Šta je novo?

Savet / Audio komponente

~animagus*

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2003
Poena
619
Zdravo. Nemam iskustva sa kvalitetnim audio sistemima - za sada u zadovoljavajućem zvuku uživam putem mojih akg sluški.
Elem, planiram da pazarim zvučnike koji će mi stajati u dnevnoj sobi uz televizor. Kako, kao što sam rekao nemam iskustva kada su ove komponente u pitanju, vidim da postoje a/v risiveri na koje, koliko razumem, mogu da nakačim tv, zvučnike i druge ulazno/izlazne uređaje. Da li postoje još neke funkcije risivera?
Ukoliko je potrebno da kupujem risiver, zajedno sa zvučnicima izdvojio bih max 1000e.
Uzimao bih 2.0/2.1 zvučnike.

Unapred hvala.

Pogledaj ovomesecni broj hi-files-a, ima test Dali Zensor 5 zvucnika, odusevljeni su njima, cena je oko 450e, za ostatak mozes uzeti sasvim pristojan risiver, jamaha, hk, onkyo...

Ako zelis ne vise od 2.0/2.1 sistema idi lepo na stereo pojacalo i par zvucnika, eventualno neki sw koji se moze povezati na stereo amp. Imas lep predlog za Dali zvucnike, probaj ih sa nekim Marantzom (kombinacija fino zvuci) i pre ili kasnije ako se odlucis i za sw, mora preporuka je (naravno) neki REL.

Ja imam philips fa-860 (to je marantz pm-54 u unutrasnjosti) i ozbiljno razmisljam o Dalij-u, svugde se prica da je zensor serija izuzetna kupovina u tom cenovnom segmentu, naravno nemoj zaboraviti na kablove, pogledaj na k/p, covek prodaje Oehlbach rattlesnake 3 za 3e po metru, ja uzeo 5 metara i prezadovoljan sam, inace cena se krece oko 9e za metar...

Na 2.0/2.1 sistem bih isao jer imam utisak da kad god sam slušao dobar par zvučnika uvek bolje zvuče od surround 5.1 sistema. ili grešim?
A/V risiver bih uzimao jer bih ga vezivao sa TVom, a koliko vidim nove generacije u sebi imaju po nekoliko USB i HDMI ulaza što je jako korisno. Da li i koliko je razlika ako mi zvuk ide preko risivera, odnosno pojačala?
U kojim prodavnicama može da se kupi ova oprema?
Inače, kod mojih kući imam Marantzove komponente (stereo pojačalo, tuner, kasetofon, gramofon, sa marantzovim zvnučnicima) staro više od 20 godina i još fercera bez problema. :)

Poslednja izmena:
Duza prica.... ako oces hdmi i sl, onda AVR je obavezan a za klasicne rca konekcija moze stereo amp. Dobar par zvucnika zvuci bolje od 5.1 losih zvucnika ali ne i od 5.1 dobrih zvucnika. Naravno, 5.1 dobrih zvucnika je dosta skuplji.
Stereo tj 2ch zvuk zvuci bolje na 2ch sistemu (ili dosta jak AVR da bude) a 5.1 zvuk zvuci bolje na 5.1 sistemu. Ponovljeno po milioniti put.....

Pa gorepomenuti Dali Zensor 5 prodaje http://www.audiophile.rs/ e a imaju na akciji ovo http://www.audiophile.rs/kat/prijemnici/brend/cambridge_audio/91/model/Topaz-SR10 , mislim da je to odlicna varijanta za taj novac, dobar risiver + zvucnici kao osnova a kasnije mozes dodati sub, satelite, centralni.. znaci oko 450 za dali, 350 za cambrige audio i ostane ti jos 200e manevarskog prostora, meni se svidja ova varijanta iz vise razloga, kvalitet, obe stvari na jednom mestu (sto se tice garancije u zlu netrebala), mislim da ce ti ljudi oberucke izaci u susret sto se testa tice jer uzimas kod njih, naravno nemoj zaboraviti kablove....

Zadnja je uvek na tebi ali mislim da za ovaj novac nemozes naci bolju NOVU kombinaciju....

Ok, veujem da se ponavljate po stoti put, ali kako sam jako nov u ovome, a dugo sam na benchu, moram da pitam. Koliko kapiram, ukoliko uzimam dobar par zvučnika, bolje je da uzimam pojačalo nego AVR.
Sigurno ima mnogo toga u svetu, pa treba da suzim izbor. Za početak ću uzeti ovomesečni broj hi-files i videti taj test.
Na kom još stranom/domaćem forumu modu dodatno da se informišem?

@highliander hvala, ostavio si post dok sam kucao odgovor :)
pogledacu linkove.

Dali+Cambridge nije kombinacija za preporuku.

@leksa: tvoja preporuka? što više mišljenja čujem to bolje :)

Ok, nisam cuo kombinaciju, mislim da se svi slazemo sa Dali-jem, koje bi pojacalo islo uz njega, i mene interesuje....

Imas lep predlog za Dali zvucnike, probaj ih sa nekim Marantzom (kombinacija fino zvuci) i pre ili kasnije ako se odlucis i za sw, mora preporuka je (naravno) neki REL.

Licno imam Marantz i planiram neki Dali u buducnosti, za sada su Monitor Audio.

@leksa: tvoja preporuka? što više mišljenja čujem to bolje :)

Gle, tanko+tanko jednako duplo golo, sto bi rekli. Dali lepo svira sa nekim marantz-om ili mozda Nadom. Medjutim kombinaciju koju bih ti ja preporucio je NAD+PSB Alpha B1, to svira kao pesma. Zvucnici su novi 200eur, a Nadove mozes da biras. Mozes i neki njihov a/v risiver da ukombinujes.

Imam PM7001 KI a sa kompa ide preko STX uz BB2111 pa QED Ref1. Jos bolje, pored Dali i Marantz imas i NAD i PSB opciju. Sve ovo sto cujes su najbolje kombinacije po licnom ukusu. Idi cuj pa se odluci, mozda ti se ne dopadne ni moj, ni leksin a ni neki treci predlog.

pročitao sam test Zensor 5 zvučnika i prlično su ga nahvalili u toj kategoriji.
ostaje mi da ih poslušam.
Jamo vs Dali?
Kako Dali ide sa nekim NAD A/V risiverom?
@gvalada: poslusacu NADa i neki PSB.

Dali je ipak daleko ispred jama, jamo ima odlicne zvucnike ali za mnogo vise para, mislim da ovo sto moze da se dobije u nizem cenovnom rangu proizvodi se u kini sa jeftinim komponentama, postavio sam temu za dali zensor 5 na hi-files forumu, jos je to novo ali utisci su fantasticni..... mislim da cu i ja da pazarim jedne...

pročitao sam test Zensor 5 zvučnika i prlično su ga nahvalili u toj kategoriji.
ostaje mi da ih poslušam.
Jamo vs Dali?
Kako Dali ide sa nekim NAD A/V risiverom?
@gvalada: poslusacu NADa i neki PSB.

Gle, ici ce dobro Dali sa Nadom. Svakako bolje nego sa Cambridge-om. Medjutim imaj na umu da su PSB zvucnici pravljeni i tonirani prema Nad-u. Dakle, sigurno nece Dali raditi bolje od PSB-a sa Nadom. ;)

Sto se tice Jamo vs Dali price, obe firme imaju bolje i losije modele, dakle ne moze se ovako generalno porediti, vec jedino model vs model.

Vidim da je 4audio upario neke NAD risivere sa PSB image serijom. Da li neko ima iskustva sa ovim zvučnicima. Inače u najskorije vreme planiram da odem do njih i da poslušam neku kombinaciju NAD+PSB.
Prilično mi se sviđa NAD-ov Viso two, mada nema b-ray čitač, a bojim se da će mi tako nešto zatrebati za godinu/dve. Ono što sam primetio je da AV risiveri retko imaju podršku za USB.
Da li imate još neku preporuku za risiver (stereo pojačalo) + zvučnike, ili da se fokusiram na ovih par pomenutih proizvođača (NAD, PSB, Dali)? Šta je sa Onkiyo, Mission?

Ne mogu da se slozim da AV receiveri retko imaju podrsku za USB. Vecina novijih serija stereo i AV receivera imaju Ethernet i USB podrsku. Vredi pogledati (poslusati) ukoliko su ti te funkcije interesantne. Konkretno kod Onkya skoro svi modeli za 2011. imaju mrezu + USB (osim najjeftinijeg).

Pozdrav

@rafiki: hvala, izgleda da definitivno nisam dovoljno gledao :)

Sada sam pregledao i Yamahine risivere i mahom imaju USB.

Slusao sam NAD + PSB Image T5 pre neki dan i kombinacija stvarno fenomenalno zvuci.

Uf evo. Prosla je skoro cela godina od kada sam ostavljao postove ovde i kako se (nadam se) bliži željena kupovina, ostaviću ovde utiske i poneko pitanje za savet.

Da se ponovim - planiram kupovinu stereo sistema. Razmišljao sam o stereo risiveru + 2.0 podnostojeći, ali čitajući po netu i savetujući se sa ljudima, odlučujem se za a/v + 2.0 podnostojeći. Izdovjiću malo više love za isti zvuk kao na stereo risiveru, ali će mi sistem biti kompletniji.
Ssistem će stajati u sobu od 35kvadrata, neću se slušati preglasno.

Slušao sam sledeće kombinacije:

1. Neki CA stereo risiver sa Dali Zensor 5. Zvuk i kompletan utisak su prilično neuverljivi i čak razočaravajući u odnosu u odnosu na očekivano.
2. Harman Kardon 3490 + JBL ES 90/100. U tom trenutku mi je delovalo prilično dobro. Sviđao mi se pun zvuk, preciznost itd
3. Harman Kardon 3490 + Wharfedale Diamond serija. Slušao pre JBLa. Bas je bio zamućeniji, zvuk za nijansu precizniji. Ali mi se generalno tog dana više svideo JBL.
4. Marantz stereo risiver + Klipsch Kipsch f30. Previše basa za moj ukus, dešavalo se da bruje i da se glas ne čuje najbolje.
5. Marantz stereo risiver + Mordent-Short Aviano 8. Mnogo detaljniji zvuk, basa je možda potebno malo više. Tj utisak je da bas nije najujednačeniji sa nižim tonovima.
6. Marantz stereo risiver + KEF Q500. Ovde sam očekivao prilično, ali je zvuk iako jako precizan, imao mnogo manje basa, i kao da je tiše svirao.

Onda sam za vikend narezao nešto nešto mp3 320kbps probranih pesama (nešto sa dosta basa, nešto akustike, neštom glas, nešto električna gitara) i vratio se slušanju harman kardon + jbl / harman kardon + wharfedale. Na jblu mi se dešavalo da mi bas bruji iako je generalno zvuk malo puniji od wharf diamond serije. Ali wharfedale diamond iako ne potpuno zadovoljavajući mi je u tom slušanju malo više prijao od JBL-a, što me je u najmanju ruku zbunilo. Nakon toga sam poslušao wharfedale EVO2-30, gde mi je zvuk bio mnogo precizniji, tečniji ali je u nekim numerama bilo manje basa od očekivanog. Želim da ćujem još EVO2-40, gde se nadam da će veličina zvunika možda da upotpuni manjak basa na EVO2-30.

Da slušao sam i neke Boston i neke Infinity ali mi se to ništa nije svidelo..
A svakako ću se vratiti slušanju MS Aviana i možda onog KEF-a (pogotovu taj Q500 jer prilično hvale tu seriju), sa diskom koji sam narezao.

Eh, sad, moja pitanja i molba za pomoć je sledeća:

1. Da li neko ima nešto od EVO2 serije - utisci u radu, da li se kvari, izrada, sa čim je uparen, itd? Nisam mnogo recenzija našao na netu. Kakav je Wharfedale generalno kao brend?
2. Da li neko ima iskustva sa Harman-Kardonom? Kakve ima DAC u odnosu na Marantz. Predim ga sa Marantzovim 5006 modelom. Da li se radi generalno samo o subjektivnom utisku? Da li preporučujete još nešto od drugih brendova? Planira da još poslušam NAD+PSB varijantu ali je NAD risiver dosta skuplji u odnosu na ono što nudi od opcija. Mada mi je opet zvuk najbitniji.
3. Da li idem dobrim putem i zbog čega mi se dešava da su mi ustisci sa slušanja različiti?

Sve ovo sam manje više postovao na hi-files forumu, ali niko ne odgovoara osim par ljudi. Ostatku je ili što pišem dosadno ili jednostavno ne znaju šta da napišu, ali stvarno bi mi svaka vaša pomoć bila jako dobrodošla. Ipak potencijalno izdvajam ne malu lovu i ne bih voleo da pogrešim.

Hvala unapred! :)

"Onda sam za vikend narezao nešto nešto mp3 320kbps probranih pesama...."

@munja87: Izvinjavam se na greškama u kucanju, kucao sam brzo nisam stigao da proverim tekst itd. Namerno sam napomenuo da je 320kbps, svakako će kvalitet reprodukcije biti lošiji, ali kako mi nisu sve pesme koje imam u wav-u ili flac-u, želeo sam da čujem zvučnike u recimo najgorim mogućim uslovima. Ako si na to mislio komentarom?..

Sve ono što si slušao po salonima može samo da bude gruba smernica i ne možeš da uočiš detalje.
Druga stvar je najbitnija a to je da isti onaj sistem koji si slušao u salonu sasvim drugačije će da zvuči u tvojoj sobi.

Vrh Dno