Šta je novo?

SATA 3.5" fioka za hard-diskove

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
uzeo bih eksternu HDD fioku za 3.5 hardove, ali koja osim USB (ustvari i ne mora da ima USB) ima i sata prikljucak, ili FireWire... jer kontam da ce tako povezan hard disk mnogo brze da komunicira sa racunarom (minimum duplo brze nego preko usb2, ako ne i troduplo...)... pretpostavljam da onaj prikljuchak za sata kod 'asus p5q pro' ploce koji ide pozadi za eksterne uredjaje sluzi za to??
Postoji li to uopste, ili ja trazim previse? :)
p.s.
ako je primaran sto veci kapacitet, odnosno sto povoljniji odnos dinara/gigabajtu a da ima 1TB i vise, sta ima na nasem trzistu a da je jeftinije od proseka? sta mislite o 1.5TB diskovima, video sam, cini mi se, jedan na par mesta...

Kupio sam pre neki dan Black Box CEB-35S i prezadovoljan sam, uz 500aaks i eSATA prava kombinacija. Transfer preko USB-a je dobar, brzina transfera preko 30MB/s, a na eSata konekciji stabilnih 70+MB/s, u zavisnosti na koji disk u sistemu se kopira.
Temperatura diska posle ~300GB kopiranja je malo ispod 50C jer, iako je fijoka aluminijumska, nema nikakav kontakt sa diskom a prorezi sa prednje i zadnje strane ne omogucavaju adekvatno hladjenje. Prilozeni adapter za napajanje strujom je malih dimenzija i zgodan za prenosenje, za razliku od LCPower i CoolerMaster fijoka koji isporucuju adapter gabaritniji od nekih lap-topova.

Ovaj Chieftec sto je The Spinner predlozio je odlicna, ja bih je sigurno kupio da nisam vec uzeo 35S

Mozda nesto ovako:
-Thermaltake 3.5" MAX 4 Combo Active Cooling/E-Sata/Sata2/USB2.0/Fan/Bl
..Review..http://www.hardwaresecrets.com/article/532
Mislim ima bas sve sto treba : USB,eSata,LED fan,SATA to eSATA backet ko nema na ploci
,prateci kablovi itd..
Transfer sa USB oko 30 MB/s ,a sa eSata od 92-95 MB/s.
I relativno je jeftina oko 40 e..
Doduse nisam je licno probao,ali se i sam razmisljam da je uzmem i stavim jedan WD od 1TB..

ok, predlozi su na mestu.. hvala svima...
nego jos jedno pitanje koje me mori:

ja imam asus p5q pro, ona ima 8 SATA porta podrzanih od chip-seta i 2 ekstra SATA porta od marvellovog kontrolera valjda (ja sam iskljucio taj marvellov chip u biosu, zato sto nemam (vise) IDE/ATA uredjaje)... onaj prilozeni adapter (ako se tako moze nazvati) koji se prikachi na mesto nekog neiskoriscenog pci slota, a u ploci se povezuje na firewire i sata port... za firewire je stvar jasna, ali za sata nisam siguran da li se kachi na obicne sata portove (one crvene, sto su od chipseta) ili na ona dva (beli i narandzasti, koji sada valjda ne rade, jer sam iskljucio marvell adapter) ili mozda rade.. nije ni meni vise jasno??? tako se dobijaju firewire i sata (ili esata???) prikljucak na zadnjoj strani (u koji sam ja i mislio da prikljucim tu fioku koju planiram da kupim)...
da li sam ja to dobro povezao/zamislio?

sta je brze? firewire ili (e)sata?

Nije valjda da niko nema nista vise da doda..

evo ja sam se setio par sitnica koje sam zaboravio da napisem u prvom postu:

meni ne treba fancy HDD rack.. cak ne mora da ima ni ventilatore... meni to treba samo povremeno da ubodem hard, napunim ga i odlozim u fioku?

zasto?
zato sto imam jako puno DVD koje bih za cuvanje i arhiviranje prebacio na velike hard diskove i drzao u fioci dok ne zatreba... cena po gigabajtu je dosta pala, nadam se da ce jos vise.. a i lakse mi je da prebacim sve te divxe na HDD nego da se maltretiram i snimam DVD-e ...

otuda i ostaje otvorena dilema oko hard diskova sto veceg kapaciteta i sto manje cene, i nekog sata hdd racka koji nije skup, a postize zadovoljavajuce (citaj: normalne za sata protokol) brzine transfera...

Da li je 1TB HDD max za ovaj Chief, ili manje/više?

Pogledaj koja je cena INTEX-ovog reka,ja ga imam i odlicno radi,ima alumunijumsko kuciste,jedino vidi da bude sa SAT-om kako ti zelis,ja sam ga davno kupio,pa ima obican IDE prikljucak.Kada sam ga kupovao cena je bila veoma pristupacna.

aha. ok pogledacu... hvala u svakom slucaju....
inace da ne bude zabune.. nije poenta da mozes u HDD rack da stavis SATA disk (ustvari jeste poenta, ali nije i jedini uslov).. ja hocu da sam rack moze da se spoji sa racunarom kasnije ne samo putem USB, nego putem eSATA kabla (ili firewire, mada ne mora, jer mislim da je eSATA brzi, ali nisam siguran)

Nije valjda da niko nema nista vise da doda..

evo ja sam se setio par sitnica koje sam zaboravio da napisem u prvom postu:

meni ne treba fancy HDD rack.. cak ne mora da ima ni ventilatore... meni to treba samo povremeno da ubodem hard, napunim ga i odlozim u fioku?

zasto?
zato sto imam jako puno DVD koje bih za cuvanje i arhiviranje prebacio na velike hard diskove i drzao u fioci dok ne zatreba... cena po gigabajtu je dosta pala, nadam se da ce jos vise.. a i lakse mi je da prebacim sve te divxe na HDD nego da se maltretiram i snimam DVD-e ...

otuda i ostaje otvorena dilema oko hard diskova sto veceg kapaciteta i sto manje cene, i nekog sata hdd racka koji nije skup, a postize zadovoljavajuce (citaj: normalne za sata protokol) brzine transfera...

Ajd da se i ja nadovezem na ovo.Savrseno se slazem sa tobom,tako da i meni treba neka fioka za HDD-ove.Problem je sto nemam eSata na ploci.Pitanje je postoji li neka mogucnosta da se to "dogradi" na plocu?

Ajd da se i ja nadovezem na ovo.Savrseno se slazem sa tobom,tako da i meni treba neka fioka za HDD-ove.Problem je sto nemam eSata na ploci.Pitanje je postoji li neka mogucnosta da se to "dogradi" na plocu?

da...
proveri ti jos jednom upustvo za plocu.. ako si kupio kompjuter u zadnjih par godina, tj. plocu, a da je ploca neka normalna od poznatijih firmi, a ne krsh, trebalo bi da si dobio u kutiji gde je ploca i plochicu koju umetnes na mesto neiskoriscenog pci slota, a na kojoj se nalazi esata prikljucak, a sa druge strane imas kablice koje ubodes u plocu - na za to oznachena mesta (pogledaj prirucnik)... ako si 100% siguran da toga nema, mozes da vozis preko USB, ali racunaj da ce transfer jedva dobaciti 30 mb/s (i to ako si mnogo srecan, prosek je 22mb/s)..

treca opcija je da kupis pci karticu koja ima esata kontroler (ili pci-e), i onda sve to povezes.. probaj ovaj link: http://www.google.com/search?hl=en&q=pcie+esata

sto se tice hdd-racka jos uvek nisam "prelomio" a sto se tice HDD, bode mi oci ovaj seagate od 1.5TB koji kosta ~125E... moze li neko da potvrdi kvalitet ovog monstruma, jer sam chitao ovde kako neke novije serije 1TB diskova ove firme (seagate) imaju firmware probleme... da li je to prevazidjeno ili 1,5TB nemaju taj problem (posto pretpostavljam da su novija generacija).. ima li u Srbiji 2TB hard-diskova za male pare?

bonus pitanje: rade li ovi ultra-giga-mega-turbo hard diskovi normalno u ovim 3.5" fiokama? vidi li se sav kapacitet ili brljave?

a sto se tice esata, sumnjam da ga ima i ovaj asus p5q pro, to je ustvari obichan sata sa ploce preusmeren na spoljni prikljucak koji je drugachiji od onih internih, tj "lichi" na usb ali NIJE....

nisam siguran da li je potrebna i neka dodatna podrska na nivou biosa/chip-seta, ali sam procitao negde da svaki sata moze da radi kao esata, dok god duzina kabla nije veca od pola metra, sto sigurno nece biti s' obzirom da se radi o prostoru oko kucista...

Nasao sam eSata u kutiji za plocu! :) Tako da sto se toga tice,hvala ti puno.Sto se tice ovih 1TB+ hard diskova nemam pojma kako rade.Ja imam 2x500AAKS WD i 640AAKS WD.Ne jednom su filmovi,na drugom instalacije igra itd...Zbog toga mi treba kutija za njih,jer ne zelim da ih drzim stalno u kompu da rade,kad mi u 90% vremena uopste nisu potrebni...

Nazad
Vrh Dno