Šta je novo?

SATA HDD i instalacija Linux-a

• Začetnik teme Začetnik teme zorand
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zorand

Čuven
Učlanjen(a)
24.09.2002
Poena
619
Pozdrav svima kao sto je red prvi put.
Molim za savet.
Kako da postavim Linux (i koji) na HDD SATA koji je podeljen na dve particije (prva WindowsXP, a druga bi bila pod Linuxom). HD je pod kontrolom ICH5 na SATA1 grani. Ploca je Asus P4C800DeLuxe. U BIOS-u bih ostavio Native mod zbog podrske ostalim uredjajima na obe IDE grane.
Hvala

Izaberi distribuciju koja ti se najvise dopada, nadji verziju iste koja nije starija od godine dana (sto nova verzija to bolje, veca je sansa da ima ukljucenu podrsku za sata diskove) i kreni u instalaciju.

Pitanje 'koju distribuciju izabrati' ostaje na tebi. Uglavnom pocetnicima najvise leze Suse, Mandrake (Mandriva) i RH (Fedora), a moj savet ti je da za pocetak krenes da koristis onu distribuciju koju ima neko od tvojih prijatelja/komsija - tako ces najbrze i najlakse dobiti 'tehnicku podrsku' 🙂

poz.

Poslednja izmena:
Ako si chista nula za linux mozes da probas Linspire (najnovija verzija Five-0). Mogo lichi na windozu, chisto nekoliko nedelja dok se na priviknes na "Linux nachin razmishljanja". Ta varijanta ako nemas "tehnicku podrsku" od nekog komshije. Druga isto dobra varijanta bi bila SuSE. Pre par dana postavio sam temu na elitesecurity forumu i rekli su da suse nema nikakvih problema sa SATA diskovima, neshto sitnih problema ima kod slackware, lako se rehsvaju. A slackware nije nimalo linux za pochetnike. Tako da: Linspire, SuSE, a moze i Vector Linux isto jako dobar za pochetnike (sa Vectorom sam ja pocheo pre 2 meseca 😀)

Puno hvala na savetima, nabavicu SuSE 9.3 Pro.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno