Šta je novo?

sata hard na starijoj ploci

maddog74

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2006
Poena
320
Moja oprema  
Laptop
Samsung np350e5c-a02hs 01.2015.
Tablet
/
Mobilni telefon
XIAOMI Redmi-Note 8 Pro
Pametni uređaji
XIAOMI Smart Band 4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Moj sure ima epox 8k9a7i maticnu koja na sebi ima dva sata konektora.Posto je ploca kupljena polovna nema instalacioni disk sa drajverima,a sa epox sajta ih je nemoguce skinuti.Sistemski disk je Pata od 80gb,hocu da mu dodam sata od 500gb,ali ga ne vidim ni u biosu ni u windows-u.Da li je moguce da ova ploca podrzava samo sata raid opciju?Posto planira da uskoro kupi noviju masinu ,a nema prostora na starom hdd-u mislio sam da mu ubudzim jedan sata od 500gb,ali izgleda da nece da moze,ima li ko iskustva sa ovakvim problemom?Inace instalirani su VIA Hyperion, all in one,na sajtu sam nasao sata controller driver v2.20e,ali ko sto rekoh sa epox sajta ga je nemoguce skinuti,a na guglanju NIGDE nema ovog drivera sa oznakom 2.20e da se skine,a sa drugim verzijama NE RADI !

Ta ploča kako vidim ima VIA VT8237 southbridge i sata kontroler integrisan u njega, dakle isto kao i moja ploča. Ako ne misliš da instaliraš sistem na sata disk, ne bi trebalo da brineš o drajverima za kontroler. Problem ti je verovatno u tome što je taj sata kontroler malo problematičan ali radi. Disk je verovatno sata II pa ga trebaš prebaciti u sata 1.5 gb/s mod. Koliko znam kod svih proizvođača se to radi džamperom, pa pogledaj koja pozicija je za to. Izuzetak je samsung ako njega imaš. Kod F3 i možda drugih novijih ti za to treba ES Tool imaš na njihovom sajtu, butabilan je, nareži ga na cd i prebaci disk u sata 150. Samo to moraš odraditi na drugom kompu koji već vidi disk (sata II ploča).

Jeste to je ta ploca i u medjuvremenu sam uspeo da nakacim moj WD250gb sata II na nju ,ali sam ga prethodno izdzamperisao na sata150 i ploca i windows ga vidi.Problem nastaje kad nakacim hitachi deskstar hdp725050gla360 od 500gb.On ima pozadi mogucnost da se stavi ili skine samo jedan dzamper,ali bilo kako windows puca i ploca ga ne vidi,da li postoji neko ogranicenje u velicini hdd-a?Samsung F3 nisam pokusavao da kacim,to mi je ovaj sistemski hard pa me mrzi,mada vidim da samsung ,poput WD-a ima 4 para iglica za dzamperisanje...

Poslednja izmena:
Evo uspeo sam,hvala Gadjane, i za hitachi (na njihovom sajtu) ima tool za izmenu iz sata 2 u sata 1 i sad sljaka i hitachi....SUPER.
Pozdrav.

Nema na čemu. Znači na F3 od 500 giga ima četiri para iglica? Tako stoji na njihovom sajtu a i u uputstvu za džamperisanje koje sam dobio uz hdd. Samo moj je F3 od 1 TB i na njemu ima samo dva para iglica, od kojih nijedna kombinacija ne pomaže već samo ES Tool, pa sam se dosta cimao s tim i kopao na netu dok nisam rešio to. Samsungova podrška mi nije ni odgovorila na mail.
Je l' tebi u uputstvu za Samsung ili na samom disku piše nešto o džamperima?

Meni pise u uputstvu,doduse sitnim slovima,a na samom disku nisam primetio,sad sam ga vec ubudzio u kuciste evo ti scan jednog dela uputstva.

Prilozi

• uputstvo.jpg
    uputstvo.jpg
    214.6 KB · Pregleda: 50
  • isecak.jpg
    isecak.jpg
    108 KB · Pregleda: 51
Ma da, to je to papirče što sam i ja dobio uz 1tb (HD103SJ) ali tu nema ništa o džamperima (za sata) kao što ima na sajtu. Pošto na tom od 500gb imaš četiri para iglica, moguće da se to onda odnosi na njega, a da je samo ovaj od 1tb izuzetak. To me je zanimalo.
Pozdrav.

Prilozi

• 20051010165142468_3.5_SATA_eng_r4.pdf
    121.1 KB · Pregleda: 107
Nazad
Vrh Dno