Goxy je napisao(la):
posto planiram da upgradeujem kompjuter uz to ide i upgrade graficke kartice. Do sada sam furao Gigabyte radeon 9700pro i maram da kazem da bolju karticu u zivoti nisam imao. Nisam neki zaljubljenik u ATI, tu sam potpuno ravnodusan jer mislim da i nVIDIA i ATI prave lepe stvarcice. Posto planiram da uzmem Athlon 64 i neku nFORCE 3 ili 4 zavisno od ponude i para treba mi savet za graficku koja radi na pCI Expressu.
ATI radeon x600
ATI Radeon x700
Nvidia GeForce 6600
ili neki vas predlog. Samo mi recite koliko su navedene kartice bolje, brze,jace od mog 9700pro-a. Jesu li mnogo ili malo.
Postoje razni faktori odluke koju karticu kupiti. A jedan od osnovnih faktora je i "dubina dzepa". Cinjenica je da svako zeli sebi da priusti nesto najbolje ali u vecni slucajeva jedina kocnica ja upravo finansijsko stanje. Tada pocinju da se iznalaze resenja u blansiranju cena i perfomansi tj. dobiti sto bolje a platiti sto manje. Pored ovog, slobodnoreceno, osnovnog faktora postoje i razni ostali poput: volja za dokazivanjem (kupiti sto bolje i najjace pa da drugi vide/cuju ), privrzenost jednoj firmi ma koliko ona dobra ili losa bila. Sto se tice toga, jednostavno neko navikne da kupuje proizvode jedne firme konretno neko voli vise ATi od nVIDIA-e, neko voli vise Siemens od Nokia-e, neko pak vise BMW od Mercedesa itd. i to samo iz njemu znanih razloga iako su oko razlika samo nijanse u pitanju. Nego da ne tupim ja vise...
Moj ti je savet:
Vidi, razmisli prvo za sta ti treba ta kartica. Neka ti to bude neki vid odskocne daske za kupovinu doticne.
1.
Ako ces da se igras u "FULL" modu, radis neku 3D animaciju ili pak ne razmisljas da u doglednije vreme kupujes noviju (recimo neki period od dve-tri godine) a usput i ostale stavke koje se nalaze pod rednim brojem 2, onda se "isprsi" i kupi zaista jaku graficku. Naravno ukoliko ti finansije ne predstavljaju problem. Uostalom ukoliko opet ne mozes da se odlucis koju "najjacu" pazariti onda pribegni onoj nasoj narodnoj "Ako ne znas kakvo je - pitaj posto je"
😀
2.
Ako ti je namera internet, sinte logicke igrice, 2D animacija poput Corel-a, Freehand-a itd, skeniranje, stampanje teksta i grafike, neko kucanje teksta, sredjivanje tabela, baze podataka, ako ti ne smeta igranje igara u nekom "medium" modu i planiras da kupis noviju graficku za manje od godinu dana onda nemas neku potrebu za "bacanjem para" vec mozes da kupis neku slabiju graficku koja ce te kostati 100-tinak € (gore/dole 30€) koja ce sasvim zadovoljiti te potrebe.
Nadam se da sam ti bar maaaalo pomogao oko izbora. Ako jesam bice mi drago. Znas... mi smo ti brate Balkanci i tesko posegnemo za racionalnim razmisljanjem vec srljamo da sto dublje gurnemo ruku u dzep bez obzira na posledice. Jer... bolje je da komsiji crkne krava
😀