Šta je novo?

Savet oko kupovine ssd-a :)

dare89a

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
23.02.2013
Poena
54
Hocu da kupim neki ssd od 60gb, a posto ima dosta modela u tom nizem cenovnom rangu nisam siguran sta je najbolje uzeti. Vidim ima kingston, za koga inace znam da za obicne korisnike kao sto sam ja(win 8.1 32bita, starcraft 2 i nista drugo :) ) je dobra marka bar za memorije i usb flesheve. E sad interesuje me koji od tih 60gb modela ima dobar bar koliko toliko kontroler, da mi se ne desi da bude sporiji od obicnog hdd-a?

Inace imam sledecu konfiguraciju i prezadovoljan sam :) :

Intel celeron g1820
2gb ddr3 kingston 1333mhz + planiram jos d 2gb da dodam.
Msi h81m ploca.
Lc power 420w 1.3v.
Lg monitor 19` 720p.

Poslednja izmena:
Obzirom na konfiguraciju uzmi najjeftini i nemoj da brines jer ce ti raditi brze od najbrzeg HDDa. Mozes Kingston, Transcend...

od tih manjih meni se najbolje pokazao u smislu brzine samsung,sve istalo ni da pridje 500mb/s,ako ti vec nije bitna brzina upisa vec samo citanja.ako je potrebna i brzina upisa (a za svakodnevni rad i nije) onda se mora ici na veci.

Aha. Pa meni treba samo za sistem sc2 i eventualno dow2. Nista drugo... Zato mislim da uzmem manji. Pa ne znam da li bi mi bas sad za navedene stvari trebao veci?

sto se toga tice nesto veca brzina zapisa na disk nije potrebna,generalno boljitak donosi samo sto veca brzina citanja sa diska,a tu samsung narocito na manjim ssd-ovima nema takmaca.cak i stara 830 serija je tukla svaki disk slicnog kapaciteta redom.ako hoces sto jeftinije da prodjes gledaj bas samsung 830 polovan,ako mora novo ocepi se malo vise i umesto kingston,transcend-a i sl uzmi neki nov 840.

sto se tice velicine,ja to ne mogu znati zasigurno koliko je tebi potrebno.ako si bas ubedjen da ti nece trebati preko 60gb onda nema bas previse poente kupovati veci,narocito ako ti brzina upisa nije bitna jer je ona uvek najslabija na manjim diskovima.ja se bas kontrolisem u smislu da vodim racuna sta ide na ssd,ne igram online igre (sem jedne koja je ionako u browseru,kesirana) pa ja licno nisam nikad isao preko 50tak gb na ssd-u (sad sam na 40tak),tako da u teoriji bi trebalo da moze win + osnovni programi + jedna igra (ako nije kao ove novije sa po 25gb). u praksi uvek manjka prostora kad ti najvise treba,zato sam i uzeo 120gb (mada je inicijalni plan bio da se kad se dodje do novaca uzme jos jedan za raid :) ),neka slicna logika kao za napajanje,tj tu je pozeljno uvek da se malo predimenzioniraju stvarne potrebe i da se ostavi lufta (jer je pozljno na ssd-u da se ukljuci i OP,koja ti pojede nekih 10 posto i jos ima razloga).

u sustini saberi win+te dve igre i ako si vec blizu nekih 50tak gb onda mora veci.

edit: naravno,podrazumevam da znas da zapravo samo online igre ima smisla stavljati na ssd,ako coveku znaci za koliko ce mapa da se ucita,ostalo je sve mlacenje prazne slame :)

Poslednja izmena:
Pa sa obzirom da je starcraft 2 blizardova igra i da zauzima prilicno, mozda bih trebao da pogledam neki od 120gb. Ali budzet je veoma ogranicen. Tako da meni je najbitnije da ti sdd-ovi budu brzi od hdd-a. Filmovi i muzika ne dolaze u obzir. E sad nisam siguran koliko sc2 zauzima na hdd-u mesta...

najvise sto sam ja video je oko 15tak gb.a i da nadjes najstariji sata II ssd radice brze od svakog harda,provereno.i to znacajno.moj savet je da odredis najvise koliko bi dao novca,da kazes jel' moze polovno ili mora novo,pa ce ti vec neko dati neki predlog sta da radis,jer sa sc2 mozda se taman uklopis u 60gb,a za tu drugu igru vec tesko.

Samo novo :) Imam 55e za ssd. To mu je to.

za par evra vise imas 120gb patriot pyro od 120gb koji nije nista specijalno,ali je fenomenalan kao prvi ssd.i da,radi mnogo mnogo brze od i najbrzeg hdd-a na svetu,nemoze se ni porediti.

Jos jedan + za Samsmung EVO 120GB nista ispod kao sto su vec rekli...

Izvini sto opet pisem ali sad sam video da imas u planu jos 2GB tako da ces morati(pozeljno) je da predjes na 64bit Win tako da on u startu ide oko 15+GB znaci opet nista ispod 120GB :)

au,jorgovane :)

ne branim coveka,posto i sam imam 690 znam koliko se ljudi lako zbune,pre neki dan bio drugar i pitao jel' moje kuciste bas II advanced :) ali,sad kontam,ako je imao kutiju,nije izgovor ako nije kutija bila bas od II adv.ako jeste,treba uzeti u obzir mogucnost da se mozda momak zbog neznanja prevario i pomislio da ima to kuciste.

ali ne zali se,ti si bar dobio full kuciste,meni je ovo uvaljeno bez ijedne fioke za hard i bez stendofa za maticnu na limundu od prodavca za preko 300 pozitivnih ocena,koji je na kraju ispao klasicni prevarant. :)

bek on topik,vec je momak resio da uzme ovaj pyro od 120gb na popustu u em**-ju,ako neko ima konkretna iskustva sa ova za slicnu cenu tj patriot,transcend i sillicon power bilo bi lepo da kaze.ja sam imao iskustva sa vecim pyrom zato ga preporucih,a i po testovima vidim da je najbrzi od sva tri,a momku ionako ne treba slim varijanta kao sto je ovaj silicon power.

i samsung 840 evo basic je odlican za prvi ssd,nista mu ne fali.pro je naravno vec klasik.ja bih lagano uzeo i 830 seriju bez problema,ali momak hoce ganc novo u shopu.

edit: i da,drzao sam ja 64bitni win 8 na 60gb ssd-u,nista mu ne fali,sve je bilo skockano sa osnovnim programima na oko 30tak gb.cak je i OP bio napanjen :) jaci razlog za 120gb ssd-om je sto ce kad tad za usfali prostora,garantovano,a premala je razlika u ceni.

Poslednja izmena:
sad vidim da fanta valja 120gb samsung evo za 60e i 280din postarine,nove sa garancijom.dakle to je definitivni best baj 120gb ssd trenutno u srbalja.ne dajem link,da ne bude da reklamiram coveka,snadjite se sami,hint je kp

Da ne otvaram nov topik,uzeo bi Samsung EVO 120gb. Interesuje me koliko je ogranicavajuce staviti ovaj ssd na SATA2 plocu? Da li je samo read/write ili je i sam rad osetno sporiji? I da li uopste uzimati ssd na ovu moju starudiju ili da cekam kompletan upgrade racunara? :)

Uzmi osetićeš razliku. Samim tim što je ograničena brzina, i rad će za nijansu biti sporiji (praktično neprimetno u realnim uslovima). Ali dosta brži od HDD-a u svakom slučaju.

i lepo ti ostane kad skrpis za apgrejd platforme.

Nazad
Vrh Dno