Šta je novo?

sata300 i sata150 kompatibilnost

Darian

Cenjen
Učlanjen(a)
23.07.2011
Poena
154
Pozdrav! Imam jedan stari komp koji nije radio vec dve godine,i sad hocu ponovo da ga osposobim za rad tako sto cu kupiti hard disk koji mu jedino fali. Maticna koja je u njemu je Gigabyte GA-K8NF-9-RH i ona koliko ja znam podrzava samo SATA150 standard,a danas mislim da cu u prodavnicama tesko pronaci hard disk sa tim standardom,tako da razmisljam da ubacim hard disk standarda SATA300,da li je to izvodljivo? Prema mom razmisljanju,moguce je,jer je prikljucak isti,samo ce raditi upola sporije,da li je moje razmisljanje ispravno?

Radice bez problema svi hdd-ovi do 500gb ako plairas xp.Nece raditi sporije radice sasvim normalno.Poteraj neki samsung hdd i neces imati problema.

uzimaj treba da radi bez problema,
bilo je vec reci o ovome ali da ti pomognem, ako se odlucis recimo za wd blue 1tb sata2 disk, mozes i rucno dzamperom podesiti da radi u sata1 modu.
baci pogled na sliku ( 3 )

Prilozi

• jumper.jpg
    jumper.jpg
    39.2 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Problem je sto su sad skoro svi diskovi, od ove godine, sata3, tako da kod WD-a jumper 5-6, prebacuje na sata2. Hitachi je imao softversko prebacivanje, ali ga je napustio.
Stare ploce sa VIA sata 1 kontrolerom su mogle da "vide" iskljucivo WD sa prespojenim 5-6 pinom i radile kako treba.
pozz

Pa nije baš isključivo WD, imam ja staru via ploču i Samsung disk. Jedina razlika je u načinu prebacivanja u sata150 mod, kod WD-a se radi džamperom a kod Samsunga softverski.
Ili možda misliš samo na sata 3 diskove? Sa njima nisam imao iskustva ali verujem da se sve može namestiti da radi i da je unazad kompatibilno.
U svakom slučaju, barem sata2 disk se još uvek može lako naći.

Poslednja izmena:
Sata III provereno radi na obicnim Sata I plocama.Imao sam priliku u komsiluku da namestim jedan i iskreno nisam verovao d ce raditi.
Ako ides na 1TB i vise preporucio bih win7

Nisam skoro radio kombinaciju Samsung-starija ploca [sata1], tako da ne znam. Koliko sam video, ovogodisnji WD su sata3 i to prespojavanje ih "skida" u sata2 mod.
Znam da je bilo problema proteklih godina sa zaostalim VIA plocama, dok su iste generacije Intel cipseti, bez problema prihvatali sata2 diskove.
Kod nForce 2 Ultra cipseta sam mogao iskljucivo WD sa prespojenim 5-6, da stavim, takodje...Nemam iskustva sa kasnijim nForce cipsetima.
pozz

bilo da uzmes sata2 ili sata3 disk neces pogresiti ni sa jednom a na tebi je da odaberes kapacitet koliko ce ti biti dosta 500gb,1tb,1.5tb,2tb...

Nazad
Vrh Dno