Šta je novo?

Savet oko odabira zvucnika sa trenutnim risiverom

Alhemist013

Cenjen
Učlanjen(a)
09.01.2010
Poena
154
Trenutno koristim zvucnike od Genius 5.1 sistema na Kenwood KRF V5080D reciever-u. Vec duze planiram da se batalim realno losih Genius zvucnika i da uzmem par nekih 3way zvucnika.

Posto stvarno ne znam na sta da obratim paznju dok gledam neke buduce zvucnike a plasim se da ne sprzim ili receiver ili zvucnike potreban mi je savet na sta da pazim.
Muziku slusam uglavnom srednje glasno, retko kada maltretiram receiver da ide do "daske". Citao sam nesto da moram da pazim na Impedance. Po specifikacijama mog receivera trebao bih gledati 8 ohma impedancu. Moja muka je da ne razumem da li nece biti problem ako uzmem par zvucnika koji su naprimer 120W na 4 ohma ili mora da budu na 8 ohma i uopste da li mogu uzimati zvucnike od 120W.
Na prednjoj strani receivera mi stoji i nalepljeno 120wx5 ali ne znam sta predstavlja.
Hvala unapred!

Ovo su specifikacije mog receivera.

Tuning range: FM, MW

Power output: 100 watts per channel into 8Ω (stereo)

Surround output: 100W (front), 100W (center), 100W (rear)

Frequency response: 20Hz to 70kHz

Total harmonic distortion: 0.7%

Input sensitivity: 550mV (line)

Signal to noise ratio: 95dB (line)

Output: 550mV (line), 1.5V (Pre out)

Speaker load impedance: 8Ω to 16Ω

Digital inputs: coaxial, optical

Video Connections: component, composite

20150907_193915.jpg

Ako sam dobro razumeo hoces da kupis par stereo zvucnika, nista 5.1 i sl. U tom slucaju za muziku je mnogo bolje resenje klasicno stereo pojacalo nego bilo koji AV risiver.

To sto pise 120Wx5 znaci da svaki izlaz za zvucnike ima po 120W sto je i prakticno i teorijski nemoguce jer ceo risiver "trosi" max 280W iz mreze. Racunaj u najboljem slucaju da mu je max snaga za sve zvucnike ukupno, polovina potrosnje iz mreze.
Bas zbog toga ne bi bilo lose da zvucnici budu 8 oma jer je pitanje koliko ce realno imati snage za 4 oma zvucnike i koliko ce se grejati. Jos ako to "do daske" bukvalno znaci do daske onda tek to nije pametno ni za risiver ni za bilo koje zvucnike.

Мало ми је чудна ова спецификација:
KRF V5080D

kenwood.png

Мислим, 280W из мреже а даје 5х100W синусне снаге?

Pa nije 100w sinusne snage po kanalu. Pa i piše u specifikaciji da je snaga 100w po kanalu ali na 1khz. Niko ne sluša muziku na toj frekvenciji. Ono što treba da gledaš je pun opseg od 20hz-20khz. A ako ne piše snaga za taj opseg onda uzmeš i preračunaš. Takođe treba uzeti u obzir i omski otpor zvučnika u odnosu na deklarisanu snagu resivera za određeni otpor na koji se ta snaga odnosi. Jer nije isto zvučnici na 4,6 ili 8 oma.

Sta god da pise tu nema vise od 100-tinak W zajedno za sve zvucnike.

Ako sam dobro razumeo hoces da kupis par stereo zvucnika, nista 5.1 i sl. U tom slucaju za muziku je mnogo bolje resenje klasicno stereo pojacalo nego bilo koji AV risiver.

To sto pise 120Wx5 znaci da svaki izlaz za zvucnike ima po 120W sto je i prakticno i teorijski nemoguce jer ceo risiver "trosi" max 280W iz mreze. Racunaj u najboljem slucaju da mu je max snaga za sve zvucnike ukupno, polovina potrosnje iz mreze.
Bas zbog toga ne bi bilo lose da zvucnici budu 8 oma jer je pitanje koliko ce realno imati snage za 4 oma zvucnike i koliko ce se grejati. Jos ako to "do daske" bukvalno znaci do daske onda tek to nije pametno ni za risiver ni za bilo koje zvucnike.

Upravo tako Zare. Ovaj receiver sam doneo iz nemacke, pre par godina dobio sam ga na poklon. Tako da je bilo fora sluzice. Medjutim interesuje me da kupim par stereo zvucnika najvise zbog muzike. Ovaj receiver je zgodan zbog phono ulaza jer imam i gramofon. Medjutim i da stavim na prodaju ovaj receiver ne znam za koliko ga mogu prodati. Par ljudi su me posavetovali sto se tice zvucnika da zaobidjem Technics i da gledam Pioneer. Vidjam da ima dosta Magnat i Heco zvucnika po oglasima ali iskreno ne znam sta je dobro, inace gledam polovne jer nemam veliki budzet tipa do 80 evra.

Ne znam cene ni koliko bi tvoj risiver mogao da vredi, javice se valjda neko ko to prati i zna. Mozes da kupis obicno stereo pojacalo, sva starija pojacala imaju ulaz za gramofon. I da nemaju uvek moze da se kupi posebno gramofonsko pretpojacalo koje moze da se prikljuci na svako pojacalo.

Sto se tice zvucnika, Technics treba zaobilaziti u jos nekim komponentama, ne samo u zvucnicima :). Neces se usreciti ni sa Magnatom, ima ih mnogo jer su jeftini a pitanje je da li i toliko vrede. Ja bih u ogromnom broju slucajeva zaobisao i Pioneer mada tu treba znati sta valja a sta ne. Za 80-ta evra je na oglasima moglo da se nadje dosta sasvim solidnih zvucnika mada nesto starijih. Ne pratim vise pa ne mogu konkretno da ti kazem.

Najbitnije je kolika ti je soba, kakvu muziku slusas, koliko glasno... pa tek onda ide biranje zvucnika.

Pa nije 100w sinusne snage po kanalu. Pa i piše u specifikaciji da je snaga 100w po kanalu ali na 1khz. Niko ne sluša muziku na toj frekvenciji. Ono što treba da gledaš je pun opseg od 20hz-20khz. A ako ne piše snaga za taj opseg onda uzmeš i preračunaš. Takođe treba uzeti u obzir i omski otpor zvučnika u odnosu na deklarisanu snagu resivera za određeni otpor na koji se ta snaga odnosi. Jer nije isto zvučnici na 4,6 ili 8 oma.
За твоју информацију, снага која се даје за 1kHz зове се синусна јер је добијена на синусоиди од 1kHz a не на пуном фреквентном опсегу 20Hz-20kHz.

Погледајте ову слику, спецификацију стерео појачала, 2х100W на 8 ома а потрошња из мреже 315W:

tech.jpg

5х100w може да вуче 280W из мреже само ако је појачало класе Д?

Poslednja izmena:
Evo mene, nisam stigao ovih dana, ali danas sam stigao da izmerim sobu :D Dimenzije sobe su mi 4x3m. Slusam svu vrstu muziku. Metal,rock,jazz electro cak i rap. Nekako bih nasao zlatnu sredinu ako je to moguce. Retko kada slusam bas glasnu muziku.
Naleteo sam na neke zvucnike koji su mi interesantni:

Marantz HD-345
Magnat Monitor B
magnat all ribbon 5 c
Dual CL-380
Pioneer CS 701
Canton Quinto 520
canton quinto 530
Canton Fonum 330
Canton Fonum 30
Canton Fonum 90
Takodje sam naleteo i na pojacalo dual cv 1400 za ~40evra medjutim ne mogu naci mnogo informacija o tom nemackom brendu. Hvala vam unapred.
Takodje sam naleteo na dosta Fisher pojacala npr Fischer RS 1052L ali isto tako nista ni o njima ne mogu naci :(

Poslednja izmena:
Soba ti nije toliko velika da bi uzeo podnostojece zvucnike. Ne znam bas ni zasto si resio da budu trosistemci? Vecina koje si predlozo jesu.
Fonum 330 je jedini od novijih zvucnika, ostalo je sve matoro. Ne mora da znaci da je lose ali nije u cvetu mladosti.

Ja bih ovo razmotrio pod uslovom da je stvarno Seas u pitanju. Ako jeste, to moze da svira mnogo dobro. Kod Sony-ja uglavnom ti sa Seas drajverima jedino vrede. Naravno, preprodavcima ne verujes nista na rec ;).
https://www.kupujemprodajem.com/SONY-seas-25571406-oglas.htm?filter_id=122

Tesko ce ovako neko da ti kaze sta da kupis a da se tebi svidi. Moras sam da krenes od prodavca do prodavca i cujes to sto se prodaje pa da formiras neki svoj sud.
Prva varijanta:
Kupis najbolje zvucnike sto mozes (pa i skuplje od budzeta ako ti se bas svide) a posle prodas risiver i juris neko pojacalo na osnovu zvucnika.
Druga varijanta:
Kupis opet najbolje pojacalo sto mozes pa ga nosis od prodavca do prodavca i vidis koji se zvucnici najbolje "slazu" sa njim. Ovo je fizicki laksa varijanta nego da teglis zvucnike od prodavca do prodavca :D.

I sve to sto cujes opet moze u tvojoj sobi potpuno drugacije da svira nego sto si cuo kod prodavca :).

Razlog zasto sam birao trosistemce jer sam citao da je bolji zvuk od dvosistemaca. Svestan sam da su stariji ali kapiram da i to sto su stariji ne znaci da su losi, samo se mora odabrati pazljivo :D Meni je cudno da nesto malo moze biti dobrog zvuka i glasno :D
Ja sam slusao kod jednog majstora Heco Interior reflex 20h i zvuce fantasticno, ali lik trazi za njih 120 evra... A video sam bio za duplo manje novca ali mi je pobeglo ispred nosa :(

Canton Quinto ne znam kakav je ali vidim da je bio prilicno skup u svoje vreme, verovatno je dobar...
Iz mog iskustva sa nemackim Arcusom predlozio bih ti da poslusas ove. I onako su u tvom gradu:
https://www.kupujemprodajem.com/Arcus-TS-25-25004884-oglas.htm?filter_id=20527566

Trosistemci vs. dvosistemci je velika prica i nije bas tako jednostavna. Nemoj time da se opterecujes da mora da bude trosistemac.

Taj Heco koji pominjes je ogroman za tvoju sobu.

Samo da znas, koji god zvucnik da kupis tesko da ce tvoj risiver moci da izvuce iz njega sve sto zvucnik moze da da.

Bas cu pogledati te Arcus zvucnike. Cinilo mi se da ti Heco nisu mnogo veliki.

Sto se tice risivera gledam da ga prodam ali da li mozda znas okvirno koju "jačinu" pojačala da gledam?

Pravih 50 W po kanalu je dovoljno za skoro sve sto ti treba. Samo ti pravi i npr. Technich-ovi "vati" nisu bas isti :).
To je ona prica sa pocetka. Za npr. 2x50W na 8 oma i 2x70-80W na 4 oma nije dovoljan trafo ili potrosnja od 150W. Malo je i za 8 a da ne pricamo za 4 oma.
Pojacalo moras da uklapas prema kutijama. Ako su kutije lake za teranje moci ce i neko "slabije" pojacalo lepo da se nosi sa njima. Ako su 4 oma pa jos "nezgodne" treba jako pojacalo da sa njima izadje na kraj.

E da, kada budes isao da slusas Arcus obavezno ponesi risiver. Pa posle njega neka ti prodavac prikljuci par svojih pojacala posto vidim da ih ima vise komada. Da vidis razliku ;).

Poslednja izmena:
Na kraju sam uzeo Canton Fonum 90 i pojacalo Sony TA 1150. Hvala ti Zare na savetima :)

Ma nema na cemu, sam si odlucio sta da kupis. Nadam se da si zadovoljan ;).
Slusaj malo pa da cujemo utiske, posebno razliku izmedju risivera i Sony-ja.
U kakvom je stanju Sony obzirom da je star 40 godina?

Menjao sam risiver za zvucnike i onda sa njima otisao do osobe koja je poznati expert(barem u Pancevu) za audio (vintage) tehniku i od njega sam i uzeo pojacalo. Slusao sam par pojacala ali sam se odlucio za Sony koji je u poprilicno dobrom stanju, sve radi na njemu jer lik nije hteo da mi proda nesto sto nije ispravno. Imam i garanciju od njega tako da ako nesto ne bude radilo onda mu mogu odneti da mi namesti. Vec mi je namestao gramofon tako da znam da je dobar majstor. Poprilicno sam zadovoljan zvukom i vec sada primecujem razliku.

Nazad
Vrh Dno