Šta je novo?

Savet u vezi MB i CPU (Intel D805/930)

Aleksandar

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2000
Poena
650
Razmiljam da sklopim nov PC i po prvi put razmisljam o Intelu jer hocu dual-core CPU. Jedino mi zaista treba brzine u Photoshopu i pod Windowsom kad teram vise programa. Igre su prilicno sekundarne i stari Athlonom XP 1900+ je bio vise nego dovoljan.

Nameracio sam se na D920/930/940 procesore i videh upravo pricu skoro na Tomshardware kako je D805 super pazar (a zaista je jeftin).
Meni je stabilnost mnogo vaznija od brzine, mrzi me i da se akam, pa jedino boxed procesor dolazi u obzir, nikakvi ekstra kuleri, paste i ostalo.

1. pitanje: Moze li D805 boxed (bez ekstra kulera i ostalog) da radi lepo i *stabilno* na 3.0-3.2 GHz?
2. Kako se poredi onda sa D930 koji ima brzu magistralu i duplo vise kesa?
3. Koji MB cipset je dobar za ta 2 CPU-a, pretpostavljam i945P? Kakav je i945PL, kakve su razlike?
4. Da li podrzava taj cipset dual-kanal memoriju, tj. ima li pravog dobitka sa 2x512MB u odnosu na 1x1GB?
5. Koja brzina memorije je potrebna za D930, a koja za blago OC D805 (na 3GHZ recimo) - 533, 666,..?
6. Uz tu plocu, CPU, 3HD-a, DVD pisac, TV kartu koliko jako napajanje je neophodno za dobar rad? Najvise cenim tih racunar, pa je to bitno pitanje takodje..

Dosta pitanja, hvala unapred.

Aleksandar je napisao(la):
1. pitanje: Moze li D805 boxed (bez ekstra kulera i ostalog) da radi lepo i *stabilno* na 3.0-3.2 GHz?
Ako ti ostatak sistema nije usko grlo na 3.0GHz sigurno moze, na 3.2GHz recimo 95% su sanse da ce raditi ok sa BOX kulerom

2. Kako se poredi onda sa D930 koji ima brzu magistralu i duplo vise kesa?
Na istom taktu nema velike razlike u brzini, tj. 5-10% u proseku. Ali taj D930 se manje greje i sa box kulerom iz njega se vrlo verovatno moze izvuci stabilnih 3.4-3.5GHz, pa ce dakle razlika biti veca.

6. Uz tu plocu, CPU, 3HD-a, DVD pisac, TV kartu koliko jako napajanje je neophodno za dobar rad? Najvise cenim tih racunar, pa je to bitno pitanje takodje..
Recimo 500-550W bi ti sigurno bilno dovoljno, mada bi i sa slabijim mozda radilo ALI svako napajanje kada je blizu svog maksimuma postaje prilicno bucno, pa posto je tebi imperativ da bude tiho, moras da kupis jace napajanje i da ga ne koristis do maksimuma (sto je i inace zdrava logika)... Ako ti je cena problem, onda LC Power 550W Silent Giant je za preporuku, inace recimo sa Tagan ili CoolerMaster-om ne mozes pogresiti (ali dzep ispasta).

Poslednja izmena:
Uz 805-icu mozes bilo koju 945 plocu, a uz 920-ku moras 955 pa navise, ako se podrazumeva OC. Max domet za prvu varijantu je 3,4GHz, a za drugu 4,0GHz (ovo su okvirne cifre). Razlika u ceni izmedju ova dva seta je skoro duplo 1. oko 240e 2. oko 420e.
Moje misljenje stavka 1 bez razmisljanja, jer pruza najvise sa obzirom na ulozeni novac. Tehnologija brzo napreduje, pa ce obe varijante za godinu dana biti "prastare".
Slobodno kupi 1. varijantu, a posle ces i sam saznati sve detalje oko tih komponenti. Zapamti da ti treba neko prostranije kuciste, tipa Chieftec LCX ili sl.
Za napajanje mozes odresiti kesu, jer ova sadasnja ce trajati duzi niz godina. Mozes uzeti bilo koji valjani brand od 450-550W.

Poslednja izmena:
Hvala svima. Gledacu da potrosim ipak nesto vise na kuciste nego sto sam planirao..
Ne rece mi niko za dual-channel memoriju? Ima li realne razlike?
I da li je onda 945PL ploca veliko ogranicenje?

Hvala svima. Gledacu da potrosim ipak nesto vise na kuciste nego sto sam planirao..
Ne rece mi niko za dual-channel memoriju? Ima li realne razlike?
I da li je onda 945PL ploca veliko ogranicenje?
Ima ali ne toliko da bi o tome brinuo.Nije 945 ogranicenje ako ti je stabilnost a ne OC najvaznija.

Stabilnost je MNOGO vaznija. Ali i pokusaj smanjenja troskova na razumnu meru (najveci deo budzeta ide na solidan 20" TFT monitor).
Prosirivost je nebitna, kad menjam CPU, menjacu i plocu.
Stabilnost je stavka koja treba da se podrazumeva, pa ozbiljni smo ljudi. ;)
Za plocu i CPU ispravno razmisljanje. Postaju kao i grafika sezonska roba koja traje 6meseci do godinu dana.

Jos, na kraju, samo fali pomoc oko izbora memorije.
Znaci D805 i neka 945P ploca (Abit, Asus ili Gigabyte, predpost.), ali koja memorija, videh 4200, 4300 i 5300? Procesor bi radio negd eu opsegu od prirodnih 2.66 - 3.20 GHz.

Jos, na kraju, samo fali pomoc oko izbora memorije.
Znaci D805 i neka 945P ploca (Abit, Asus ili Gigabyte, predpost.), ali koja memorija, videh 4200, 4300 i 5300? Procesor bi radio negd eu opsegu od prirodnih 2.66 - 3.20 GHz.
Bilo koja 533 CL4 ili ako nije skuplja 667, ali samo CL4. Pokazalo se da one CL5 rade cak i losije od 533 CL4 (mislim na OC). Memoriju mozes odsrafiti na onoliko na koliko moze da sljak, asinhrono.

Hvala na preporuci, medjutim narucio sam vec u petak - D805, Gigabyte plocu sa 945P cipsetom i 2x1GB 533 CL4 memorije. Takodje i Antec Sonata II kuciste, tvrde da je tiho, videcemo.

Hvala na preporuci, medjutim narucio sam vec u petak - D805, Gigabyte plocu sa 945P cipsetom i 2x1GB 533 CL4 memorije. Takodje i Antec Sonata II kuciste, tvrde da je tiho, videcemo.
Mislim da nisi pogresio.

Nazad
Vrh Dno