Šta je novo?

SATA na ATA ?!

vmiro

Čuven
Učlanjen(a)
31.03.2003
Poena
619
Da li je moguce da prikacim SATA disk na ATA slot na ploci, npr. pomocu SERILLEL adaptera koji dolazi uz NF7 plocu? Fizicki moze ali...... :trust:

Jok, mozes samo ATA disk da prikopcas na SATA, za to ti i sluzi taj adapter

vule85 je napisao(la):
Jok, mozes samo ATA disk da prikopcas na SATA, za to ti i sluzi taj adapter
Da se ubacim kada ste već tu ;) .Dobija li se nešto takvim povezivanjem?

Dabar je napisao(la):
Da se ubacim kada ste već tu ;) .Dobija li se nešto takvim povezivanjem?

Dobijas npr. kod NF7-S ploce mogucnost da povezes dva ATA diska na SATA kontroler u RAID, sto sam ja pokusavao i nisam uspjeo jer postoje razlicite verzije tog SERILLEL adaptera, 0 i 2 cini mi se, a preko jednog (0) ploca nije mogla da prepozna moj disk, tako da nije bilo nista od RAID-a! :(

Ja sam probao, na NF7-S, Maxtora 80GB ATA133 sam povezao na SATA preko tog adaptera, a jedino sto sam dobio je bilo skljocanje harda jer je sve bilo klimavo i nije nikako moglo da se ucvrsti... :mad:

E stvarno, taj adpter je mnoooogo klimav... :S:
A inace meni ta varijanta nije uspela zbog nekog problema sa driverom. Nikako nisam mogao da ga osposobim ali davno je bilo pa se ne i secam dobro.
Inace to je izgledalo kao dobra ideja ,)

Ma taj glupavi adapter nije valjda podrzavao sve diskove, tj. verzija 0, dok mi je sa verzijom 2 disk sasvim normalno radio, 80GB diamondmax 9 !

Serillel adapter je najveca glupost na planeti zemlji koju je Abit izmislio. Kao prvo, ne dobija se ama bas nista na brzini, proverio i tako je. Kao drugo, dobija se korupcija podataka. Jedno dve nedelje je izdrzao sistem koji je pukao. Adapter sam naravno, ucvrstio da se ne klati kao babin zub. Prema tome, Serillel je najobicniji marketinski trik. Ajde, razumem da su dali dva komada, pa da mozes ATA diskove da stavis u RAID...

Fedja, bas jeste logicno da se disk koji je ATA i stavis ga preko prevodioca na SATA ubrza.
Mislim, koja je logika da bude brzi kad sve i dalje ide preko cele njegove elektronike.

Serielli je nista drugo nego prevodioc, mada sem sto je "externi" da kazemo, totalno je ista stvar uradjena i na (npr) Maxtor diskovima serije 9 koji se kace na SATA, na postojeci ATA Maxtor je dodat isti ovaj cip, samo sto je zalemljen na stampu.
Dakle, ATA Maxtor + Serielli = SATA Maxtor. Isti cip, ista fora, samo sto je ovde integrisana a ovde je dodata.

Ja koristim serilli duze vreme za WD400BB disk i nemam nikakvih problema. Pomaze mi jer imam vise praznih SATA nego ATA konektora, posebno kada testiram i9x5 ploce koje imaju samo jedan ATA kanal.
Takodje, hot swap ATA diskova ovako radi savrseno, samo ubodem struju pa Serielli u HDD i novi disk u sistemu bez restarta Windowsa.

Jedina mana je to sto se klati, medjutim nisam imao nikakvih problema u radu, niti gubitaka podataka.

Pozdrav!

Posto ja sad nemam vise IDE prikljucaka slobodnih (DVD, DVD-RW, 2xHDD) interesuje me da li mogu HDD Rack da prikacim na taj adapter posto mi to stvarno treba...?

vule85 je napisao(la):
Posto ja sad nemam vise IDE prikljucaka slobodnih (DVD, DVD-RW, 2xHDD) interesuje me da li mogu HDD Rack da prikacim na taj adapter posto mi to stvarno treba...?

Bolje da 'prikacis' DVD-ROM (ako je Seriel2) jer u tom slucaju najmanje gubis...
HDD rack je ionako dovoljno klimav zbog 'pozlacenih' konektora

Opticki uredjaj nisam uspeo da prikacim, taj adapter ima neko svoje floppy napajanje, kad se to ne ukljuci uredjaj ne radi, a kad se ukljuci non-stop svetli lampica... Ni u jednom slucaju nije hteo da ga prepozna, ni na slave ni na master ni bez jumpera...

Tako da mi ostaje Rack...

vule85 je napisao(la):
Opticki uredjaj nisam uspeo da prikacim, taj adapter ima neko svoje floppy napajanje, kad se to ne ukljuci uredjaj ne radi, a kad se ukljuci non-stop svetli lampica... Ni u jednom slucaju nije hteo da ga prepozna, ni na slave ni na master ni bez jumpera...

Tako da mi ostaje Rack...

Naravno da ima napajanje, i samo verzija dva SATA2ATA radi sa optickim uredjajima. Pogledaj sta ti pise na nalepnici..

Vrh Dno