Šta je novo?

SATA HDD u CoolerMaster Racku... Problem...

NikolaP

Slavan
Učlanjen(a)
06.03.2008
Poena
301
Pre nekih mesec dana sam kupio HDD Seagare Baracudda 500GB 32MB Cache SATA 2 i CoolerMaster X-Craft Lite RX-3SB-S Rack. I tada se problem pojavio. Naime, kada povezem Rack sa HDDom preko USBa za komp i odradim chkdsk on na potpuno praznom, tek formiranom HDDu nadje 17 Bad Clustera, tj. 68 Kb Bad Sectora. Odradio sam i surface testove koji su prosli bez problema, dakle problem je softverske prirode. Odneo sam HDD kod druga, spoio ga direktno na plocu, bez Racka, formatirao ga skenirao i sve radi kako treba, 0 Kb u Bad Sectorima. Povezem Rack preko eSATA prikljucka za komp mog druga, formatiram ga, skeniram i opet sve ok. Povezem ga na USB (formatirao sam ga malopre preko SATAe), odradim chkdsk i opet tih 68 Kb bad sectora. Znaci, HDD je ok, Rack zeza (kada god odradim chkdsk preko USBa na potpuno praznom HDDu pojavi se tih 68 Kb Bad Sectora). Posto je Rack pod garancijom, zamenio sam ga, uzeo novi, i sve isto, identicno. Da bih se uverio da nisu u pitanju moji USBovi na ploci problem pomenuta formatiranja i skeniranja sam odradio na 2-3 kompjutera.
Dakle, ima li neko ideju sta da radim? Bitno mi je da mi podaci budu sigurni, da ne dodje do neke greske prilikom citanja/pisanja, tako da planiram da ga celog ispunim sa fileovima (mnooogo rar stvari sa CRC checkom) i da vidim kako ce se ponasati, ali to je jako dug i mukotrpan proces.

Unapred hvala na pomoci!

Sama zamena reka ti je već dala odgovor. Verovatno postoji nekompatibilnost tvoje ploče, sa čipsetom na samom reku. Pozajmi neki drugi SATA disk i ubaci ga u isti rek, pa ako se i na njemu isto dešava, onda ti je od pomoći samo promena reka. Isti problem sam imao sa nekim Hitachi hard diskom od 40GB od staroga laptopa, koji ni u ludilu nije hteo da radi sa malim 2.5" rekom (neki kinez). Igrom slučaja mi je dopao Seagate disk istog kapaciteta, koji je sa istim rekom savršeno radio (radi i danas). Sa tipom čiji je disk napravio trampu, i svi zadovoljni. :)

Hvala na pomoci! :)

Posle malo cackanja, zakljucio sam da do pomenutog problema dolazi samo pri kraju diska. Znaci, ako napravim 3 particije samo na trecoj ce nalaziti bad sectore. Tako da sam particionisao sve sem poslednjih 5 GB HDDa i sada vise ne pravi problem. Zasto pobrljavi sa tim poslednjim sektorima na HDDu nemam pojma, ali ovako radi... :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno