Šta je novo?

savet za izbor knjige za umrezavanje

Dr.SunRaiser

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
609
Hocu da se malo edukujem iz ove oblasti,odem na www.cet.co.yu jer sa nekog sajma tehnike pokupih neki njihov katalog i videh da se ozbiljno bave izdavastvom strucne literature,medjutim imaju dve knjige koje su me zaiteresovale:
1 - Osnove umrežavanja - Plus
Autori: Grupa autora
Izdanje: 1
Broj strana: 500
ISBN: 86-7991-110-0
Izdavač: CET
Oblast: Mreže i komunikacije
Nivo: Profesionalni
Cena: 1110 din.

2 - Osnove umrežavanja + CD
Autori: MicrosoftPress
Izdanje: 1
Broj strana: 770
ISBN: 86-7991-070-8
Izdavač: CET
Oblast: Mreže i komunikacije
Nivo: Početni-srednji-profesionalni
Cena: 1200 din.

S obzirom da su oko 40 morona voleo bih da cujem misljenje nekog ko se malo bolje razume u umrezavanje ili jos bolje ako se neko bavi time(ne daj boze da radi kao predavac)
unapred zahvalan

Ovu drugu od Microsoft Press-a imam i nije nista spektakularno, u sustini jednostavno objasnjeni osnovni pojmovi. Za pocetak odlican izbor.

Ja sam obe procitao i mogu ti pomoci samo ukoliko ne znas bas nista o tome, ali da je nivo profesinalni nema sanseFX FX

gladiac je napisao(la):
Ja sam obe procitao i mogu ti pomoci samo ukoliko ne znas bas nista o tome, ali da je nivo profesinalni nema sanseFX FX

Jesu li razlicite ili obe objasnjavaju isto samo u drugom pakovanju,i koja je po tebi bolja.
Da li postoji ozbiljnija literatura na srpskom iz te oblasti :)

Po meni do sad jedina knjiga za koju mogu da kazem da ima skoro sve sto me u tom trenutku interesovalo je Cet-ov prevod "Windows NT Server 4" knjige, prirucnik za profesionalce. Dok sam spremao ispite vise sam retkih stvari nasao na net-u i toj knjizi nego MS knjigama i skriptama.

Pa, zavisi na sta zelis da stavis naglasak kod umrezavanja: hard ili soft varijantu. U svakom slucaju jedna ili dve knjige tako nesto ne mogu da pokriju ni u kom slucaju.

Kod nas je svojevremeno mogla da se nadje knjiga (ne secam se sad naslova) u izdanju PC Magazina koja je solidno objasnjavala hw podlogu -> nista preterano u detalje, ali nema ni razbacivanja prostora nepotrebnom prozom. Mozda jeste malo matorija (bese iz 1996-te) ali opisuje veliku vecinu principa (od deljenja stampaca izmedju dva kompa paralell-switchom pa nadalje), sa dosta slika (kablova sa i bez preseka, uredjaja, topologija, etc) u razlicitim mreznim standardima -> matori Arcnet, TokenRing, Ethernet, ...

Sledeci lejer koji bi trebao da te interesuje su protokoli i mozda komunikacija uopste. Zatim konkretna primena kroz razlicite vendore (Novell, Unix, MS, ...) i zatim specificne oblasti koje te mozda interesuju: administracija & security, internet & intranet, broadband, multimedia streaming, file & application serveri, klijent/server orijentisane baze podataka, itd itd

Uz sve to ne bi bilo lose da legne koja knjiga o standardima, npr ISO 9000, ukoliko se ipak zelis malo vise baviti time. Za globalne pojmove postoji kod nas Novelova enciklopedija umrezavanja -> ne objasnjava postupke, ali razjasnjava razlicite pojmove, skracenice i sl.

Ipak je to velika oblast; sa jedne strane ne mozes se za nesto zainteresovati i nauciti ga ofrlje kroz jednu ili dve knjige, a sa druge strane, ukoliko se navuces na oblast, sam ces ici dublje i dublje.

Shale je napisao(la):
Procitao sam obe i kao sto rece gladiac nista spektakularno
ali ako si skroz pocetnik pre uzmi ovu grupe autora
Dobre su za ``uplivavanje`` u mrezne vode
Ajd..

kupljena i procitano 70 strana,prvi utisci su ok sve se jasno i jednostavno objasnjava,ali vec sam tipovao sledecu knjigu samo jos nije izasla,bice zamena za knjigu win 2000 server samo u XP varijanti.
Mada sam otkrio da me vise interesuje softwerski aspekt(sto bi rekao silverglider soft varijanta) ali treba znati i hardver i tipologiju itd.(vec sam poceo da se frljam sa pojmovima :) )

Nazad
Vrh Dno