Šta je novo?

savet: seagate, wd ili maxtor?

Sone

Čuven
Učlanjen(a)
17.03.2003
Poena
604
ovih dana treba da pazarim 250GB (ATA) disk.
parametri koji me zanimaju su:
1. pouzdanost
2. pouzdanost
3. brzina
4. temperatura
5. buka itd

Seagate ST3250620A 250GB 16MB buffer ATA100 3 godine garancije tih, brz, hladan

S obzirom da si čak dva puta stavio akcenat na pouzdanosti, definitivno Seagate. Svaki disk može da zakaže, ali je Seagate posledjni koje će se tako nešto desiti. Što se tiče brzine, tu je iznad proseka kada su 7200RPM diskovi u pitanju. Što se tiče zagrevanja tu je neki prosek, ne može se reći da je hladan kao špricer, ali uz hlađenje jednom osmicom na 1000RPM biće mu temperatura oko 30C. Što se tiče buke, kada sikuje, prosečan, u "leru" pravi možda malo veći brum nego WD diskovi, znači nije baš za pohvalu po tom pitanju. Sve u svemu ja sam prezadovoljan Seagate diskovima i uvek bih opet kupio njih, a probao sam i druge i to po više modela WD, Maxtora, Samsunga. Garancija na Seagate je 5 godina.

Jos jedan definitivno glas za Seagate!
Ne greje se puno ni blizu kao naprimer Maxtor. Skoro da se ne cuje.. Drljanje je jako prijatno tiho! I jos nesto kao sto neko rece ima najvecu garanciju.. A ja od kad sam uzeo Seagate vec nekih 10-11 meseci ne gasim komp, znaci non stop nesto skida tj. non stop drlja hard i sve to radi ko ZMAJ!,)

Za nase trziste seagate definitivni, najpouzdaniji su + 5 godina garancije. Ja licno izbegavam Maxtor, crkla mi tri i to 20, 40 i 80 gb mada mom drugaru vec 5 godina sljaka 40gb!

Seagate is the best ja imam 320 Sata2 NCQ i fenomenalan je tih brz hladan + dodje u lepoj kutiji

Ja sam moj Seagate dobio u plastičnoj rebrastoj kutiji, koja je btw. odlična za nošenje harda i kasnije. Drugi Seagate kupljen u drugoj prodavnici sam dobio samo u kesici.

Oba harda Seagate Barracuda 320 GB, 7200.10 dobijena u adekvatnoj plastičnoj kutijici, koja je stvarno jako zgodna stvar. Inače, jedan kupljen sa 5 god. garancije, a drugi sa 3 god. (počeli su da smanjuju). Oba su made in singapore, tzv. "silent" verzije. Oba rade ko sat, brzi, tihi i malo se greju. Što se mene tiče svaka preporuka za Seagate, ali ne bih znao kakvi su diskovi sada, s obzirom na to to da sada u Srbiju dolaze sa naznakom made in china, pri čemu više nema teorije da se dobije 5 god. garancije (to ipak govori nešto).

Sve u svemu, ipak je danas, po meni, najbolja kupovina Seagate.

Seagate je najpouzdaniji ,pa posle njega su tu maxtor i wd.Zashto kazem maxtor i wd?Pa zato shto su wd hardovi notorni(bar bili ,wd kaze da su se poboljshali u vezi toga) po tome kada riknjavaju da se to desi odjednom i kraj,a maxtori kad krenu da crkavaju to rade polako i treba im vremena dok ne riknu skroz ,pa mogu i da se spasu podaci(bar vecinapodataka).Ovo nisam samo prochitao vec i lichno se uverio u par sluchajeva.Ovo ne znachi da ce svaki put da bude tako ,ali je u vecini sluchajeva tako.Trenutno je odlichan izbor i neki samsung.
Shto reche chovek vrlo je vazno i GDE je komponenta proizvedena.

Aj da ne otvaram novu temu, i ja treba da uzmem hard, neki sata2, recimo izmedju 160 i 320 Gb, kapacitet nije preterano bitan, kao ni brzina, ali bitno mi je da je izuzetno, ali naglasavam izuzetno tih, treba mi sto tisi racunar.

Imam Seagate 250GB SATA2 i vrlo je bucan i to me jako iritira.Video sam negde ovde da ima dve vrste,serije,ili sta vec tih diskova od kojih su jedni tihi a drugi bucni,nemam pojma u cemu je fazon.Probao sam i wd 250gb SATA2 KS seriju i veoma je tih i hladan,mada se i ovaj moj Seagate ne greje puno.Posto mi je tisina bitna zamenicu danas Seagate za WD KS,jeste da cu izgubiti 2.god garancije posto ovaj prvi ima 5 a ovaj drugi 3 g garancije ali za 3 godine verovatno cu izmenjati jos 4-5 hdd-ova tako da me to ne smara.Sto se tice brzine,primetne razlike nisam primetio,to mi i nije toliko bitno a sto se tice pouzdanosti,dosad nisam imao problema sa wd diskovima,osim mojih uobicajenih tripova tipa:zuji mi hdd,pisti,cudan zvuk isl.Vecina problema je bilo ili do napajanja ili softverske prirode.

wd je tih..ali ima neki chudan zvuk :)

Seagate 320GB vs 250GB Sata2

Neznam ko je probao ko ne ali razlika izmedju ova dva HDD je pa mogu reci Velika Ne kao sto neki kazu nema razike

250GB 7200.9 320GB 7200.10 Razlika link Seagate

Nemam slike od 250GB tako da nemogu da ih postavim ali razlika je sledeca Bar kod Mene;)

Sve Radjeno HD Tach v3.0.1.0

250GB Mnogo Mnogo bucniji igla drlja 320GB ko da neradi

250GB 220-230MB/s Prosecan Protok 54-55MB/s

320GB Slika dole

Tako da razlika ipak nije Nikakva kao sto neki kazu.Kupi 250GB.
320GB ima samo vise mesta Nista vise :smash:

Pozzz.....:wave:

Prilozi

• 125 HDD.jpg
    125 HDD.jpg
    131.5 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
I moj Seagate ST3250624AS (250G, SATA2, 16MB) je bucan...tj ne bucan kao traktor, kao sto hdovi obicno jesu, vec ima tendenciju da ponekad pijuce i cvrkuce pri seekingu, kao i da s' vremena na vreme ispusti zvuk koji me uvek istripuje da je crk'o jednom za svagda (zvuci kao da je zveknuo na dno kucista). Nista od ovoga se ne desava redovno, vec u nekim, samo njemu jasnim situacijama. Sem tih gluposti, hard je kao zmija - brz i hladan. + 5 godina garancije...i lepa rebrasta kutija :)

Poslednja izmena:
Neznam ko je probao ko ne ali razlika izmedju ova dva HDD je pa mogu reci Velika Ne kao sto neki kazu nema razike

250GB 7200.9 320GB 7200.10 Razlika link Seagate

Nemam slike od 250GB tako da nemogu da ih postavim ali razlika je sledeca Bar kod Mene;)

Sve Radjeno HD Tach v3.0.1.0

250GB Mnogo Mnogo bucniji igla drlja 320GB ko da neradi

250GB 220-230MB/s Prosecan Protok 54-55MB/s

320GB Slika dole

320GB ima samo vise mesta Nista vise :smash:

Pozzz.....:wave:
Cek malo :D
320-ka je SATA2, ne drlja, mnogo tisa je, ima prosecan transfer za ~10MB/s veci, ima veci burst, ima samo vise mesta i nista vise :D
A ti opet preporucujes 250?! :d

Ajde pojasni :eyebrows:

Da neotvaram novi temu, pitacu ovde.
Vidim da svi hvale seagate, ali pazite sad moj problem. Trebam sutra da uzmem disk (ata) i nude mi seagate 250 GB za 5800 i WD 250 GB za 5700 din. Ali ono sto me zbunjuje u odluci je sledace: na seagate mi ide jedna godina garancije (preoverio ovo vise puta?????) , dok za wd idu tri. Sta izabrati u ovom slucaju?

Poslednja izmena:
Kupi sa vecom garancijom. Ne kazem da je wd bolji ali 3 god je OK - narocito ako je u pitanju pouzdan prodavac.

Cek malo :D
320-ka je SATA2, ne drlja, mnogo tisa je, ima prosecan transfer za ~10MB/s veci, ima veci burst, ima samo vise mesta i nista vise :D
A ti opet preporucujes 250?! :d

Ajde pojasni :eyebrows:

ti se salis ?? zar ne ??

uz svo objasnjenje i razlike koje sami vidite i na kraju zavrsavam sa dole navedenim recima i jos se ne kapira pa jedino da na bench uvedete i crtanje za neke korisnike:d

320GB ima samo vise mesta Nista vise

Budimo dvosmisleni:d pa ko kako shvati;)

Pozzz.... :wave:

Vidim da svi hvale seagate, ali pazite sad moj problem. Trebam sutra da uzmem disk (ata) i nude mi seagate 250 GB za 5800 i WD 250 GB za 5700 din. Ali ono sto me zbunjuje u odluci je sledace: na seagate mi ide jedna godina garancije (preoverio ovo vise puta?????) , dok za wd idu tri. Sta izabrati u ovom slucaju?

Seagate 250GB, 16MB buffer, UltraATA/100, Barracuda 7200.10 perpendicular, SoftSonic 2.8 bels, OEM pack (u kesici), gar. 3 god. 5,950din www.imtel.co.yu
kad neznas pitas gde ima veca garancija;)

Pitaj u drugoj radnji. Koliko ja znam, garancija je duza kod Seagate.

Seagate 250GB, 16MB buffer, UltraATA/100, Barracuda 7200.10 perpendicular, SoftSonic 2.8 bels, OEM pack (u kesici), gar. 3 god. 5,950din www.imtel.co.yu
kad neznas pitas gde ima veca garancija;)

Sve je to lepo, ali ovde u NS gde god da sam gledao seagate-a ne mogu da dobijem ispod 6400.
Za 5800 mi nudi jedan prijatelj, ali samo sa garancijom od godinu dana.
Onda da preformulisem pitanje. Gde ima seagate u NS sa cenom od oko 5800 sa 3 ili 5 godina garancijom :) ?

Poslednja izmena:
Vrh Dno