Šta je novo?

SAPPHIRE 5850 PROBLEM

shvabo

Slavan
Učlanjen(a)
22.09.2008
Poena
305
Imam SAPPHIRE Radeon HD 5850 1GB 21162-00-50R i konfiguraciju iz profila staru oko godinu dana. U poslednjih 7 dana, dva-tri puta sam u CCC-u (Performance/AMD Overdrive) primetio da Activity skala zakucava na 99 %, temp skoci na 65-70 C iako graficka nije pod opterecenjem. Sve to prati cudan periodican zvuk coolera, kao blago krcanje koje traje 2-3 sekunde pa prestane, pa ponovo...problem "resavam" restartom kompa. :( Generalno, primetio sam da se grafa cuje vise nego obicno. Redovno cistim celokupno kuciste, usisavam i brisem prasinu sa ventilatora graficke i ostalih komponenti.

Imate li neku dijagnozu? Graficka je jos manje od godinu dana pod garancijom, ne znam da li da je nosim u servis...
Hvala na pomoci! Pozdrav!

Problem je u drajverima koji zakucaju graficku na 100% i ako nista ne radi... nadji drajvere 10.10e i instaliraj ih pa se javi. :)

Instalirao 10.10e hotfix drivere koji su resili zakucavanje Activity-a, nije bilo zakucavanja zadnjih 5-6 dana. Ostaje taj "hardverski" problem periodicnog "krcanja" koji traje par sekundi, svaki 5-10 sekundi. To vise nije samo zvuk vec vibracije (slicne onim kod rada bucnijeg HDD-a) koje se jasno osete kada stavim prste na graficku. Sada vise nisam siguran da li ih proizvodi kuler jer se najvise osecaju na sredini metalnog cover-a, iznad GPU chipa. Siguran sam da tog krcanja nije bilo do pre 15tak dana... Ima li neko ideju sta bi to moglo da bude?
:(

mislim da ti je otisao tj da je pred riknjavanje lezaj kulera.To je jedan mali okrugli prsten sa sitnim kuglicama koji se nalazi ispod kalema na kuleru tamo gde mu je mali elektromotor koji ga pokrece.Da bi bilo jos jasnije koji je to deo i kako izgleda (u slucaju da ne znas) mozda si nekada menjao npr tocak na bajsu ili korman, imas takve al naravno vece i na tim mestima, jednom recju svugde gde dolazi do okretanja oko svoje ose(elektromotori.tockovi, i sl).obicno pocinje tako sto jedna od tih kuglica iskoci iz svog lezista sto prouzrokuje podrhtavanje,krckanje,lomljenje a zatim vremenom i ostale se razlabave pa onda obavezno dodje do blokade odredjenog dela u tvom slucaju kulera sto dalje moze lako da dovede do crkavanja graficke jer ce ostati bez hladjenja a ti mozes tog momenta da pomislis da je sve u redu jer vise ne krci a ono ni ne znas da je kuler ustvari stao.Kvar je glup i sitan ali su mu posledice uvek gadne bilo o cemu da se radi.Savet ti je da karticu odneses i reklamiras,trazi da ti zamene komplet kuler u medjuvremenu bolje ne koristi komp da ne bi doslo do gore opisanog kurslusa koji bi te skupo kostao, ako ne para a ono obavezno zivaca.;)

Nazad
Vrh Dno