Šta je novo?

Savet za kupovinu digitalca.

Master)D(M1nD

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2004
Poena
320
Znaci sta i gde kupiti? Gledam da projem ispod 250evra samo sa digitalcem (ne racunajuci mem. karticu).

Ovako:
s5600 - Uzeo bih ga odmah, ali (koliko sam video na slikama) jako je veliki i ne znam kako izgleda torbica, tj. kako se nosi. U sustini svidja mi se (nacitao sam se review-a o njemu, znam sta ima/sta nema, samo mi velicina smeta. Da li je bash toliko veliki u praksi, uzeti ili ne ?
A530 - Uzeo bih ga zato sto je samo 165evra, skroman digitalac ali mi se ne svidja sto snima 10fps-a u 640x480 (stvarno mi nije jasno zasto su ga tako osakatili), a ima i digic2.
A620 - (a610 otpada jer je samo 20 evra jeftiniji). Sve mi se svidja sem toga sto je veliki i sto ima rotirajuci display (nemam potrebe za njim, samo mi pravi guzvu). Ne znam, imao sam a610 u ruke i nekako mi je glomazan 🙁 (znam da je s5600 josh veci, ali oprosticu mu ako bude trebalo zbog 10x optical zoom)
FX01 - Citao sam dosta o fx9 i taman sam cvrsto odlucio da ga uzmem ali kada sam video 325 evra otislo je sve u zaborav. Citavsi ovaj forum video sam da driver hvali fx01 (koji je dosta slican sa fx9) pa mislim da je dobar izbor ali ne znam gde ima da se kupi? (u axel-u nema, ne znam ni koliko odokativo kosta ali nadam se da je manje od 250 evra). I takodje mi smeta sto nema manualnih podesavanja (nadam se da cu nekako da prezivim) ali od prvog trenutka sam hteo da uzmem panasonic aparat zato sto ima kvalitetnu optiku (Leica RULLES!:guitar🙂
LZ1 - Ne znam nista o njemu nisam citao ni jedan review, znam da ima 6x opticki, da nema manualne modove (sto mi se ne svidja, ali neka...), ne znam da li je dobar izbor.
Nesto drguo -> ???

Panasonic mi se svidja, fuji zbog optickog zuma (ali je veliki), canon (a530) zato sto je jeftin, a620 kao izmedju opcija. Sta da se radi ??? Znaci sta i naravno GDE kupiti? (dajte mi i objasnjenje zasto).

edit: uppss. promasio sam sobu. treba u podforum "sta da kupim?". Sry, nek neko prebaci tamo i nek izbrise ovaj red.

Pozdrav i hvala unapred

Poslednja izmena:
fx01 je sasvim sigurno skuplji od fx9, posto je fx01 ustvari fx10 ali je neko napravio pravopisnu gresku u fabrici...
ajd ti smisli sta tebi ustvari treba, pa da mislimo dalje... nabrojani aparati su svi totalno razliciti... i ako bas tako ne znas sta hoces, uzmi lepo a530...

lz1 je po meni ocajno napravljen.. bio mi je jako simpa kad sam ga gledao na netu, ali uzivo... |((

Znam da ti digitalci sto sam nabrajao nemaju veze jedan sa drugim i znao sam da cu da dobijem odgovor "razmisli sta tebi treba"....itd...
Treba mi digitalac za slikanje (nece naravno da mi kuva kafu), tako za sve, za zurke, ekskurzije, da slikam kada idem na breg, po kuci, neki pejzaz, cvece u makro modu i tako.... uglavmo za SVE (sem za slikanje Jesike Albe & stuff, jer da imam prilike za tako nesto kupio bih nesto sasvim drugo 😀).

Hocu da cujem komentare o svima, i best buy za <250 evra. Za fx01 sam rekao da ne znam ni odokativno koliko kosta. Da li je bolje uzeti A520 od A530 zbog videa (ali A520 nema digic2 pa je sporiji...). A i gde ima da se kupi a520 , koje druge josh prodavnice postoje? (a da nisu skupe kao sto su sve na itsvetu).

Poslednja izmena od urednika:
Pa manje vise svi aparati koje si nabrojao su ok i prave fine slike. Znaci normalno da je na tebi da procenis koja ti velicina odgovara i da pazaris aparat prema potrebama. Licno bih uzeo A620 od svih nabrojanih ukoliko ti nije neophodan veliki zoom ili 5600 ukoliko jeste (ali si spreman da nosis malo veci aparat). Sve u svemu 620 po meni uopste nije veliki aparat (svejedno ces ga nositi u nekoj torbici; a ona je iste velicine bio u njoj 530 ili 620 model). Ima dobar video mod, veliki izbor modova za slikanje, pokretni lcd, 4 baterije...

@proday: znam i ja tu teoretsku stranu, tj. sve sto si napisao. Ali mene zanimaju prvenstveno odgovori tipa "nemoj da uzmesh taj model zbog toga i toga, uzmi ovaj, ovaj valja zbog toga i toga... itd...". Tj. zanimaju me informacije iz prve ruke ili od nekoga koji je bash imao u ruke mnogo aparata pa zna sta valja i sta ne valja (npr. driver, njega i cekam...).

I takodje me zanima, ako se opredelim za jeftinu varijantu, sta je bolje uzeti a520 ili a530 (ako a520, recite mi i odakle da ga uzmem).

Evo bash sada gledam da uzmem nesto odavde:
Link1 ili s5600 za 240 evra pa da mu kupim josh torbicu (punjac i baterije vec imam, samo mi treba josh baterija onda)

Sada ne znam sta da radim. Kod a620 me uzasno nervira taj display koji se okrece, a530 je ok (video snimak mi i nije toliko potreban) a s5600 se ne usudjujem da narucim dok ga ne uzmem u ruke da vidim da li je bash toliko ogroman. (jer moze da se naruci na kucnu adresu, a posto nisam iz BG-a to mi odgovara). Ako budem bio spreman da dam 300 i kusur evra onda cu da idem u BG i da trazim od njih da mi ga daju u ruke da ga vidim, ako ne onda cu da narucim telefonom i to je to.

Inace da li je taj panasonic LZ1 bolji izbor od ovih Canona? Neka druga preporuka ?

Poslednja izmena:
Kod a620 me uzasno nervira taj display koji se okrece

Taj displej je nesto najbolje sto postoji i moze jaaako da zatreba. A sem toga mozes ga okrenuti i ostaviti u polozaju u kojem lici na "nepokretan" displej.

A zašto ti na A620 toliko smeta rotirajući displej? Njega, ako to do sada nisi primetio, možeš okrenuti ka sebi dok je u telu i tada stoji kao displej na svakom drugom aparatu. Ne moraš ga nikada izvući iz tela na stranu da "smeta".

A idealan je za makro modove koje spominješ. Mada ni tada ne mora da se koristi.😛

edit: Ulete Abdee pre mene ali rekosmo skoro isto.

Poslednja izmena:
Znam, imao sam a610 u ruke, znam da moze tako da se okrece ali prosto mi se ne svidja (tj. komplikuju bez veze, a to me iritira gadno). Kako god, ja i dalje se mislim... Nekako a620 mi deluje mnogo ozbiljnije od a630 (koji je isti skoro kao i a620/a610 koje svi imaju)... Mislim da ce cena da presudi. Evo sada bash gledam da izbacim s5600 iz kombinacije zbog velicine (ali steta jer izgleda bash kao ZVER, po meni ne moze lepse, ali bukvalno. Od 1 do 10 za dizajn kao ocenu od mene dobija 15!) pa mi onda ostaje samo a620 i a530. Videcu josh, sta mislite vi, da li mi se isplati da dam josh 80 evra za a620 umesto a530 (znam koje su prednosti i mane, ali ne znam kakvi su u praksi). Pa ?

Poslednja izmena:
I ja sam u slicnoj dilemi 🙂

Moje misljenje:

Fuji 5600 nikako jer taj aparat samo lici na DSLR a a za normalnu upotrebu je preglomazan sa premalim dieplejem mislim 1.8".

A530 ... nekako mi je A540 dosta bolji, veci displej, video 30 frejma ali opet Canon je ovde ubacio najgore displeje u klasi. Konkurencija ima diepleje od 115.000 pix pa do 230.000 a Canon 85.000 sto je nekih 30% gore od najgoreg. Sa druge strane 530 i 540 valjda zbog 2 baterije su jako spori kod slikanja sa blicem. Kazu da je potrebno do 8 sek izmedju 2 fotografije tako da kada je nesto bitno zabeleziti na nekoj proslavi ... prodje voz dok on okine 🙂
A cena 540 je sada identicna sa A620 pa nekako ispada da je A620 najbolje resenje.

A620 u odnosu na 530/540 ima bolji: veci senzor 1/1.8" jaci blic, sociva, brzinu sa blicem, autonomiju, kvalitet izrade, kvalitetnije i vece dugmice, bolji ekran iako je 2". Rotirajuci displej je nesto sto svi kazu da je nabolja stvar ... slikanje koncerata, autoportret, slikanje iz nemogucih uglova, sa poda ...
A620 je po karakteristikama ono sto bi mi odgovaralo ali takodje, velicina ... niti je kompakt klasa niti je DSLR. Ne mogu da shvatim zasto su ga toliko povecali kad sve ide ka minijaturizaciji.

Fuji je u F30 smestio i manualne komande i bateriju koja dugo traje i visoki ISO (3200) i veliki i kvalitetni displej, veliki senzor 1/1.7" ... znaci sve je ovo moguce. Jos kad bi imao 2 AA baterije i SD karticu to bi bilo idealno i naravno da je 200 a ne preko 300 eura 🙂

Kada bi se ovaj A620 malo zipovao na velicinu malo vecu od IXUS-a bilo bi nesto idealno.

I svaki proizvodjac ima nesto sto mu fali ...

Fuji F30 ima XD kartice koje se teze nalaze a i dosta su skuplje pa sve to poskupljuje kompletnu cenu aparata.

Sony takodje koristi one Sony DUO il kako se vec zovu ... cija je cena slicna XD

i svi ovi kvalitetni mali aparati imaju neke svoje litijum baterije koje kostaju kao pola aparata (malo preterujem) ali ako nakon dve godine izgube kapacitet pa treba uzeti novu ... pitanje je gde ce se naci i sada su cene od 40-60 eura za rezervne za Sony, Fuji, Panasonic ...

@grozda: pa da, donekle si u pravu. Ja se jedem sto a620 nema 6x opticki zum (jer onda ima opravdanje za velicinu a i onda nema sta da mislim na s5600 jer je i 6x dosta i onda sam miran) a koliko sam ja skontao, ta velicina je zbog tog glupog rotirajuceg display-a (ufff, kako me iritira!) jer svi drugi canon aparati koji nemaju rotirajuci display (mislim na ove kompaktne) su normalne velicine "tj. taman koliko treba 🙂". Vidish, ja bih uzeo A700 bez razmisljanja da ne kosta 300 evra.

btw pogledaj ovaj link: Link. A620 + 1GB SD + punjac za 4 aaa baterije + torbica za 270 evra! Ja cu najverovatnije to da uzmem jer je jeftinije a i imas besplatnu kucnu dostavu za kupovinu od preko 100evra, tako da bukvalno, uzmem telefon u ruke, dam pare i sve je "na izvol'te", dobijem i granciju i sve tako da nije frka.

Ja sam donekle odlucio, ili A620 paket ili A530 paket (nasao sam na drugom sajtu za 210evra za 1gb karticom a ne za 200evra sa 512mb) ako me ponovo ne udari grom pa da se ponovo razmisljam za s5600 😀. Uglavnom sta god da uzmem, za te pare je sigurno fenomenalan izbor. (sony mi se ne svidja jer su svi sa 3x optickim zumom, ne koriste AAA baterije i jako su skupi za ono sto pruze jer za iste pare uvek moze da se nadje bolji Canon.

I tako sve se vrti u krug, mi bi i da prdnemo i da stisnemo (sa oprostenjem) a najveca frka je u tome sto zivimo u ovakvoj drzavi i stekamo za svaki evro jer para nema a zelje i ambicije ima. Najbolja kombinacija je da se dobije sedmica na lotou i onda nece biti toliko velika frka u izboru digitalca 😀.

grozda je napisao(la):
I svaki proizvodjac ima nesto sto mu fali ...

Fuji F30 ima XD kartice koje se teze nalaze a i dosta su skuplje pa sve to poskupljuje kompletnu cenu aparata.

i svi ovi kvalitetni mali aparati imaju neke svoje litijum baterije koje kostaju kao pola aparata (malo preterujem) ali ako nakon dve godine izgube kapacitet pa treba uzeti novu ... pitanje je gde ce se naci i sada su cene od 40-60 eura za rezervne za Sony, Fuji, Panasonic ...

litijumske baterije nezavisnih proizvodjaca [triax] uglavnom kostaju oko 20 eur a xD kartice se prodaju svuda.

na koju lokaciju se odnosi tvoj komentar, gde ti zivis?

Nije frka do xD kartica ali do baterije jeste. Kako god okrenesh mnogo je bolje da ima AA (samo sto je onda malo veci digitalac ali nema veze). Cak i ako se desi npr. da idesh negde i da ti se istrose baterije, odesh do bilo koje trafike i kupish alkalne baterije za nekih 250dinara i nastavish da slikash da ne propustish priliku & stuff.
Btw koliko kosta F30 (verujem da je preko 300 evra jer F10 kosta 280 ili tako nesto).

Edit: evo bash sada gledam, da nije mozda bolji izbor LZ1 (od a620? Manji je i ima 6x opticki (4mpix je dovoljno).... sta mislite, kako se ponasa u praksi ?

Poslednja izmena od urednika:
Odlucio sam, narucujem: Canon A620 + SD 1GB Kingston Elite Pro + Punjac Hahnel 4xAA 2500mAh + Torbica = 280e. U ponedeljak cu da narucim, u utorak mi stize pa cu da javim utiske 🙂

Hvala na savetima (iako mi nije nesto preterano pomoglo jer sam sam zakljucio ali ipak...)

POz 🙂

Master)D(M1nD je napisao(la):
Odlucio sam, narucujem: Canon A620 + SD 1GB Kingston Elite Pro + Punjac Hahnel 4xAA 2500mAh + Torbica = 280e. U ponedeljak cu da narucim, u utorak mi stize pa cu da javim utiske 🙂

Hvala na savetima (iako mi nije nesto preterano pomoglo jer sam sam zakljucio ali ipak...)

POz 🙂

Daki nob :d

S5600 je bolji od svih ovih aparata, i jedina "mana" mu je velichina. Ali kad bolje pogledash, jedino FX01 ili Ixus se mogu nositi u nekoj torbici u kojoj ti stoji novchanik itd, za sve ostale ti treba posebna torbica. Za S5600 malo veca, ali to nije neka razlika, jer morash da nosish dodatnu torbicu kako okrenesh, ili da nosish aparat oko vrata/preko ramena, shto ti samo S5600 omogucava od ovih.

Poslednja izmena:
Ma ne zelim da uzmem s5600 bez da ga pre toga uzmem u ruke, a koliko sam video na slikama, veliki je i necu moci bash svugde da ga nosim za sobom. Uzecu a620 i to je to. Uzeo bih olympus sp500 (jer mu se sociva uvlace unutra pa nije toliko veliki) ali je dosta skuplji 🙁. Jeste da nije nista bolji od s5600 ali je manji (i to dosta!), ali dzaba kada je 290 evra 🙁.

Tako da narucicu a620 preko poste i to je to.

Tako da A620 u utorak narucujem i gotovo.

Koji sam DUDUK! Ne mogu da verujem....Istu recenicu sam bacio dva puta, tj. iskucao sam jednom sam malo alt-tabovao na MSN, pa tamo sam nesto chatovao i otisle misli pa sam se vratio da "zavrsim" poruku i da submitujem.

otkud ti sad sp500 u kombinaciji?

ja imam c770 i on je bolji od sp500... a gle cuda, jos manji |>
i meni je to bio jedan od bitnih kriterijuma kad sam ga uzimao, ali sam se zeznuo po tom pitanju.. odnosno, jeste on manji od ostalih uz-a, ali definitivno ne staje u dzep, pa moram uz njega da nosim ili manju kabastu torbicu ili veeliku za kameru u koju natrpam sve. Drugo ne mogu da ga drzim kako treba, bas zato sto je mali, pa sam mu kupio i adapter cev, pa vise i nije mali, plus mi cev smeta kad slikam unutra itd... nije uvek manje-bolje (pogotovo kad imas "rucice" ko ja...)

@daniel00: da tu si u pravu. Ali u mom slucaju smeta mi sto S5600 ne moze da se uvlace sociva! Upravo to je presudilo da uzmem a620 (jer se bratu ne svidja jer ne moze svugde da ga nosi!).
Zato je upao tu sp500 (koji je pod dimenzijama skoro isti kao i s5600 ali uvlace mu se sociva) ali on nije nista boji od s5600 kosta mnogo vishe tako da...

Sa druge strane a620 mi je dosta jeftinija varijanta (50evra u startu sa istom opremom, ali posle treba da kupim i UV filter itd...)

Sada nesto gledam po sajtovima ... kod nas se moze naci ovaj Fuji E900 koji je izgleda odlican aparat i uz to koristi AA baterije a nije mnogo glomazan. Ima cak 9 MPix sa cenom od 265 eura. Jedino su one XD kartice skupe ... 1 GB = 55 eura. Malo je bilo prica o tom aparatu ali izgleda da je on skoro idealno za tu klasu ... fuji kvalitet sa na visokim ISO vrednostima, AA baterije,i uz to malih dimenzija. Malo se pricalo o ovom aparatu ali izgleda da je izuzetnog kvaliteta (nesto kao F10 + manuelne kontrole).

Predpostavljam da je E900 u klasi sa Canonom A620 ali daleko manji i izgleda da daje bolje fotografije u mraku (manje suma).

nesto mi to jeftino... za te pare bi trebao da je odlican izbor, mada mi je tih 9mpix puno... e550 bi onda bio bolja ideja, ali ga verovatno vise ni nema...
inace mislim da bas nije mali, ne secam se bas direktno odnosa izmedju njega i a620...

Ma kakvi, e900 mi je skuplja varijanta od s5600 (koji kosta 325 evra u tom paketu sa punjacem, karticom i torbicom). A i ima 2 baterije sto mi se isto ne dopada. Inace aprat mi se jako svidja, da kosta isto kao i a620, uzao bi u siroko razmatranje a najverovatnije i pobedio.

Evo upravo sada idem da zovem i da narucim a620. Za te pare sigurno nema bolji izbor a i gledao sam ga dosta, svidja mi se. Sutra u ovo vreme mi stize pa cu da javim utiske. 🙂

Imam A700 vec mesec dana, kartica je 1GB. Zver, letovao sa mnom u Grckoj. Dugo sam merkao neke A5xx i A6xx modele, mrshtio se zbog ovoga i onoga, onda odjednom (a kako bih drugacije?) spazio A700 i istog dana doneo odluku o kupovini. Ovo pisem samo da izrazim odusevljenje ovim aparatom i mozda pomognem nekome oko izbora.
Relativno kompaktna stvarcica sa mnogo manuelnih podesavanja i 6x optickim zumom... sta reci... sjajno! Tako zapoceh svoj kraj druzenja sa filmooom... :wave:

Evo ja sam dobio a620. Mogu reci da je taj rotirajuci display MEGA DOBAR! (al jako je koristan... nisam ni verovao da je tako dobar). Rezolucija displaya nije neka, moze bolje. Aparat je fenomenalan, ja koristim samo Manual mode (i Av i Tv), Auto koristim samo nocu kada slikam sa blicem. Inace aparat je fenomenalan, baterije nikako da se isprazne, blic na maskimum output je extra jak, slike u full rezoluciji mogu da se cropuju bez problema. Kvalitet slike je fenomenalan. Prezadovoljan sam.

Nazad
Vrh Dno