markosvaba
Slavan
- Učlanjen(a)
- 10.07.2008
- Poena
- 320
Evo za sve one koji se dvoume za AMD VS INTEL, koju je platformu bolje kupiti za video editovanje, a koju za igranje filmove itd.
Ovo sam preuzeo sa bench sajta
http://www.benchmark.rs/Benchmark-testovi/Procesori/AMD-Athlon-II-X4-630/Page-10.html
Mislim da bi ovo trebalo da se stavi kao sticky
Ovo je moj samo predlog ako vam se ne svidja mozete slobodno obrisati post.
PS. u ovoj temi ne treba biti rasprava amd vs intel
Ukoliko posmatramo situaciju uz ugla prosečnog kupca računara, može se reći da AMD-ova priča ipak ima smisla, pogotovo kada se u računicu ubaci ekonomski faktor. Sa cenom od oko 100 eura za Ahtlon II X4 procesor i oko 70 eura za 785G matičnu ploču, kupac dobija platformu koju nudi sasvim dobre performanse. Ne radi se samo o solidnim performansama za uložen novac, već o solidnim performansama kao takvim. Što se integrisane grafike tiče, AMD ima trenutno najbolje moguće rešenje, a četiri jezgra na skoro 3 GHz može da izađe na kraj sa svim zadacima. Ako se u priču doda i overkloking, Ahtlon II X4 modeli predstavljaju veoma primamljivu kupovinu. Naravno, Intel Core i5, pa čak i stari Core 2 Quad procesori (da ne pominjemo Core i7) su brži, čak i mnogo brži, ali tu ostaje jedno veliko pitanje. Koliko je jedan prosečan korisnik u stanju da oseti razliku i da pri tome shvati gde je tačno otišao taj ekstra novac koji je potrošio za svoj novi računar. Takav prosečan korisnik garantovano ne može da primeti razliku između ploče i procesora od npr. 200 i 400 eura, iako je Core i5 mnogo, mnogo brži u odnosu na Ahtlon II X4. Tokom zadnjih mesec dana testiranja svih novih procesora i ploča, par najinteresantnijih kombinacija, gore potpisani autor je stavio i na svoju ličnu probu kako bi video kako to u praksi radi. I čim bi napustili video editing programe, Maya-u ili Photoshop, sva razlika bi veoma brzo nestajala, jer samo ovaj tip programa može na najbolji mogući način da zaposli sve potencijale procesora. Opet, razlika između Core i5 i Phenom II X4 965 BE na nominalnom taktu je bila minimalna. Sa overklokingom, Core i5 bi prosto „kidao“ u ovim aplikacijama, dok je Phenom II X4 965 BE iako na 3.9 GHz mnogo kaskao. Ali, čim se izađe iz pomenutog softvera i krene sa standardnom „filmovi, mp3, internet, mail i igre“ primenom, ta razlika opet nestaje. Slična je situacija i sa odnosom između Phenom II X4 965 BE i Athlon II X4 630, pa se nakon svega mogu izvući neke pouke. Naravno, korisnici koji žive od rada sa 3D i video editing softverom nemaju potrebe ni jednog trenutka da razmišljaju – AMD se u tim varijantama teško može preporučiti. Međutim, svi ostali koji se uklapaju u profil prosečnog korisnika treba dobro da razmisle pre kupovine novog računara. Jednostavno, zašto bi ste plaćali više za nešto što nikada neće moći da primetite ili osetite u radu. Ekstra novac je uvek bolje uložiti u jaču grafičku karticu, veći ili kvalitetniji monitor, veći ili brži storage... Istina, uvek je lepo imati najbolji mogući proizvod, bez obzira da li se on u potpunosti koristi ili ne, ali je opet bolje i razmisliti i napraviti pametniju kombinaciju za vašu konfiguraciju, a ne voditi se starim ideologijama da više „megaherca“ znači veći užitak u radu i da sve ostale komponente (gotovo da) nisu bitne. Sa ove tačke gledišta, trenutna AMD filozofija ima apsolutnog smisla i to u ovom momentu treba iskoristiti smešnu cenu po kojoj će se prodavati Athlon II X4 procesor i to spojiti sa 785G matičnom pločom, jer se za uloženi novac trenutno ne može napraviti bolja kombinacija.
Ovo sam preuzeo sa bench sajta
http://www.benchmark.rs/Benchmark-testovi/Procesori/AMD-Athlon-II-X4-630/Page-10.html
Mislim da bi ovo trebalo da se stavi kao sticky
Ovo je moj samo predlog ako vam se ne svidja mozete slobodno obrisati post.
PS. u ovoj temi ne treba biti rasprava amd vs intel