Uf evo. Prosla je skoro cela godina od kada sam ostavljao postove ovde i kako se (nadam se) bliži željena kupovina, ostaviću ovde utiske i poneko pitanje za savet.
Da se ponovim - planiram kupovinu stereo sistema. Razmišljao sam o stereo risiveru + 2.0 podnostojeći, ali čitajući po netu i savetujući se sa ljudima, odlučujem se za a/v + 2.0 podnostojeći. Izdovjiću malo više love za isti zvuk kao na stereo risiveru, ali će mi sistem biti kompletniji.
Ssistem će stajati u sobu od 35kvadrata, neću se slušati preglasno.
Slušao sam sledeće kombinacije:
1. Neki CA stereo risiver sa Dali Zensor 5. Zvuk i kompletan utisak su prilično neuverljivi i čak razočaravajući u odnosu u odnosu na očekivano.
2. Harman Kardon 3490 + JBL ES 90/100. U tom trenutku mi je delovalo prilično dobro. Sviđao mi se pun zvuk, preciznost itd
3. Harman Kardon 3490 + Wharfedale Diamond serija. Slušao pre JBLa. Bas je bio zamućeniji, zvuk za nijansu precizniji. Ali mi se generalno tog dana više svideo JBL.
4. Marantz stereo risiver + Klipsch Kipsch f30. Previše basa za moj ukus, dešavalo se da bruje i da se glas ne čuje najbolje.
5. Marantz stereo risiver + Mordent-Short Aviano 8. Mnogo detaljniji zvuk, basa je možda potebno malo više. Tj utisak je da bas nije najujednačeniji sa nižim tonovima.
6. Marantz stereo risiver + KEF Q500. Ovde sam očekivao prilično, ali je zvuk iako jako precizan, imao mnogo manje basa, i kao da je tiše svirao.
Onda sam za vikend narezao nešto nešto mp3 320kbps probranih pesama (nešto sa dosta basa, nešto akustike, neštom glas, nešto električna gitara) i vratio se slušanju harman kardon + jbl / harman kardon + wharfedale. Na jblu mi se dešavalo da mi bas bruji iako je generalno zvuk malo puniji od wharf diamond serije. Ali wharfedale diamond iako ne potpuno zadovoljavajući mi je u tom slušanju malo više prijao od JBL-a, što me je u najmanju ruku zbunilo. Nakon toga sam poslušao wharfedale EVO2-30, gde mi je zvuk bio mnogo precizniji, tečniji ali je u nekim numerama bilo manje basa od očekivanog. Želim da ćujem još EVO2-40, gde se nadam da će veličina zvunika možda da upotpuni manjak basa na EVO2-30.
Da slušao sam i neke Boston i neke Infinity ali mi se to ništa nije svidelo..
A svakako ću se vratiti slušanju MS Aviana i možda onog KEF-a (pogotovu taj Q500 jer prilično hvale tu seriju), sa diskom koji sam narezao.
Eh, sad, moja pitanja i molba za pomoć je sledeća:
1. Da li neko ima nešto od EVO2 serije - utisci u radu, da li se kvari, izrada, sa čim je uparen, itd? Nisam mnogo recenzija našao na netu. Kakav je Wharfedale generalno kao brend?
2. Da li neko ima iskustva sa Harman-Kardonom? Kakve ima DAC u odnosu na Marantz. Predim ga sa Marantzovim 5006 modelom. Da li se radi generalno samo o subjektivnom utisku? Da li preporučujete još nešto od drugih brendova? Planira da još poslušam NAD+PSB varijantu ali je NAD risiver dosta skuplji u odnosu na ono što nudi od opcija. Mada mi je opet zvuk najbitniji.
3. Da li idem dobrim putem i zbog čega mi se dešava da su mi ustisci sa slušanja različiti?
Sve ovo sam manje više postovao na hi-files forumu, ali niko ne odgovoara osim par ljudi. Ostatku je ili što pišem dosadno ili jednostavno ne znaju šta da napišu, ali stvarno bi mi svaka vaša pomoć bila jako dobrodošla. Ipak potencijalno izdvajam ne malu lovu i ne bih voleo da pogrešim.
Hvala unapred!