Ovako, po onome sto je decko najavio sta ce biti primarno koriscenje racunara moze bez ikakvih problema da prodje i Core2Duo mashina od 600-700eura, a ne Phenome II od 900e i tu nema nikakvog raspravljanja
Naravno da ima raspravljanja. Pa ne korsta phenom II 900 evra. Konfiguracija sa 24" monitorom kosta 900 evra. Pa i E8400 kosta 150 evra, phemom 2 X4 920 kosta 180. Nije tolika razlika u ceni.
ali ako vec ima budzet od 1500eura i zeli toliko da da na racunar onda je normalno da ide na i7. To je na kraju njegova odluka dobio je lepe ponude i za racunare do 900e i za preko na obe platforme, naravno ako ces raditi bilo kakav render i video editing pozeljnije je 4 procesora. Ja bi mozda ipak isao na i7 izvedbu, jer kao sto ti je receno nece biti novih intelovih procesora za soket 775 niti AMD-ovih 940. Ako vec imas novac da krenes od nove platforme sto se tice i procesora i soketa i RAM-a ja bi pre i zbog mogucnosti buduceg upgrade-a isao na i7 soluciju.
On je rekao da je budzet 1500 evra. ali po njegovim postovima mozes da vidis da to nije striktno, cak je i rekao da bi voleo da mu ostane novca moze telefon da kupi jos jedan. On se bavi najobicnijim stvarima, zaista nista profi, i core i7 nema potrebe da uzima. Ukoliko BAS ZELI da da 1500 evra, neka ga uzme, ali po meni je potpuno nepotrebno.
Sto se tice novih tehnologija i kao "phenom napusta 940, i intel 775", i ako uzme core i7, za 2 godine ce isto biti i sa socketom 1366. Ti fazoni "sada ako uzmem ovu plocu, kasnije necu morati da je menjam" su price za malu decu. Kada on bude hteo da promeni procesor, izaci ce neke mnogo bolje ploce, mnogo bolji chipsetovi, i opet ce sve verovatno morati da menja.
Dakle kada se kupuje kompjuter, jednostavno se gleda kakve su sadasnje performanse odredjenih komponenti. Procesora, graficke karte, maticne ploce itd... i ako to DANAS valja, neka kupi, i kraj price.
1500 evra za njegove obicne potrebe je bacanje para. 950 evra je taman. Cak evo slazem se da ipak treba da uzme DDR3 memoriju, jer nije bas toliko skuplja, a imam osecaj da ce u roku od 1 god ddr3 biti standard. Ali core i7 je jos uvek preskup po meni.