Šta je novo?

SATA vs Molex, NZXT Hub i ostale kerefeke

Dorry

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2004
Poena
710
Urgh... odavno nisam imao problem koji me je ostavio bez teksta. Zapravo, toliko je glupav problem da moram sa vama da podelim iskustva. :)

Setup, ukratko:
  • Intel 9700k, Z390 Designare, G.Skill 16Gb rama, 1080TI
  • Napajanje: NZXT E650 PSU
  • Kućište: NZXT H510i
  • AIO: NZXT Kraken X63
  • Kontroler: NZXT Smart Device v2, NZXT gen 2 USB Hub
Situacija je sledeća: Sistem je savršeno funkcionisao sa NZXT gen 2 Hubom. Taj hub se napaja preko standardnog molexa i ta činjenica me je uvek nervirala jer prosto sam morao da izvučem posebnu granu samo zbog toga. Nemam ništa drugo u kućištu što se napaja preko molex konektora.

U međuvremenu, NZXT je izbacio Gen 3 hub koji se napaja preko SATA power konektora. Ja, sav srećan što ću malo rasteretiti kablove unutar kućišta i dobiti još jedan slot na internom USB hubu, uzimam ga. Na ploči inače, imam samo jedan interni USB 2.0 header.

Kada sam ga konektovao primetio sam par stvari - računar kada je skroz isključen ili u sleep modu potpuno gasi SATA napajanje, odnosno gasi se USB hub, odnosno gasi se NZXT Smart Device što mi kontroliše ceo sistem. To pravi sledeći problem - prilikom paljenja ventilatori rade na default brzini i RGB rasveta je bele boje (default) sve dok se ne bootuje Windows, startuje NZXT Cam (softver za kontrolu Smart Device-a) i onda se apliciraju custom profili (AIO, RGB, fan speed).

I ovo sve ne bi bio nikakav problem da prilikom vraćanja računara iz sleep moda NZXT Cam krene da baguje i ne može da detektuje uređaje, već mora da se resetuje računar i/ili NZXT Cam (sve zavisi šta prvo upali). Ponekad ne radi PSU očitavanje za potrošnju struje, ponekad AIO ne prikazuje tačne vrednosti, itd.

Vrhunac gluposti? Kada konektujem gen 2 Hub preko Molexa sve radi bez problema. Razlog? Molex konektor se i dalje napaja sa strujom dok je računar isključen ili u sleep modu i time omogućava da Smart Device radi bez problema i čuva podešavanja.

Moje pitanje je: da li je ikako moguće podesiti tako da SATA konektori za struju budu pod napajanjem dok je računar isključen ili u sleep modu? Da li uopšte postoji BIOS opcija za tako nešto? Da li je pametno eksperimentisati sa molex to SATA adapterima?

Ili da batalim gen 3 hub i vratim se na gen 2 hub?

Ako stari hub radi lepo, koristi njega...

A očigledno je koliko su njihove "smart" gluposti pametne i lake za upotrebu...
NZXT je ozloglašen zbog problema s njihovim "smart" bezvezarijama i softverom.

OK, mene više zanima da li je normalno za molex konektor da i dalje prima struju nakon što je uređaj ugašen? Ili to varira u zavisnosti od napajanja ili uređaja? Takođe, da li je tipično za SATA power konektor da kompletno deaktivira struju ili i to isto zavisi od slučaja do slučaja? Ne mogu nigde da nađem odgovor na to pitanje...

Pa svaki uređaj PRIMA struju ako mu našto DAJE struju a u ovom slučaju to što DAJE struju je napajanje ali nije normalno da daje struju ako je ugašeno.

Ako nije ugašeno na taster napajanja, davaće nešto struje, obično ako je u sleep ili hibernate modu. Ne samo kompjuter, već i nešto druge elektronike. To se dešava i ako na kompjuteru postoji neki USB port (ili drugo parče hardvera) koji ima funkciju punjenja...

Ovde nije problem dobijanja struje već to što se taj NZXT kontroler zaglupljuje i ne pamti šta treba, rekao bih...

Jasno.

Zaboravih da napomenem jednu možda bitnu stvar, taj NZXT Hub gen 2 ima ženski molex konektor sa 4 pina, ali dve žice - +5V crvenu i crnu. Možda zbog toga je i dalje pod naponom kada je računar potpuno ISKLJUČEN (Shut Down običan, ne preko tastera napajanja)?

Mislim, svakako ću nastaviti da koristim taj Molex gen 2 Hub jer mi odgovara zbog Smart Device-a, nego prvi put se susrećem sa ovom situacijom. 🙂

5v i 3.3v su uvek prisutni u napajanju kada je na stand by, služe za paljenje systema ali nisam nikada video na SATA/Molex conectorima. obićno samo na 20/24 pina glavnom konektoru. Na većini modernih ploča bar neki USB takođe imaju 5v beprestano ali to je određeno pločem a ne PSU.

Nazad
Vrh Dno