Šta je novo?

Sata hdd-ovi i raidu kao ata

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Interesuje me dali se moze formirati raid od sata diskova kojima je u biosu maticne ploce iskljucen s ata native mod i rade u ata rezimu, i ako moze dali je to dobro resenje.

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da hoces na P5QL-E da formiras taj raid niz? Ta ploca ima ICH10 kontroler (bar ova moja), za raid ti treba ICH10R.
Na kontrolerima sa raid mogucnostima imas opcije IDE, ACHI (sata native) i RAID, nisam primetio da je moguce kreirati RAID a da diskovi budu u IDE modu.

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da hoces na P5QL-E da formiras taj raid niz? Ta ploca ima ICH10 kontroler (bar ova moja), za raid ti treba ICH10R.

ne razumem sta hoces da kazes, ploca ima raid, instalirao sam raid miror i potom instalirao sistem bez problema, teoretski me zanima dali je moguca opcija da sata diskovi rade u ata modu.

Ako je u pitanju intelov integrisani raid, onda koliko znam cim ti budes ukljucio RAID mod sa tim si automatski prebacio na AHCI i vise ti diskovi nece biti u IDE modu.

ne razumem sta hoces da kazes, ploca ima raid, instalirao sam raid miror i potom instalirao sistem bez problema, teoretski me zanima dali je moguca opcija da sata diskovi rade u ata modu.

Iz tvog prvog posta nisam mogao znati da vec imas odgovarajucu plocu i da je raid niz vec formiran. Znam da si u nekom od ranijih tema naveo Asus P5Q-L plocu a posto imam verziju te ploce bez RAID kontrolera pomislio sam da je mozda tu problem.

Sto se tice varijante da SATA diskovi u IDE (compatibility) modu formiraju RAID niz, kao sto vec rece IgorHW, to je nemoguce. IDE mod ima samo osnovne funkcije hdd kontrolera, ukljucivanjem RAID-a svi diskovi po defaultu prelaze u ACHI mod i kao takvi mogu imati sve dodatne funkcionalnosti kontrolera (raid, ncq, hot-plug) sto dodatno doprinosi funkcionalnosti RAID nizova, npr. zamena ostecenog mirror diska bez potrebe da se sistem gasi. Cak i da postoji teoretska mogucnost za ide-raid to ne bi do kraja koristilo sve funkcije kontrolera, samim tim ne bi bilo dobro resenje.

Nazad
Vrh Dno