Šta je novo?

sata vs. sata2

Chinaski

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
10.03.2005
Poena
795
dakle ljudi doslo je vreme da se pazari novi hard - uskoro uvodim ADSL flat :D
interesuje me vase misljenje da li ima razlike u brzini u radu izmedju ova dva standarda. imam Asus A8N-E koja podrzava sata2 diskove, tako da sa te strane nije problem. ne bih uzeo nista ispod 250GB, a zelja mi je 300GB. dakle jedini sata2 koji sam nasao na trzistu je WD od 250GB. da li uzeti njega ili Maxtora od 300GB koji je sata (ovo drugo bi vise voleo).
molim za vasa misljenja...

imash i neki samsung sata II od 250gb ali je dosta jeftiniji of wd i max.Nemogu da se setim cene.A kad je sata i sata II u pitanju pisali smo o tome na forumu ovde,....

Rekao bih da u realnom radu skoro da i nema razlike.
Sata2 hardovi u testovima imaju veci burst speed ali
im je sustained speed maltene isti.Ako ti je kapacitet
bitan slobodno uzmi 300GB maxtora.

Ploča Asus A8N-E podržava SATA II standard, koliko je on bolji u praksi od SATA I standarda, to je već znak pitanja, pošto sadašnji modeli harddiskova ne mogu da iskoriste brzinski ni SATA I (1,5Gb/s), a pogotovo ne SATA II (3Gb/s).

Mala prednost (teoretska) u brzini može se dobiti ako se ugradi SATA II harddisk koji podržava Command Queuing, ali razlika se svodi na par %, tako da se to u praksi teško može primetiti.

znaci ljudi kapirate da ni 1.5GB/s ne mogu da dosegnu. onda cu uzeti verovatno tog Maxtora...da li znate da li on podrzava NCQ? mada koliko sam gledao po netu ni taj NCQ nije nista specijalno...
pozdrav

Ima dva SATA modela od Maxtora sa 300 GB kapaciteta, jedan model podržava NCQ, drugi ne. A i da podržava NCQ, ne bi ti vredelo ništa, pošto NCQ model ima problema sa nekim pločama (tu spada i Asus A8N-E). Problem se može zaobići tako što se harddisk preko jumper-a postavi u SATA I modus.

Compatibility issues with Maxtor DiamondMax 9/10 and nForce4
Published on December 2nd, 2005

It seems that there is a serious compatibility issue between some of the Maxtor DiamondMax 9/10 SATA series with an early firmware revision and some nForce4 based motherboards. Some of the effected motherboards are the ASUS A8N series, the DFI LAN Party NF4, and some MSI nForce4 based boards. The problem lies between onboard SATA controller and the hard drive. The workaround is a firmware upgrade for the hard drive. However, we tried to grab the update and for some reason Maxtor gave us a hard time when trying to locate it. For unknown reasons, they are not offering the update on their website. This is a pretty nasty move. The compatibility issue can cause data corruption, random lock ups, disappearance of the Hard disk, and read/write issues which may lead to a serious data lose. If you are experience it, try to look for a certain BIOS update, if you can’t find it, you will have to replace the hard disk or use a 3rd party SATA Controller. Maxtor, you have a website with download section. Use it, instead of giving your customers a hard time.

Poslednja izmena:
hmm, ovde ne pise da ima problem sa NCQ, nego sa celom serijom 9/10. ovo moze biti veliki problem...uh, samo mi je ovo falilo. ne znam sad sta da radim?
p.s. sada imam Maxtora od 80GB ata 2MB, ne znam koje je generacije, ali sve radi normalno...

Ej,ne razmisljaj mnogo i nemoj da te to brine.Ja imam maxtor diamond 10 od 300 giga i ima ncq ali nikad nisam video neku razliku...oni non stop izmisljaju neke "tehnologije" koje onda plasiraju kako pompu.....uzmi 300 giga maxtor ali obavezno sa HDD Fan-om i bices zadovoljan....ja radim multimediju i snimanje sa sky star2 satelitske kartice.Maxtor je na visini zadatka.

sve je to lepo, ali vidis da postoji dobra sansa da se ne slaze sa mojom plocom. do djavola, ne znam sta da radim. video sam i WD 320GB za slicnu kintu...

Ovo (malo) sto sam citala mi govori da efikasnost NCQ-a zavisi pre svega od optimizacija softvera i procesora. HyperThreading kod Intela donekle moze da iskoristi NCQ, ali bi pravi pomak trebalo da se oseti tek kod DC procesora. Javice se vec neko ko ce umeti da objasni :)

A i ta nVidija... 'ajde sto nForce 4 Intel Edition ne radi sa Pentiumom D 820, vec i sa AMD-om brljave... cccc

niti imam Intela, a jos manje DC. do sada nisam imao nikakve probleme sa Maxtorom, ali ne znam da li je on DiamondMax 8 ili 9? mozda bih ipak trebalo da rizikujem?

Poslednja izmena:
SoSo je napisao(la):
Ovo (malo) sto sam citala mi govori da efikasnost NCQ-a zavisi pre svega od optimizacija softvera i procesora. HyperThreading kod Intela donekle moze da iskoristi NCQ, ali bi pravi pomak trebalo da se oseti tek kod DC procesora. Javice se vec neko ko ce umeti da objasni :)

A i ta nVidija... 'ajde sto nForce 4 Intel Edition ne radi sa Pentiumom D 820, vec i sa AMD-om brljave... cccc

I još jedna zanimljivost vezana za NCQ ... a sa Wikipedia-e ...

"For NCQ to be enabled, it must be supported and turned on in the SATA controller driver and in the hard drive itself. On some Intel chipset-based motherboards, this technology requires the enabling of the Advanced Host Controller Interface (AHCI) in the BIOS and the installation of the Intel Application Accelerator software."

So ... čini mi se da to radi ... al' ne kod nas :(

iivkovic je napisao(la):
So ... čini mi se da to radi ... al' ne kod nas :(

A ko smo mi? :)

Jos jedna opaska, disk koji podrzava SATA II standard mora da ima podrsku za NCQ, ali ne mora da ima brzinu od maksimalnih 3 Gb/s - moze imati i 1.5. Ko zna, mozda mi se samo cini da vecina poistovecuje brzinu od 3 Gb/s i SATA II standard.

Ima na tržištu SATA II diskova koji nemaju NCQ, znači ako je disk SATA II ne mora imati NCQ.

Na primer neki modeli WD Caviar SE16 imaju 3gb/s interface (SATA II), ali nemaju NCQ (samo najveći modeli iz serije SE16 imaju NCQ, mislim od 400 i 500 GB).

Poslednja izmena:
kupljen sata WD 320GB. valjda nisam pogresio...kolika je razlika u realnom radu izmedju harda sa 8 i 16MB kesa? ovaj moj novi ima 8MB...

Ja sam prije nekih mjesec dana uzeo Maxtor-a od 300GB/16MB. Ispred njega je 12-ica i za sada je 'ladan k'o špricer. ... hik... :d

Razliku u količini keša bi trebao da osjetiš prilikom rada sa velikim fajlovima - dakle, audio/video i slike, ali velike. Sve ostalo, mislim da nema pretjerano primjetne razlike na 7200 obrtaja.

Pozdrav.

sale prdez je napisao(la):
.kolika je razlika u realnom radu izmedju harda sa 8 i 16MB kesa? ovaj moj novi ima 8MB...
Praktično i nema razlike. Cene memorijskih čipova padaju, a gustina podataka na njima raste, pa hard diskovi dobijaju sve veći i veći bafer. Realno nema mnogo koristi od toga.

Nazad
Vrh Dno