kvalitetne ddr2 i nemojte pricati napamet...sta fali PII???bolji je i od Q9550 i od I7(da kazemo jako su slicni i isti)+daje mogucnost upgrade-a za dalje PIII i DDR3...

A zašto je ne isplativo???
Pa ako već daje tolike pare, što je i po meni suludo, onda treba da uzme najsavremeniju stvar, a ne da uzima DDR2 memoriju:wave:

Pa nisam ja ni rekao da treba da da 1500 evra za ddr2 memoriju. Ja sam rekao da ne daje 1500 evra. Konfa koju sam mu ja sastavio, sa sve 24" monitorom kosta oko 950 evra, i to je po meni sasvim dovoljno.

Drugo, ddr2 memorija uopste nije toliko sporija. DDR3 memorija ima vise mhz, ali zato ima i vece latence, i + sto je skuplja.

Ovi što tolko "štede", mi nisu skroz jasni, štede na procesoru, a frljaju pare na ploču (DFI umesto recimo Biostar).... Kupovina Phenoma 2 je ista kao i kupovina Q9550, tj. neopravdana za tolke pare.

Ja sam predlozio asus koji kosta oko 130 evra koja je stvarno odlicna ploca. I kupovina phenom 2 proca nije ista kao q9550. Kao prvo q9550 je skuplji za u proseku 50 - 60 evra, drugo phenom 2 x4 920 je brzi u mnogim segentima. U igrama, u single GPU testovima phenom 2 X4 ima cak bolje rezultate nego core i7, i to ne da ima phenom 2 x4 920 bolje rezultate, nego i phenom 2 x3 810 ima.

Potcenjujes phenom 2. Mislim da govoris na pamet, delujes kao nekakav "Intel fan", i da uopste nisi ni citao koliko su dobri phenom 2 procesori.

Pa nisam ja ni rekao da treba da da 1500 evra za ddr2 memoriju. Ja sam rekao da ne daje 1500 evra. Konfa koju sam mu ja sastavio, sa sve 24" monitorom kosta oko 950 evra, i to je po meni sasvim dovoljno.

Drugo, ddr2 memorija uopste nije toliko sporija. DDR3 memorija ima vise mhz, ali zato ima i vece latence, i + sto je skuplja.

Ne nisam na to mislio. Samo sam rekao da ako već želi da da 1500€ glupo bi bilo da uzima DDR2:wave:

Ja sam predlozio asus koji kosta oko 130 evra koja je stvarno odlicna ploca. I kupovina phenom 2 proca nije ista kao q9550. Kao prvo q9550 je skuplji za u proseku 50 - 60 evra, drugo phenom 2 x4 920 je brzi u mnogim segentima. U igrama, u single GPU testovima phenom 2 X4 ima cak bolje rezultate nego core i7, i to ne da ima phenom 2 x4 920 bolje rezultate, nego i phenom 2 x3 810 ima.

Potcenjujes phenom 2. Mislim da govoris na pamet, delujes kao nekakav "Intel fan", i da uopste nisi ni citao koliko su dobri phenom 2 procesori.

Snaga i7 će tek početi da izlazi na videlo;)

Ovako, po onome sto je decko najavio sta ce biti primarno koriscenje racunara moze bez ikakvih problema da prodje i Core2Duo mashina od 600-700eura, a ne Phenome II od 900e i tu nema nikakvog raspravljanja, ali ako vec ima budzet od 1500eura i zeli toliko da da na racunar onda je normalno da ide na i7. To je na kraju njegova odluka dobio je lepe ponude i za racunare do 900e i za preko na obe platforme, naravno ako ces raditi bilo kakav render i video editing pozeljnije je 4 procesora. Ja bi mozda ipak isao na i7 izvedbu, jer kao sto ti je receno nece biti novih intelovih procesora za soket 775 niti AMD-ovih 940. Ako vec imas novac da krenes od nove platforme sto se tice i procesora i soketa i RAM-a ja bi pre i zbog mogucnosti buduceg upgrade-a isao na i7 soluciju.

Ne nisam na to mislio. Samo sam rekao da ako već želi da da 1500€ glupo bi bilo da uzima DDR2:wave:

To se slazem. Ukoliko bi dao 1500 evra za monitor, trebao bi da stavi ddr3 ram memoriju, bilo da je core i7, phenom2 itd...

Snaga i7 će tek početi da izlazi na videlo;)

Sto se tice SLI odnosno crossfire, poznato je da su rezultati daleko bolji na corei7 masinama, ali... hteo bih bas da neko uradi test sa E8400, phenom2 X3 i slicnim procesorima, i DDR3 ram memorijom, jer ja mislim da je dobar deo tih poboljsanja upravo ta memorija, a ne samo procesor.

Poslednja izmena:
Sto se tice SLI odnosno crossfire, poznato je da su rezultati daleko bolji na corei7 masinama, ali... hteo bih bas da neko uradi test sa E8400, phenom2 X3 i slicnim procesorima, i DDR3 ram memorijom, jer ja mislim da je dobar deo tih poboljsanja upravo ta memorija, a ne samo procesor.

Slažem se:wave:

Ovako, po onome sto je decko najavio sta ce biti primarno koriscenje racunara moze bez ikakvih problema da prodje i Core2Duo mashina od 600-700eura, a ne Phenome II od 900e i tu nema nikakvog raspravljanja

Naravno da ima raspravljanja. Pa ne korsta phenom II 900 evra. Konfiguracija sa 24" monitorom kosta 900 evra. Pa i E8400 kosta 150 evra, phemom 2 X4 920 kosta 180. Nije tolika razlika u ceni.

ali ako vec ima budzet od 1500eura i zeli toliko da da na racunar onda je normalno da ide na i7. To je na kraju njegova odluka dobio je lepe ponude i za racunare do 900e i za preko na obe platforme, naravno ako ces raditi bilo kakav render i video editing pozeljnije je 4 procesora. Ja bi mozda ipak isao na i7 izvedbu, jer kao sto ti je receno nece biti novih intelovih procesora za soket 775 niti AMD-ovih 940. Ako vec imas novac da krenes od nove platforme sto se tice i procesora i soketa i RAM-a ja bi pre i zbog mogucnosti buduceg upgrade-a isao na i7 soluciju.

On je rekao da je budzet 1500 evra. ali po njegovim postovima mozes da vidis da to nije striktno, cak je i rekao da bi voleo da mu ostane novca moze telefon da kupi jos jedan. On se bavi najobicnijim stvarima, zaista nista profi, i core i7 nema potrebe da uzima. Ukoliko BAS ZELI da da 1500 evra, neka ga uzme, ali po meni je potpuno nepotrebno.

Sto se tice novih tehnologija i kao "phenom napusta 940, i intel 775", i ako uzme core i7, za 2 godine ce isto biti i sa socketom 1366. Ti fazoni "sada ako uzmem ovu plocu, kasnije necu morati da je menjam" su price za malu decu. Kada on bude hteo da promeni procesor, izaci ce neke mnogo bolje ploce, mnogo bolji chipsetovi, i opet ce sve verovatno morati da menja.

Dakle kada se kupuje kompjuter, jednostavno se gleda kakve su sadasnje performanse odredjenih komponenti. Procesora, graficke karte, maticne ploce itd... i ako to DANAS valja, neka kupi, i kraj price.

1500 evra za njegove obicne potrebe je bacanje para. 950 evra je taman. Cak evo slazem se da ipak treba da uzme DDR3 memoriju, jer nije bas toliko skuplja, a imam osecaj da ce u roku od 1 god ddr3 biti standard. Ali core i7 je jos uvek preskup po meni.

Poslednja izmena:
1500 evra za njegove obicne potrebe je bacanje para. 950 evra je taman. Cak evo slazem se da ipak treba da uzme DDR3 memoriju, jer nije bas toliko skuplja, a imam osecaj da ce u roku od 1 god ddr3 biti standard. Ali core i7 je jos uvek preskup po meni.

Pa za te njegove potrebe je i 950€ bacanje para, jer u sred ekonomske krize dati 950€ za komp da bi igrao igrice je čisto izbijanje roditeljima para iz džepa.

Ali dobro, svako ima svoje poglede na svet;)Kad bude trebao sam da ih zaradi siguran sam da neće tako olako pominjati cifru od 1500€ da bi se igrao ;)

Poslednja izmena:
Ja nigde nisam pominjao E8400, vec Core2Duo mashinu za 600-700eura... a tu ne spada E8400 i rekao sam da bi za njegove potrebe i takva mashina bila sasvim dovoljna. Drugo tesko da ce intel napustiti novi soket za 2 godine, 775 soket postoji vec duze od 5 godine. Drugo on je dobio sastavljenu mashinu za i7 za oko 900eura bez monitora i napajanja sto znaci da mu za 600eura ostaje dovljno da bi uzeo i telefon i monitor i napajanje i kuciste. Ako cemo prema potrebama i Phenom II mu je isuvise, ako cemo prema parama i onoga sta moze da kupi za to sto ima i7 definitivno.

Poslednja izmena:
Pa za te njegove potrebe je i 950€ bacanje para, jer u sred ekonomske krize dati 950€ za komp da bi igrao igrice je čisto izbijanje roditeljima para iz džepa.

Ali dobro, svako ima svoje poglede na svet;)Kad bude trebao sam da ih zaradi siguran sam da neće tako olako pominjati cifru od 1500€ da bi se igrao ;)

To sto sam ja njemu rekao da ne daje 1500 evra za komp, nisam mu to rekao zbog "ekonomske krize", vec da nema potrebe da daje 550 evra vise da bi imao 10 - 15% bolji komp, a u nekim segmentima cak i loshiji.

On hoce vrhunski kompjuter da uzme, i ja mu kazem da za "vrhunski" kompjuter mozes da izdvojis i 1000 evra, i da bude EXTRA. 1500 evra je nepotrebno.

Ja nigde nisam pominjao E8400, vec Core2Duo mashinu za 600-700eura... a tu ne spada E8400 i rekao sam da bi za njegove potrebe i takva mashina bila sasvim dovoljna. Drugo tesko da ce intel napustiti novi soket za 2 godine, 775 soket postoji vec duze od 5 godine. Drugo on je dobio sastavljenu mashinu za i7 za oko 900eura bez monitora i napajanja sto znaci da mu za 600eura ostaje dovljno da bi uzeo i telefon i monitor i napajanje i kuciste. Ako cemo prema potrebama i Phenom II mu je isuvise, ako cemo prema parama i onoga sta moze da kupi za to sto ima i7 definitivno.

Isto vazi i za tebe ovo iznad sto sam napisao. Ja njemu nisam napisao nesto sto ce da mu "koristi",vec sam napisao po mom misljenju vrhunski kompjuter za malo manje od 1000 evra.

Dakle on samo hoce da ima vrh komp, a ja mu kazem nema potrebe da dajes 1500 evra za tako nesto, mozes da uzmes to i za 1000. Za 600 evra ne mozes da uzmes vrhunski komp, zapravo ne mozes ni malo bolji da uzmes, jer od tih 600 evra malo vise od 300 ide na 24" monitor.

To sto sam ja njemu rekao da ne daje 1500 evra za komp, nisam mu to rekao zbog "ekonomske krize", vec da nema potrebe da daje 550 evra vise da bi imao 10 - 15% bolji komp, a u nekim segmentima cak i loshiji.

On hoce vrhunski kompjuter da uzme, i ja mu kazem da za "vrhunski" kompjuter mozes da izdvojis i 1000 evra, i da bude EXTRA. 1500 evra je nepotrebno.

Nisam mislio na konfiguraciju koju si mu ti složio ili bilo ko drugi, samo malo popizdim kad se tako klinci koji još nisu završili srednju školu frljaju sa hiljadama evra:wave:

To što si ti napisao je tačno...

Nazad
Vrh Dno