Ja imam NV-GS 22 i mogu slobodno da ti je preporučim. Veoma mala i lagana kamera (365 g), svojevremeno reklamirana kao "najmanja na svetu u toj klasi", staje skoro u šaku, odlična optika, veoma dobar video zapis, odličan LCD displej, crno/belo optičko tražilo, 800 kpix...
Jedina mana koju sam joj ustanovio je da je nešto lošija u slabijim svetlosnim uslovima (primeti se nešto "zrnastija" struktura slike", a to je danak minijaturizaciji i manjem prečniku objektiva. Ima i "0 lux-a" opciju snimanja - displej se okrene se naopačke pa baca "belu svetlost" na objekat snimanja na malim razdaljinama (neupotrebljiva opcija). No, ništa nije savršeno (bar ne za ove pare). Još jedna mana (uslovno): nema DV ulaz sa eksternih uređaja (a i koji će ti?). Od "izlaza" ima Fire Wire i USB 2.0 (za prebacivanje fotki koje si napravio na traci - solidne su, mana mala rezolucija (PAL)).
Stabilizacija slike je elektronska i dobro radi posao, zoom je 10x optički i do 500x (neupotrebljivo) digitalni. Drži eventulno uključeno do 20x dig i to dosta dobro radi posao u kombinaciji sa 10x optičkim (ne primećuje se mnogo gubitak kvaliteta). Kamerica nema memorijsku karticu i ostale ionako neupotrebljive (bolje rečeno slabo upotrebljive) zezancije, ali zato osnovnu namenu - snimanje video materijela (za porodične svrhe) radi više nego dobro.
Uz nju dobijaš daljinski upravljač (omogućava dosta funcija koje ne možeš da uključiš sa kamere), USB kabl sa softverom, eksterni mikrofon sa nekim funkcijama daljinskog upravljača, malu mikrofiber krpica za čišćenje objektiva i traku za nošenje oko vrata. Tu je, naravno i punjač baterije koji istovremeno služi i kao adapter za mrežni napon, sam adapter, kablovi za povezivanje sa TV-om i "S-video" kabl. Baterija koja dolazi uz nju je 680 mAh i izdržava oko sat i po snimanja sa stalno uključenim LCD-om (dakle, bez žurbe možeš snimiti celu traku od 60 min u SP modu).
Kamerica je "made in Japan", ako ti to nešto znači, a u martu sam je platio oko 435 EUR + još 25 EUR za dobru Sony torbu (kupi odmah nešto takvo da te glava ne boli zbog transporta i čuvanja)...
NV GS 11 i 17 su nešto slabiji modeli (bar su bili u trenutku kada sam kupovao - bili su jeftiniji), malo su veći i teži, ali im je prednost veći raspon optičkog zooma (24x čini mi se)...