Šta je novo?

SATA2 HDD problem sa IDE granama

ciki022

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
379
Konfiguracija : Win XP SP2, Asus P4P800, Celeron 2.4, IDE HDD 80 WD, dva DVD drajva, ostalo nebitno
Kupio novi Maxtor SATA2 320 GB disk, sve lepo priključio, disk se prijavio u BIOSU na Fourth IDE grani ko master ( stari disk i DVD uređaji na Primari i Secondary granama )
E sad, po prvom startovanju Win-a disk se prijavio na sistem, našao je nove IDE grane i ponudio instalaciju drajvera, što sam ja, naravno, prihvatio, po instalaciji drajvera je ponovo našao neke IDE uređaje i prijavio nešto u stilu Driver not intended on this platform i to 4 puta i tražio restart sistema.
Nakon restarta je ponovo nalazio iste IDE grane i prijavljivao navedenu poruku, ponovo restart i ponovo isto.
Obrisao sam sve IDE grane koje postoje, tj. uninstalirao sam ih, i ponovo instalirao, i prvi put prijavi sve diskove i DVD drajvove ( izlazi onaj oblačić sa njihovim nazivima ), onda nađe još neke IDE grane i prijavi ih, ali sa onom porukom da Driver not intended on this platform
i dalje isto kao posle restarta
Ostavio sam tako, iz Disk managmenta napravio 2 particije po oko 150 MB, radi probe kopirao na nove particije oko 20- tak GB filmova i muzike, i sve prošlo bez ikakvih problema.
Koja glupost, sve radi a prijavljuje iz Device managera da IDE grane ne postoje i da uređaji možda neće pravilno raditi !!!!
Pitanje : Kako izbaciti one dosadne poruke posle restarta sistema, ili šta uraditi da pravilno prepozna IDE grane u device manageru ?

kod Seagate-Maxtor hdd-ova imaš jumper kojim možeš sata2 hdd pretvoriti u sata1, tj spustiti mu protok na sata1 hdd. Ovo može pomoći. Ako ne uspeš probaj da učitaš osnovna podešavanja biosa, moguće je da on brlja ili ako ga nisi update-ovao probaj sa novijim biosom.
što se tiče prepoznavanja ide uredjaja treba da ih nadje bez problema pogotovo što je to ploča sa intel chipsetom koji ima podršku microsofta.

Da, slažem se za taj jumper, ali je disk prepoznat u BIOS-u, formatiran i proveren, samo ga nema na IDE granama, ustvari ne postoji nijedan disk u Device Manageru, a sve radi
Neka druga ideja ?
Možda da deinstaliram intel chipset drajvere ?

Ljudi, molim za pomoć, hitno je !!!

Poslednja izmena od urednika:
Ubaci disk sa drajverima za plocu i instaliraj SATA drajver.

Nazad
Vrh Dno