Šta je novo?

SATA i S.M.A.R.T. i lampica na kućištu...

DeX-Force

Slavan
Učlanjen(a)
21.12.2004
Poena
309
1. Zašto S.M.A.R.T. programi za dijagnostiku ne vide SATA hard? Jer to znači da SATA diskovi ne podržavaju S.M.A.R.T. ili šta?

2. Lampica na kućištu se ne pali za aktivnost SATA kontrolera, nego samo za IDE. Jel to znači da trebam da ubedem na ploči negde drugde tu lampicu, ali i ako je to moguće onda mi verovatno ne bi svetlela za IDE aktivnosti. Da li je moguće da svetli za oba ili to na nekim pločama nije moguće ili od čega to zavisi...?

Nešto tu kod tebe nije u redu kada ti se dešavaju ove stvari ili si nešto prevideo. Imam SATA hard i nemam ovih problema sa kojima se ti srećeš. Hard je Samsung a ploča ASUS P4P800 SE i sve funkcioniše kako treba.

1. meni je koliko se secam video maxore dok ih nisam stavio iza raid kontrolera

2. meni se najnormalnije pale... mada vec dugo imam samo sata, ali i dok je bilo kombinovano je radilo.

Intelova ploča i865perlx i ne pali se lampica, nema raid.

Sutra ću da provjerim još jednom, konektor sam kretao par puta i ništa.

Hm, znači potpuni sam idi0t, ja sam taj jedan hard stavio u RAID :) možda se zato ne pali.

A jel bi i SMART trebao da radi kada ne ide preko RAID-a ?

Poslednja izmena:
usput, trivijalno pitanje, jel si upalio SMART opciju u biosu?

Naravno, i radi mi na drugom IDE hardu ali ovaj SATA ne vidi.

Ako bih sada obrisao taj RAID niz koji sam napravio sa samo jednim hardom !!! :) a na njemu je Windows. Šta mislite da li bi Windows i dalje radio posle? Interesantno je što mi je uopšte dozvolio da napravim niz sa jednim hardom...

I ja imam istu situaciju RAID od jednog diska, nema SMART i lampica ugasena na Microstar K7N2 Delta-ILSR (Promise). Moj je SATAII, ali to i nije bitno.

Nazad
Vrh Dno