Šta je novo?

Savet za AGP grafiku

Universe

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2004
Poena
695
Imam jednu već postariju konfiguraciju i želeo da zamenim svoju staru AGP grafičku Ati 9600SE, nekom boljom (do 70-80e), s obzirom da u dogledno vreme ne planiram kupovinu novog kompa niti neki masivniji upgrade.
Mašina je 4 godine stara: ploča MSI KT4V (KT400), Athlon XP 2200+, 768Mb DDR DRAM (333Mhz), ATX kućište i napajanje 300W (JNC 4JA), 80 giga hard, DVD rezač i DVD plejer.
Potreban mi je savet koju AGP grafičku uzeti u smislu da komp može da izvuče većinu njenih potencijala i što je još važnije, da li će ovo napajanje moći da je podnese?
Pošto sam navikao na Ati karte, lokalni diler mi je ponudio Saphire Ati 2600HD 512Mb DDR2 ili ATi X1650 Pro 256Mb DDR3 istog proizvođača.
Ako neko ima iskustva sa ovim karticama i koja bi bila primerenija mojoj mašini, zamolio bi za savet, posebno koliko jedna ili druga mogu da opterete napajanje.
U mašini se osim gore pomenute karte nalazi i Sky Star 2 kartica i 56K modem i u toj kombinaciji radi već dve godine bez problema.
Hvala unapred.

Znam da je napajanje takvo kakvo je, ali eto posle 4.5 godine rada, da kucnem u drvo, ipak služi.
Jedino ako su ove kartice toliki potrošači struje, da ne sme ni da se pomisli stavljanje neke od njih, onda ok, moraću da se zadovoljim ovom starom grafikom dok ne budem mogao da dodam i novo napajanje itd...
U svakom slučaju pitanje za izbor kartice ostaje.

ATi X1650 Pro 256Mb DDR3 je ok izbor ako si resio da uzmes AGP!
Ali, smatram da ti je neophodno da uzmes novo napajanje. Kako god, moraces da odresis kesu:-devil-:
Da li si razmisljao da predjes na AM2 i PCIe platformu, da mozda josh malo zadrzis tu konfiguraciju, pa kad skupis josh 100 evreja, onda da odradis sve u jednom mahu;)

:wave:

AGP je varijanta samo u slučaju ako ne bi ništa drugo morao da menjam.
U suprotnom ako krenem da jedno pa drugo pa treće, to onda krene kao lavina i traži dosta cimanja, preprodaja mojih delova, nabavka novih, ugradnja...
Nisam znao da ovo napajanje ne može da podnese x1650Pro, tj da ova 9600, toliko manje opterećuje napajanje, ali dobro, zato sam i pitao za savet, da ne napravim veću štetu.
Hvala u svakom slučaju.

I ja sam u slicnom problemu... Imam bartona 3200+ (divno klokovani 2500+) 2*512ddr 400, asus 9600xt/td i CoolerMaster-ovo napajanje od 380W. Ne daje mi se novac za nov racunar jos dve godine jer sam skroz zadovoljan kako ovaj radi, ali bih hteo da odigram kako dolikuje Neverwinter Nights 2 i slicne igrice pa se razmisljam o kupovini HD2600 512ddr2 ili neke u slicnoj cenovnoj klasi. Mozda je malo overkill za moj komp ali HD je zanimljiva varijanta i kosta ispod 7000din.
Ako neko ima neki predlog, osim rasprodaje i kupovine novog, bio bih zahvalan.

I ja sam u slicnom problemu... Imam bartona 3200+ (divno klokovani 2500+) 2*512ddr 400, asus 9600xt/td i CoolerMaster-ovo napajanje od 380W. Ne daje mi se novac za nov racunar jos dve godine jer sam skroz zadovoljan kako ovaj radi, ali bih hteo da odigram kako dolikuje Neverwinter Nights 2 i slicne igrice pa se razmisljam o kupovini HD2600 512ddr2 ili neke u slicnoj cenovnoj klasi. Mozda je malo overkill za moj komp ali HD je zanimljiva varijanta i kosta ispod 7000din.
Ako neko ima neki predlog, osim rasprodaje i kupovine novog, bio bih zahvalan.

Uzmi 2600pro i pevaj, za osamdeset i neki evro to je najbolja kupovina za AGP. Imas do duse i 7600GT za 90 i neki evro, obe su tu negde po performansama.

Universe ne moras uzimati verziju 2600pro sa 512rama bacanje je para i 256 ti je sasvim dovoljno s obzirom na masinu koju imas a sto se tiče napajanja uzmi ga sada ukoliko si u mogućnosti neće se baciti i kada uzmeš novu mašinu stvarno taj tvoj JNC bi trebao zameniti,inače za razliku u ceni izmedju 512 i 256mb kod kupovine 2600pro uzmi makar jos 512mb memorije za komp:)

Ma zaje*ite to sto vam se svidja kako vam radi stari komp. Skrpite oko 120~150e i kupi te nov komp sa PCIe i DDR2. Ulaganje u AGP se ne isplati osim ako nemate neki intel koji radi na 3.0GHz+ i 2Gb rama! Mada bih ja cak i tad razmislio!

Ma zaje*ite to sto vam se svidja kako vam radi stari komp. Skrpite oko 120~150e i kupi te nov komp sa PCIe i DDR2. Ulaganje u AGP se ne isplati osim ako nemate neki intel koji radi na 3.0GHz+ i 2Gb rama! Mada bih ja cak i tad razmislio!

Ne slazem se uopste. Zasto da dajem 300e za novi komp (svaki od <200e je losiji od mog sadasnjeg), osim ako mi se igraju igrice tipa fps, a pritom za njih takav komp nije dovoljan? Kako mi je komp namenjen multimediji i tek povremenom igranju ponekog rpg-a, zasto sad da investiram? Svestan sam ja da cu morati uskoro da kupim nov komp, ali kako mi drvo na kojem rastu pare jos nije sazrelo, moracu da sacekam barem godinu dana. Do tad ovo ce da funckionise sasvim zadovoljavajuce...

Za 300-350e možeš da kupiš zmaja od kompa, bez hardova, monitora i periferija. Od starog kompa možeš da sačuvaš hardove i eventualno kućište, a uzmeš novu ploču, proc, memoriju, grafičku i napajanje. Pogledaj ovu temu. Još možeš da uštediš na grafičkoj a to će opet biti dosta brže od ovoga što sad imaš čak i ako uzmeš HD2600. A kasnije možeš lako da dodaš bolju grafičku ili CPU.

Poslednja izmena:
@sarmagedon
E2140 ili Athlon X2 4000+,( odgovarajuca ) ploca i 2GB DDR2 memorije se mogu naci za oko 120€
Ati HD2600Pro DDR3 PCI-E je oko 60€

pa valja razmisliti i jos jednom se preracunati...

Vrh Dno