Šta je novo?

SATA 3 PCI-E KARTICA,KAKO DO BOOT?

yugo

Slavan
Učlanjen(a)
12.05.2007
Poena
319
Spremam se za SSD da zavrsim sa raid vise pa sam pre promene ploce iz potpisa video da ima kartica koja ploci dodaje sata 3 i sata 2...

Kod:
http://www.winwin.rs/pc-periferije-monitori/adapteri-i-kablovi/adapteri/kartica-msi-star-sata6-card-604-4256-020-pci-e-x1-na-sata3-1181412.html

Uzeo sam je ,stavio na AHCI,i sve radi odlicno osim sto je ne vidim u biosu pa ne mogu da je stavim da butuje windows...
Upisivanje windowsa i formatiranje je ok i vidi se hard pri instalaciji ali posle prvog restarta kad treba da nastavi win setup nema ga jer ne butuje sa njega...
Probao sam da stavim kao prvi boot "bootable add in cards" i probao sam default bios ali nista...ima li neko neku ideju?

Vidim po netu da ta kartica ima i svoj setup bios ali ja ne znam kada se on pojavi jer ga kod mene nema...

U BIOS-u pod Advanced BIOS Features isključi Full Screen LOGO Show da bi mogao da vidiš POST poruke i da li ti kontroler nudi da uđeš u njegov BIOS.

Gigashit je inače jako loš sa add-on kontrolerima za boot, nijedan LSI kontroler nije hteo da mi boot-uje na GA pročama koj je na svim ostalim to radio, problem do njihovog BIOS-a.

Jasno mi je,iskljuceno je to uvek kod mene...sve sam sada probao i ne ide kao sto kazes...

Zar nema neki BOOT manager da moze da odradi da butuje sa PCIE,mislim kad svi vide hard na PCIE osim biosa zasto ne bih mogao nekako da to pokrenem neki SW pa iako to traje 5 minuta dok se ne vidi taj hard ne znaci mi jer je komp ceo dan upaljen...?

Evo recimo HD sentinel iz dosa ga vidi bez problema samo kako da ga namestim da ide win sa njega...kontam da mogu da upisem win na sata2 samo kako posle da butuje preko nekog dos programa ili boot managera...?

Poslednja izmena:
Kažem ti da je Gigabyte bios zeznut za boot sa dodatnih kontrolera.

Ja sam za LSI raid kontrolere našao posle da je problem do Gigabyte BIOS-a, tj. do koriste neki rezervisani opseg u memoriji koji ne bi trebalo i nisam nikako uspevao da radim boot sa istog, a sa bilo koje poloče nekog drugog proizvođača je radilo.

GA podrška me odj**** samo tako, kao ne garantuju da će njihove ploče raditi sa nekim drugim HW, a LSI je jedan od najvećih proizvođača RAID kontrolera. Posle toga više nisam kupio ni jednu Gigabyte ploču.

Ja imam tu msi karticu na asrock ploči i u bios kartice se ulazi sa ctrl m.

Znam da treba ali ne pokazuje nista na ctrl+M,dobijem samo od GA ploce one f12 itd....video sam na YT da bi se trebao pokazati bios te kartice sa tim ctrl M ali ga nema...u decijem imam jos jednu gigabyte ma720 us3 pa cu probati bash me interesuje...

Opet kazem znacilo bi mi da bilo kako podizem win sa tog harda,ceo hirens boot iz dosa vidi hard samo bios ne,mora da ima neki boot manager valjda...

Samo da javim da u drugoj gigabyte MA720 US3 ova kartica butuje bez problema i sve se vidi kao i njen bios...eh sad da menjam moju sa ovom plocom koja je u decijem kompu to je pitanje i puno posla...

Bez obzira što je ova pcie kartica "SATA III", u pitanju je buđavi marvell 9128 kontroler i nećeš imati pune SATA III brzina kao da je u pinjanju native kontoler u čipsetu.
Plus to je samo x1 kartica, a koliko vidim x1 slotovi na tvojoj ploči su samo PCI 1.0, a ne 2.0 (jedino je primarni x16 po 2.0 standardu) tako da opet ništa od SATA III brzine.

Ostavi SSD na native AMD kontroleru na ploči, radiće ti lepo, nećeš primećivati razliku, a uštedećeš sebi silne muke.

Izgleda da dobro zboris,mada kartica jeste i x4 ali pci1.0 ce me dotuci...a probacu da upsim win pa da vidim bez zamena ploca ali mi reci otkud sad prica da iskljucim AHCI i stavim native kad svi bruje da bez AHCI ne stavljam SSD ni na sata2???

@ Yugo,

mozda nebi bilo lose da izvrsis update firmware-a ploce.
A sigurno bi problem resio kad bi svoje prvobitno pitanje postavio na forum Gigabyta...ukoliko isti poseduje ?!

Izgleda da dobro zboris,mada kartica jeste i x4 ali pci1.0 ce me dotuci...a probacu da upsim win pa da vidim bez zamena ploca ali mi reci otkud sad prica da iskljucim AHCI i stavim native kad svi bruje da bez AHCI ne stavljam SSD ni na sata2???

Native u smislu ugrađenog kontrolera u okviru čipseta na ploči, a ne u vidu dodatnih čipova/kontrolera bilo dodatih na ploču ili u vidu posebnih kartica.

Kartica je x1, nije x4 koliko vidim po slici.

A naravno da treba da držiš kontroler u AHCI modu kada koristiš SSD.

Oživljavam temu staru dve godine....ali...

Nabavio dotičnu MSI Star sata6 karticu pre više od godinu dana za ploču ga-ma790gp-ds4h u nameri da novi ssd ubacim sa većom brzinom u odnosu na onboard sata2 kontroler. I naravno razočarao se što neće da butuje sa diska prikačenog na karticu bez obzira što se njegovi diskovi vide u windowsu. Probao par puta i povezao ssd nazad na sata2 matične.
Sinoć sam malo usisavao prašinu iz kućišta i rekoh da probam da otkačim sve HDD sa onboard kontrolera i da prebacim SSD na MSI karticu i .... radi boot:banana::shock:!!!???
Nisam ni dozvolio da se podigne windows10 nego sam direktno isključio komp, i krenuo da priključujem jedan po jedan HDD. Posle prvog ulaska u bios matične, SSD se sada vidi u Hard Disk Boot Priority a naravno vidi se i u biosu kontrolera kome u određenom trenutku možete da pristupite sa ctrl-m. Naravno, povezao sam sve HDD na matičnu kako su i bili ranije povezani a SSD je ostao na MSI kartici.
Ostaje testiranje brzine da bi se videlo da li je bar malo vredelo gubljenje vremena na ove zvrčke.

Pozdrav, Milan

Poslednja izmena:
Vrh Dno