Šta je novo?

Sata HDD pitanje

miki81

Čuven
Učlanjen(a)
28.04.2003
Poena
620
Pitanje glasi: Da li ce hard disk SATA 2 ( 3.0 Gb/s ) raditi bez problema na ploci koja ima SATA 1 ( 1.5 Gb/s ) ???

Znaci sata hard 3.0 gb/s na ploci koja ima prikljucak za sata 1.5 gb/s ???

Jako me zanima ovo da znam da li da kupujem sata 3.0

Hvala unapred

Da, radice bez problema.Na nekim hardovima imas i dzamper da prebacis na SATA I.

Nece, nazalost.
Predpostavljam da je do ploce nesto...
Nema veze radi na drugoj ploci na 3.0 gb

Da bi ploca videla hard moras prvo da postavis dzamper na hdd-u na 1.5 gb/s.

Jok
To zavisi od ploce neke automatski obore , za neke mora jumper da se prebaci

Pa s obzirom da ploca nije automatski prepoznala hdd, sta mu drugo ostaje nego da podesi dzamper?

Pa mozda nema jumper na tom HDD-u.

Pa mozda nema jumper na tom HDD-u.

Pazite foru sad. Hard je Hitachi 320 GB sata II. ( nema dzampere )
Na jednoj ploci koja ima sata I nevidi hard, a na drugoj koja je isto SATA I automatski je ploca spustila hard na sata I tacnija 1,5 GB/s .
Koj trip !

Poslednja izmena:
Vise se ne prave SATA I ploce, pa automatski ni proizvodjaci HDD-ova nece da "komplikuju".

Vise se ne prave SATA I ploce, pa automatski ni proizvodjaci HDD-ova nece da "komplikuju".
Nema to veze sa proizvođačima HDD-ova, već sa proizvođačima čip setova, odnosno integrisanih host kontrolera. SATA 3,0 Gb/s je unazad kompatibilan sa SATA 1,5 Gb/s, ali to kontroler i uređaj moraju da ispregovaraju. Odavno poznati krivci za nemogućnost detekcije novijih diskova su, gle čuda, VIA i po neki SIS čip set.

PCI host kontroler bi tu rešio problem, ako je neophodno da se disk potera na konkretnoj ploči.

Poslednja izmena:
Mislim da si u pravu jer ploca koja nije prepoznala hard je VIA ;)

PCI host kontroler bi tu rešio problem, ako je neophodno da se disk potera na konkretnoj ploči.

Da li bi mogao da turim PCI Host controler na tu VIA plocu i da recimo stavim jos bar 4 harda ?

Poslednja izmena:
moze bez problema :)

Mislim da si u pravu jer ploca koja nije prepoznala hard je VIA ;)
Znam da jesam. :)

Da li bi mogao da turim PCI Host controler na tu VIA plocu i da recimo stavim jos bar 4 harda ?
Da, ukoliko kupiš četvoroportni SATA kontroler. :) Gleda samo da je neki Silicon Image čip set na njemu.

Kod nas uglavnom imaš one ST-Lab kontrolere, pa tako možeš da nađeš i 4-portnu verziju za 2500 din, ali je SATA 150. Mada... teško da će i jedan disk zasititi taj interfejs, a što se detekcije tiče... ako je na njemu Sulicon Image čip ne moraš da brineš. ;)

Poslednja izmena:
Nema to veze sa proizvođačima HDD-ova, već sa proizvođačima čip setova, odnosno integrisanih host kontrolera.

Mislio sam na cinjenicu da proizvodjaci HDD-ova ne stavljaju jumpere, ali si i ti dobro napisao ;)

pa tako možeš da nađeš i 4-portnu verziju za 2500 din, ali je SATA 150.

Mnogima bi zavrsavalo posao, ali mislim da je na duze staze to bacanje para :trust:
Bolje dodati jos malo para za prelazak na noviju platformu :type:

Mnogima bi zavrsavalo posao, ali mislim da je na duze staze to bacanje para :trust:
Bolje dodati jos malo para za prelazak na noviju platformu :type:
To već ostavljamo na procenu svakome po na osob.

Kao investicija to nikako nije bačen novac. Prvo što kontroler možeš prenostiti između platformi, što je jako zgodno ako si formirao na njemu fakeRAID. Drugo... ponekada je "deployment" nove platforme vremenski veoma zahtevan, pa je proširivanje stare jedino praktično rešenje.

Da ne ulazimo sada u sve detalje i mogućnosti... neka sam čovek proceni šta mu je činiti. :type:

U svakom slucaju je bolje dati tih 25-30 E nego da kupujes recimo novu plocu ( samim tim i procesor i memoriju ) jednostavno resenje za prosirenje ;)

Pogledaj na disku možda ima označeno. U pravilu ne dobiješ jumper, ali imaš mjesto a disku (pinove) na koje jumper ide, pa trebaš nabaviti jumper (svatko tko se bavi servisiranjem računala ima šaku jumpera sa crknutih ploča).

Vrh Dno