Šta je novo?

Savet oko Rega Planar 1 Eco gramofona (da li ipak uzeti drugi model?)

FtWoMw

Poštovan
Učlanjen(a)
14.05.2017
Poena
54
Pozdrav svima,

Nedavno sam započeo svoju vinil avanturu i prosto me vuče da ulažem više i više
:D

Video sam da ovde ima stvarno iskusnih sposobnih članova i nadam se da ćete moći i mene da podučite i da mi pomognete.

Počeo sam sa Audio Technica LP60x i nakon toga dodao Art DJ pre II predpojačalo. (zvučnici su Edifier R1280DB).

Pre par dana sam video Rega Planar 1 Eco na popustu za oko 23.000 rsd i uzeo ga. I tako su krenuli problemi...

Čuje se konstanto zujanje kada se uključi zvučnik. Ako dodirnem prstom crvenu žicu na ketridžu zujanje postane još jače (druge žice nemaju taj efekat).
Prodavac mi je odmah zamenio gramofon, nikakav troubleshooting, ali problem je i dalje isti.

Izgleda kao da je problem sa uzemljenjem, možda Rega ne ide dobro uz ovo predpojačalo, ali Audio Technica gramofon nije imao problema.

Sada ključno pitanje:

Da li mogu nekako rešiti taj problem, i da li vredi pokušavati? Da li neko može da preporuči drugi gramofon za oko 30.000 rsd, max 35.000?
Generalno bih hteo nešto što vremenom mogu unapređivati, i da je pogon sa kaišem.

Imam već nekako negativan utisak sa Rega Planar 1 Eco jer kaiš takođe proklizi pri pokretanju i zaustavljanju, i ako koristim somotnu krpicu da pročistim ploču dok se okreće odmah se zaustavi tanjir. Sa LP60x sam mogao bez problema da koristim AT6012 (somotna krpa na dršci). Čitao sam da je Eco verzija Planar 1 generalno isti uređaj koji nije prošao fabričke tolerancije (kozmetičke) i da je sve ostalo isto, ali moji prvi utisci su skoro svi bili loši.

Pa generalno ja sam pod utiskom da je Rega gramofon malo precenjen. Nije da imam neko sad iskustvo ne znam kakvo, imao sam P3 novi. Sve je ok al ja nisam mogao da predjem preko te silne plastike i te potrebe da nesto sve dodas, poboljsas, pa dodaj posebno napajanje... Generalno deluje kao rupa bez dna. Mogu da zamislim kako to sve izgleda na eco modelu. Belt je posebna prica. Tebi je bitniji feeling i materijali, ako ces ostati na tim zvucnicima, svaki gramofon ce odradi po pitanju zvuka sta treba.

To je sve moje bedno misljenje kao laika. Krenuo sam kao ti, pa srucio brdo love. Sad sam se zaustavio i ne zanima me vise upgrade jer kontam da to nema kraja. Ne znam ni sta si dobio time sto si zamenio prosli gramofon?

Pa generalno ja sam pod utiskom da je Rega gramofon malo precenjen. Nije da imam neko sad iskustvo ne znam kakvo, imao sam P3 novi. Sve je ok al ja nisam mogao da predjem preko te silne plastike i te potrebe da nesto sve dodas, poboljsas, pa dodaj posebno napajanje... Generalno deluje kao rupa bez dna. Mogu da zamislim kako to sve izgleda na eco modelu. Belt je posebna prica. Tebi je bitniji feeling i materijali, ako ces ostati na tim zvucnicima, svaki gramofon ce odradi po pitanju zvuka sta treba.

To je sve moje bedno misljenje kao laika. Krenuo sam kao ti, pa srucio brdo love. Sad sam se zaustavio i ne zanima me vise upgrade jer kontam da to nema kraja. Ne znam ni sta si dobio time sto si zamenio prosli gramofon?
Primetna je razlika u zvuku (ili se bar meni tako čini), ali glavni cilj mi je da uzmem gramofon koji bih mogao vremenom da unapređujem. Definitivno sam očekivao više od Rege, posebno kad sam video kakav je kaiš i kako proklizava, i to konstanto zujanje u pozadini.
Gledao sam neke alternative i Debut Carbon III OM5e mi izgleda kao dobro rešenje (osim cene).

Ne znam vredi li zadržati ovaj Rega Planar 1 Eco i probati da rešim zujanje ili je bolje uštedeti još malo i uzeti Carbon III ili nešto drugo.

Ja mislim da u gramofon te klase ne vredi nesto ulagati. Opet kazem ti zvucnici su meni toliko bili bezveze kad sam ih slusao da sam ubedjen da ti je to veci problem. To su zvucnici za racunar, ne znam koliko su u Srbiji 100e? Taj gramofon koji si pre imao bi mngo bolje zvucao na boljim zvucnicima... Opet nisam audio znalac ali ja sam menjao svasta al tek kad sam promenio zvucnike sam osetio bitniju razliku.

Tačno, bili su 100e :D
Dosta ljudi me je ubeđivalo da su odlični za taj cenovni rang. Možeš li mi možda preporučiti neke zvučnije u rangu do 200e?
Ako vratim ovaj Rega Planar 1 taman ću imati 200e na raspolaganju.

Za taj rang možda ali sada ti treba rang iznad.
Možda Edifier R2000DB na KP-u.

Грамофон прикачен на д класу (бас рефлекс приде) је бесмислица.

Јури добре компресионе кутије и лампаш, пошто цена није проблем.
Може и квалитетнији транзисторац ...над 3020, протон ... Мања називна снага, боља динамика.

Gde si našao P1 po toj ceni, koliko vidim ECO model je oko 28K. Sad sam se izbedačio kada sam pročitao da imaš te probleme sa zujanjem i proklizavanjem kaiša.
Ja upravo gledam taj model u beloj varijanti i PRO-JECT Primary E , zvučnici koje imam su su aktivni studijski Edifier MR4 sa Harman Kardon HKTS 210 vuferom.

Nazad
Vrh Dno