Šta je novo?

SATA II disk - mnogo spor, ne prepoznaje SMART, prijavljuje se kao IDE disk

fatza

Čuven
Učlanjen(a)
09.08.2005
Poena
665
:wall:

Mnogo sporo radi u zadnje vreme, protok varira izmedju 15/20 mb/s, ponekad padne i na 4-5 mb/s, WD Diagnostic ne prepoznaje SMART funkciju i prijavljuje ga kao IDE disk. :(

Stavio sam najnovije drajvere za matichnu plochu, za IDE/SATA kontroler... Pokushao sam
praktichno sve, i vishe nemam ideju shta je u pitanju. Evo rezultata iz HD Tach-a:

untitled1copyjz6.jpg

Kao shto se vidi, rezultat nije losh, u granicama je normale.

Na sledecoj slici postoji neshto shto nije ok:

untitled2copyoq0.jpg

Nije mi jasno zbog chega je aktivan UDMA mode 2, zashto ga prijavljuje kao ATA/ATAPI-7?
Za chudo Bozije, ovde prepoznaje SMART funkciju.

WD Diagnostics ponekad prepozna SMART funkciju, a ponekad ne. Prijavljuje da je u pitanju
IDE disk, iako je SATA II:

untitled3copynh0.jpg

Primetio sam da mnogo brze kopira na stari Maxtorov disk (IDE) nego shto to radi sa particije
na particiju (SATA II - SATA II).

Ima li neko ideju shta da mu radim?

LM, u pitanju je VIA chip set, matichna plocha je Asus A7V600-X, procesor AMD XP 1700+.

Hvala svima na odgovorima!

Ukljuci S.M.A.R.T. u biosu kao i 32-bitni transfer.

U BIOS-u ne postoji nikakva opcija vezana za podeshavanje SATA diskova, tako da ne postoji
mogucnost da ukljuchim SMART.

Shto se tiche 32bitnog transfera, ni to ne mogu da uradim. :(

A u kom rezimu radi - UDMA2 ? Nemoguce iz vise razloga. Daj shot iz Device Manager-a .
I morao bi da radi u 48-bit LBA ( to je hard od 300GB).

Ako mozes da napravis butabilni WD Diagnostics na CD-u , i probas da tako istestiras hdd (van Windowsa ) ?

Poslednja izmena:
Ma 100 posto u biosu ima.....

Veruj mi da nema u BIOS-u. :) Postoji opcija da se napravi "user type hdd", a sa tim mogu da
se slikam...

Jako mi je chudno da ne postoji apsolutno nikakva opcija za podeshavanje parametara SATA
diskova?! :crash: :crash:

nema sta da podesavas parametre SATA diska.
Koju plocu imas?

Koji chipset?

Reinstaliraj drajvere za ATA interfejs

Pokusaj da nadjes u biosu gde pise IDE i promeni u AHCI. Ako to nema, onda se pomiri sa tim da ce ti disk tako raditi na toj ploci (em stara ploca, em ocajan cipset) :wave:

Pokušaj da u BIOS učitaš default vrijednosti i onda odatle da kreneš sa podešavanjima parametara. Mene je tako htio da zeza moj WD 320 SATA2 disk, prilikom učitavanja profila za BIOS, pa je u Windows-u radio u UDMA2 modu i bilo je podešeno da se ručno izabere mod rada diska.

Takođe, provjeri podešavanja na kontroleru u Device Manager-u u Windows-u. I tamo postavi da ti BIOS određuje kako će ti disk raditi.

Dakle, uđi u BIOS i izaberi Load Optimal/Performance ili šta već i izmjeni sve one parametre koji ti se razlikuju od onoga što si imao. Ovo naravno podrazumijeva ili da napamet znaš šta ti i kako stoji u BIOS-u ili da zapišeš sva podešavanja...

I na kraju, ... Restartuj Windows...

Ja mislim da si se ti malo istripovao oko tog UDMA2, jer disk koji "radi" na UDMA-2 NE MOZE da postigne cak ni teorijski tih 60Mb/s koje si izmerio.
A to sto ti u radu transfer pada na 20ak Mb/s, je sasvim normalno, kada se uzme u obzir da su ti fajlovi sigurno fragmentisani. I NORMALNO JE DA JE SPORIJE KADA KOPIRA SA PARTICIJE NA PARTICIJU, NEGO SA DISKA NA DISK!

I naravno da se prijavljuje kao IDE uredjaj! Pa kako mislis drugacije??

Dakle -> defragmentacija

Poslednja izmena:
U pravu ti covek kaze disk ti savrseno radi.Mislim da ti se vremenom hard napunio pa je doslo do usporenje i hitno bi trebalo da uradis jedan defragment diska!

Nije u pitanju fragmentacija, tu opciju sam prvo eliminisao.

Shto se tiche prijavljivanja, ako je SATA disk onda bi trebalo tako da ga prijavi, a ne kao IDE?

Shto se tiche prijavljivanja, ako je SATA disk onda bi trebalo tako da ga prijavi, a ne kao IDE?

Da ali za to postoji opcija na novim plocama koja se nalazi u biosu i sata se aktivira time sto se sa IDE prebaci na AHCI. U tom slucaju je potrebno ubaciti disketu prilikom instalacije vindovsa i sa f6 instalirati drajvere za kontroler.

Moguće, ali nema na svim pločama ta opcija prebacivanja modova...

Yup, na mojoj plochi ne postoji takva opcija. Nema veze, odustajem. :)

Uskoro menjam sve komponente, kupujem neshto novije generacije, tako da ce valjda sve doci
na svoje mesto. :)

Nazad
Vrh Dno