Šta je novo?

SATA i Biostar

maddog74

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2006
Poena
320
Moja oprema  
Laptop
Samsung np350e5c-a02hs 01.2015.
Tablet
/
Mobilni telefon
XIAOMI Redmi-Note 8 Pro
Pametni uređaji
XIAOMI Smart Band 4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam problem sa hard diskovima na drugarovoj Biostar P4M900-M4 ploci.Do juce je bio instaliran PATA HDD MAxtor od 160GB,a sinoc je drugar kupio samsung F3 500gb SATA i zamenio hard.Menjao ga je zato sto je SMART na Maxtoru vec duze vreme prijavljivao greske,ali je i tako radio godinama do pre neki dan kad je pocelo da se cuje skljocanje iz racunara,tj harda i racunar je poceo da se usporava,koci i restartuje uz nudjenja ekrana za ulazak u safe mod itd...
Kad je instalirao Samsung ,u pocetku je sve teklo kako treba,instalirao je Win i prilikom instaliranja propratnih programa komp je zablokirao i karakteristicni zvuk se ponovo cuo,skljocanje iz Samsunga uz restart,bez sanse da se udje u safe mod iako nudi taj ekran,a meni je sad cak i prijavio da je hard failure i da zamenim sistemski disk.U Biosu ga uredno prepoznaje.Samsung na mom kompu radi bez greske,njegovo napajanje je novo i tera moj komp bez blokiranja,menjao sam ram,mesta u slotovima i isto.Ne pada mi na pamet sta jos da probam,a ploca je stara manje od godinu dana i da li je moguce da je ploca otisla....
Predpostavljam da bi i onaj Maxtor radio na mojoj ploci,ali nije mi ga doneo....

Napajanje.

Jako retko sam isključiv ali sudeći po informacijama koje si dao bez razmišljanja bih prvo promenio napajanje, stavljajući neko za koje sam siguran da je apsolutno ispravno.

Promeni sata kabl-ove. Pre nekog vremena dosta njih je imalo problema upravo zbog problematicnih fabrickih kablova koji su isli uz jeftinije biostar ploce. Probaj, nista ne kosta

problem resen fleshovanjem najnovijeg biosa za plocu i instalacijom sata drivera,hvala i pozdrav.

Problem se ponovo pojavio kad je vraceno originalno napajanje,tako da je ipak maler bio u napajanju ko sto rekoste:)

Bio sam iznenađen kada si napisao da je problem rešen flešovanjem BIOS-a i novim SATA kablovima ali nisam želeo da gnjavim sumnjama.

Bilo bi odlično da je spomenuto pomoglo ali ***, šta da se radi.

Žao mi je što je uopšte došlo do kvara ali ovakav scenario je ispao mnogo bolji i jeftiniji nego da je ploča obolela od neke teže i neizlečive bolesti kojoj se teško ulazi u trag.

koje napajanje sada imaš?

Na njegovoj masini je bilo lc power 420w,a sad cekam utorak da ga dam na garanciju,kupljeno je u aprilu prosle godine,probao sam ga sa mojim rezervnim napajanjem lc power 550w...

Po meni su napanje i ploca nabitniji delovi mašine

Tako bi trebalo da bude iako sam primetio da običan normalan svet ne želi da daje novce za napajanje jer im to deluje kao nepotreban trošak.

Često prodavci mogu da uvale najšmrljavije ploče ako u njih ubodu neki popularniji procesor. Gledao sam prilično ponuda gde ne piše uopšte o kojoj je ploči reč već nešto opšteg tipa iz čega je lako zaključiti koja će aždaja biti ugrađena nepažljivom i neupućenom kupcu.

PS.
Da pojasnim.
Običan normalan svet - to naravno nismo mi. :)

To su oni fini ljudi od kojih mi uzimamo novce kada im se nešto pokvari na njihovim ljutitim mašinama, kompjuterima marke LG, Samsung i sl. :) ;)

Često prodavci mogu da uvale najšmrljavije ploče ako u njih ubodu neki popularniji procesor. Gledao sam prilično ponuda gde ne piše uopšte o kojoj je ploči reč već nešto opšteg tipa iz čega je lako zaključiti koja će aždaja biti ugrađena nepažljivom i neupućenom kupcu.

PS.
Da pojasnim.
Običan normalan svet - to naravno nismo mi. :)

To su oni fini ljudi od kojih mi uzimamo novce kada im se nešto pokvari na njihovim ljutitim mašinama, kompjuterima marke LG, Samsung i sl. :) ;)

Delovace kao off,al i jeste i nije....

E posto sam prodavac "ovakvih stvari" cinjenica je da 99% ljudi ni ne znaju sta kupuju,i kao sto kazes gleda se CPU,RAM i HDD,ostalo je nebitno.
Sto je najgore,kad narucujem robu (konfe) kod skoro svih dobavaljaca ni ne navode nista osim gore pomenutog,ponekad koji chipset (!?!) ima maticna i koliko wati ima napajanje i to je to,osim ako nije neka stvarno ozbiljnija masina,tu navode sta ima da bi opravdali cenu...

Kad sam im skrenuo paznju na oskudnost podataka reakcija je bila: a kome je to bitno sta ima? .... No comment...

Najbolje resenje je kupiti komponente pojedinacno i sklapati sam,ako ne znas daj nekom ko zna,jer ovo sto dobijamo u zadnje vreme od konfiguracija je katastrofa od kvaliteta,pogotovo kucista i napajanja....

Vrh Dno