Šta je novo?

SATA drivers for VISTA

EMRAX

Slavan
Učlanjen(a)
30.01.2006
Poena
319
Da li neko moze da mi kaze da li za VISTU postoje drugi SATA driveri?Pokusao sam da ga instaliram na SATA disk i kada ubacim floppy ne vidi nista?Da li sam ja mozde nesto zeznuo,pogresio proceduru? Na redovan ATA hard sam odradio install bez problema.Hvala!!:wave:

Zavisi koji je kontroler. Za Intel Matrix storage postoje drajveri (Inf update 8 ima podfolder Vista...), a poslednja Vista koju sam probao (Pre-RC1) ima u sebi drajvere za Intel Matrix RAID.

U pitanju je Silicon Image kontroler,nasao sam ga,nadam se da je to ovaj->
SiI 3132 64-bit Windows BASE Driver ver. 1.0.11.0 .Valjda ce sada da radi,probacu ovih dana...

Pa proveri koja je verzija Viste. Postoji 32-bitna i 64-bitna verzija. Nazalost, vecin a Windows XP RAID drajvera ne radi pod Vistom... Ja nisam mogao u novijim buildovima da poteram nVRAID kontroler nikako. Bio je jedan thread ovde na forumu o toj problematici, pa potrazi...

Probao sam dva drivera i ne rade,mislim da je u pitanju 32 bitna verzija Viste..Znaci da sam skinuo pogresne drivere..Verzija Viste je 5.141 ako sam dobro zapamtio,medjutim na sajtu Silikom Image-a ne pise nigde Vista 32 bit drivers ,u stvari nigde se ne spominje Vista konkrektno,vec pise samo windows 32 bit,64 bit...Ja imam Abitovu NF7-S plocu,hteo sam da se malo upoznam sa tim Vista okruzenjem i to je razlog instalacije...

Ta verzija Viste je dosta stara, pa mozda i imas srece: sa starijim buildovima meni je radio nVRAID tek u kasnijim buildovima drajveri za XP nisu odgovarali.

Ok Hvala ti puno..ProGooglacu jos malo...

Javi sta si napravio, posto imam iste muke...

nvRaid je integrisan u Vistu beta 2 sigurno, mozda cak i ranije (ali od beta 2 ne radi u VMWare-u pa sam morao da probam na obicnom disku).
Trenutna vista (RC1) NEMA 64-bit verziju.

Za dva dana prelazim na NFORCE 4 plocu tako da ne znam kako ce biti sa tom kofiguracijom...Javicu kada probam...

Bice ti bolje, citaj lakse, sigurno.

nvRaid je integrisan u Vistu beta 2 sigurno, mozda cak i ranije (ali od beta 2 ne radi u VMWare-u pa sam morao da probam na obicnom disku).
Trenutna vista (RC1) NEMA 64-bit verziju.

Mozda, ako je integrisan u poslednja dva builda... Meni nije video diskove dok sam imao NForce4 SLI i RAID0 niz, a evo ovde nesto o tome...

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=103827

Sada na Intel Matrix RAID (P965/ICH8R) i WinVI RC1 Build 5600 nije trazio nikakve drajvere... Svi uredjaji i optika su mi na SATA kontroleru (totalno sam iskljucio PATA podrsku...), a koristim RAID0 niz + 300 GB storage disk. Bez problema je video RAID0 niz i disk od 300 giga povezan na RAID kontroler bez ucitavanja drajvera sa diskete (kod Viste doduse ne mora samo sa diskete :) )

Kada se disableuje RAID mod u BIOS-u i podesi da kontroler radi u obicnom SATA rezimu tada, naravno, radi bilo koji kontroler, jer se ponasa kao i svaki drugi SATA kontroler tj. tada nisu potrebni dodatni drajveri sa diskete (ili cega vec..).

Znaci, na nForce4 sam jedino tako mogao da instaliram Vistu. Iz BIOS-a ploce bih setovao da SerialATA kontroler radi u SATA modu (dakle ne u RAID modu...) i sistem bi video najnormalnije diskove. Ali to nije RAID, vec obican SATA. Jedino o cemu treba voditi racuna je da se iskljuce diskovi koji cine RAID0 niz (kada je aktivan SATA rezim sistem ih vidi kao dva disk tj. ne vidi Strippe/Mirror niz...), jer je bilo prituzbi na gubitak podatak u tom slucaju...

Poslednja izmena:
Evo jedva sam nasao Vistu RC1 ,build 5600 ,za dan - dva kada je skinem probacu je na novoj mashini...Hvala svima za pomoc i opsezno izlaganje!!!

Evo upravo sam testirao Vistu RC1... Napokon build koji sam uspeo koristiti.

Koristio sam zvanicne Win xp drajvere za raid.

Instalirao sam WIN XP na NForce 4 chipset radi sve bez problema,a danas sam probao i Vistu RC1 32 bit i to ide bez po' muke! jedino stari NForce2 cipset pravi probleme!

Nazad
Vrh Dno