Šta je novo?

satellite x200-23g problem sa grafikom

narednik

Čuven
Učlanjen(a)
11.04.2005
Poena
630
Posedujem laptop iz naslova i nedavno se javio problem-kod paljenja ne daje sliku na monitoru i cuje se jedan dugi i dva kratka beep zvuka. Pogledao po kodu za bios i kaze problem sa grafikom. Inace laptop ima dve nVidia 8600gt grafike u sli varijanti.
E sad ono sto mene zanima je da li je moguce "razdvojiti" jednu od te dve grafike iz sli, ukoliko je ispravna? Ne verujem da su obe crkle :)

Koliko se uopste isplati popravka istog, eventualno ugradnja druge grafike ako je ikako moguce?

Kontaktiraj multiplex usera, on bi trebalo da zna sta mu je ciniti.

Prijatelju... izgleda nas baš krenulo sa ovim modelom laptopa! Ja imam isti problem sa istim X200-23G i verovao ili ne "lipsao" je u isti dan!
Meni se ovo dešava već treći put sa ovim laptopom... Prva dva puta je bio u garanciji ali sad više nije. GPU ima sistemsku grešku... sva tri
puta je stradao dok je bio isključen.
Ne znam do kakvih informacija za servisiranje si došao ali meni je jedan od dva ovlašćena servisera rekao (tek posle 2 nedelje - neću pominjati ime zbog reklame/kontra-reklame) da mogu da promene čip/čipove po 70e uz garanciju od 6 meseci.
Imaš li ti neke bolje vesti?
Pozdrav!

Bš me zanima gde nalaze nove grafičke čipove za laptopove?

Nije me bilo dugo zbog odmora, a i do pre par dana je bio u servisu i rekli su mi da je neko vec radio prekuglavanje na navedenom laptopu te da nije vise moguce to opet uraditi. :(
E sad ono sto mene zanima je da li je moguce u ovaj model ugraditi grafiku 8700GT koja se isto ugradjuje u Satellite X200? Nasao sam nku na oglasima ispravnu ali se bojim da uzimam ako ne pasuje... Ako neko moze da mi da info bio bih zahvalan :)

Bš me zanima gde nalaze nove grafičke čipove za laptopove?

Mogu da se kupe chipovi (i to koji ti treba), sa sve kuglicama, koji se kasnije samo zaleme na plocu.
E sad, da li oni stvarno tako rade to je vec drugo pitanje.

@narednik
Vecina prinaucenih youtube majstora samo podgreju plocu (cesto i samo cip), pecenje u rerni i kojekakve druge gluposti.
I sam sam vidjao razne gluposti koje su drugi radili po ploci ili gpu-u.
Na kraju krajeva i nije svako prekuglavanje uspesno, postoje situacije gde je ostecen sam cip ili iskrivljena ploca.
Ponovno prekuglavanje je moguce ali su shanse za uspeh dosta manje.
Sto se tice grafike, najpre se raspitaj kod ovlascenog servisa Toshibe za Srbiju, cisto da vidis koje su im cene i da li se to moze naci.
Kupovati po oglasima je vrlo riskantno, osim ako nisu Bench oglasi.
Nego, jel cip stvarno prekuglavan ranije ili ...?

Taj laptop sam kupio preko oglasa, pa iskreno ne mogu reci da nije vec radjen. Radio je normalno 6 meseci i ugasio se odjednom. Desilo se da se upali jos jednom do dva puta i to je to. Odneo ga u servis po preporuci, oni zvali i rekli da ne moze da se pdekugla opet jer je vec radjen i da je chip spaljen-tako su mi oni rekli... probacu i kod ovlascenog servisa da cujem cene pa cu videti. Steta jer je stvarno odlican laptop...

Danas sam rasturio jedan isti. Ono je zverina, nije laptop. Planiram sutra da ga sredjujem.
Problem je sto cudo ima dve grafike pa ne znas koja je problematicna, i mislim da ne moze da radi samo sa jednom.
Grafike nisu iste, razliciti su im konektori tako da mozes da probas samo sa prvom, bez druge (tako sam ja probao) i isto pisti, drugu ne mozes da probas bez prve. Grafike su u sendvicu jedna preko druge, znaci prva u plocu, pa druga na prvu.
Mozda cu morati da radim oba chipa, sreca je sto ove nisu servisirane pa je shansa za uspeh znatno veca.

Da ti donesem da pogledas ovaj moj, mozda ipak nije sve tako crno :-D
Javi jesi li uspeo sta, cisto me zanima...

Pa ako oces da ga donosis u Vranje onda ok! :p
E ovako, posto su grafike u sendvicu ona koja se najvise greje je ona u sredini (prva) pa sam po logici kuglao prvo nju.
Posle kuglanja probao sam samo sa njom, znaci bez da kacim drugu karticu koja ide preko prve. Nema pistanja, display se pali (blinkne) ali samo crna slika, na externom monitoru ima slike ali sve neke kockice, kao kad grafika nije ispravna.
U tom trenutku sam pomislio, ima napredka ali nisam lepo odradio kuglanje. Medjutim, pre ponovnog kuglanja resim da probam da namestim i drugu grafiku jer nisam siguran da moze da radi samo sa prvom.
Nakon namestanja druge, lap se uredno pali, i na svom i na externom displeyu :smoke:. Dok je jos bio tako rasklopljen stavim hdd, podignem sistem i izvrtim malo FurMark, sve uredno radi.
Znaci, na srecu, prosao sam sa kuglanjem samo jednog chipa.
Zakljucak, x200 ti ne moze raditi samo sa jednom grafikom.

Super, znaci proradio je! Nista, eto mene do Vranja onda uskoro :)

Jos negde sam citao da ne meze sa jednom da radi, iskljucivo obe grafike...

Vrh Dno