Šta je novo?

SATA + ATA Hard disk problem

Sivi

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2004
Poena
619
Stvarno ne znam ni sam kako da nazovem ovu temu, ali problem je sledeći?
Kupio sam SATA Hard disk (Samsung 250 GB) do sada sam imao Maxtor 60 GB ATA, povezao, instalirao... Jumper je stavljen na 1,5 Gb, ploča ima Nforce 3 čipset.

Kada su uključena oba hard diska sistem na Samsungu se diže vrlo brzo (crvić :p prođe 2-3 puta), ali kada isključim Maxtor (izvadim ga) sistem (na Samsungu) se diže mnogo mnogo duže (crvić prođe 9 puta!!).

Ovo se ne dešava samo kod mene i kod mog druga je ista situacija i on je kupio sata disk, a i poseduje ata hard.

Nadam se da sam dobro i razumljivo :) opisao problem, ako nekom trebaju još neke informacije napisaću..Ne znam u čemu je problem, ako neko ima neku ideju please help.

Pozdrav.

Pusti ti lepo stopericu pa vidi. To sto crvi idu tamo-ovamo nije neki pokazatelj.

hehe znam da su su crvći nepouzdani, ali sve jedno i vremenski je dooosta duže.

I meni brze dize sistem kad dodam jos 1 hdd.Nebitno da li je ATA ili SATA,nikad mi nije bilo jasno zasto.

A problem je... ???

Pa sta ako se dize malo duze... Meni se dize windows mnogo brze kad nema drivera ni nekih programa na start-upu, mozda je do toga... ali u svakom slucaju ovo se ne moze nazvati problemom...

Ovakve nazovi savete ili konstatacije najviše volim.
Pazi problem možda i nije ali je malo čudna pojava, i svakako iritirajuća. Znači to sa drajverima i programima ne drži vodu jer su isti instalirani i kada se sistem diže sa uključenim jednim ili oba harda.

To sa drajverima nema veze, jer drugi disk nema veze sa drajverima.

Mislim da je problem u ploci, tj. chipsetu.

I ja sam imao slican problem (Nforce4 ultra), koji se pojavljuje ako nema nicega na primary-master grani. . Probaj da zakacis bilo sta na pri-master (neki opticki recimo) a da to nije onaj PATA disk. Kladim se da ce brzina opet biti ona veca.

Eh da, nisam nasao drugo resenje... sem da mi dvd-rw bude nakacen kao pri-master. Drugi HD je na secondary grani, jer ga cesto nosim unaokolo.

Nije uspelo probao sam, zakačio sam rezač na prim-master ali ništa, opet mu treba podosta vremena: Ali sa hardom, bez obzira na koju granu ga zakačim, radi super par sekundi i to je to.

Neki tip mi je nešto na brzaka objašnjavao kako to ima veze sa raidom, ali ga nisam pohvatao šta je hteo da kaže :) . Da li bi možda moglo to da ima neke veze?
Ja raid drajver nisam instalirao jer ga ni ne koristim.

Nazad
Vrh Dno