Šta je novo?

SATA II diskovi i SATA1 ploce

bocko

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2004
Poena
619
Da li hoce da rade SATA2 diskovi na SATA1 plocama, konkretno imam NF3 MSI K8N NEO, i neki Samsungov SATA2 disk?
Cuo sam da na NF3 cipsetovima nece da rade SATA2 diskovi, da li to vazi uopsteno za SATA1 ili ne
HVALA

Pa rade na nf2 chipsetu i na nf4 chipsetu ... znaci nf3 ima neki bug!? ... sumnjam, to te neko pali. Poput onih filozofija da graficka sa ddr2 nece da radi u ddr1 ploci i slicno !? Ko to izmislja!?
Inache svaki disk sto sam video do sad imao je jumper za "sata1 mode" tako nesto. Cini mi se da radi i bez tog jumpera!

Provereno znam da Maxtorov SATAII 160GB ne radi na ASUS K8N i K8N-E ploci (NF3), ali na Gigabyte K8U (ULI) radi , sve 3 ploce imaju SATAI kontroler. Na disku ima jumper za SATAI, ali i kad prebacim, ne radi. Nema ni novijeg Biosa za te ploce, tako da do daljnjeg nema nista od toga. 3 dana sam pokusavao da nateram da to proradi, ali uzalud...

I ja sam siguran da me niko ne pali, jer ljudi su pricali o sopstvenim iskustvima, a ne o tome da im je neko pricao, i da je sve proradilo tek kad su kupili sata 1 disk.
Zato mene konkretno zanima da li je na ovoj MSI K8N Neo ploci uspeo da potera SATA2 disk od jedno 250-300 Gb

Ja imam nf3 gigabyte k8, koji ima sataI, na koji je prikacen sataII disc Western Digital. Radi sve lepo, samo sto u SpeedFanu malo duze skenira SMBus. Pretpostavljam da je to vezano za HDD.

meni je WD 160 iz JS serije radio na nforce2 !! a isto i samsung sp250c.

danas sam jos probao na nekoj MSI NF3, ne secam se da li je to bio NEO2 ili V2, tako nesto, ni tu nije radio, to je HDD Maxtor 160E0 oznake, tako da on sigurno ne radi, a probao sam jos Hitachi za koji se kaze u spec. da je SATAII, ali je 80GB, on radi. Za tog maxtora nisu culi ni na maxtorovom sajtu, sta je u pitanju.... pojma nemam.

evo danas drug kupio Maxtor 160Gb SATA2 i ne radi na NF8-V (nf3) ploci.
ceo dan se cima i nece da proradi. sad cu ga zvati da mu kazem da se vise ne muci....

Na plocama sa VIA K8T800 chipset-om se mora forsirati SATA 150 mod da bi SATA II disk funkcionisao. Na Gigabyte K8NS (NF3) pomenuti Maxtor SATA II od 160GB je radio i bez forsiranja SATA 150 moda, ali ima problem da posle soft reseta jednostavno ne prolazi inicijalizaciju, nego se racunar mora potpuno iskljuciti i pri takvom podizanju sve radi kako se ocekuje. Mislim da ce novi BIOS resiti ovakve probleme.

Maxtor SATA II diskovi imaju problema na n-force 3 plocama, ali sam negde procitao da na maxtorovom sajtu ima resenje u vidu firmware kojim se upgrade-uje HDD. Ako nekome treba neka pogleda i neka javi sta je uradio.

Rade svi SATA diskovi na svim SATA kontrolerima. U teoriji.
U praksi, ako postoji problem to je na relaciji "konkretan model diska - konkretan cip-set". Toga ima, ali toga ima kod svih standarda povezivanja i zove se nekompatibilnost. Ne radi, iako bi po svemu sudeci trebalo.

Tvoj konkretan primer ce raditi.

U praksi za WD SATA2 diskove, a verujem i sve ostale koji koriste autospeed negotiation je sledeca situacija:

Second Generation Serial ATA hard drives are not detected when connected to a VIA or SIS Serial ATA controller. These First Generation Serial ATA controllers include the following chipsets:

* VT8237
* VT8237R
* VT6420
* VT6421L
* SIS760
* SIS964

Pobrojani cipseti su suvise stari (prate staru SATA1.0 specifikaciju) i ne podrzavaju autospeed negotiation. Dakle kao sto rece Paradigma, mora jumper za SATA-150 mod (ako ga disk ima i znate koji je).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno