Šta je novo?

Sapphire 4870 OC nelogicnost

KIBLA`s

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & NZXT kraken 360
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 32 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Astral 5080 OS Gaming
Storage
2x1TB Kingston SFYRS/1000 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster X3
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
Fractal Focus 2
Monitor
ROG SWIFT PG278QR 165Hz, G-SYNC
Miš & tastatura
DeathAdder v3 & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
imam sapphire 4870, 512mb GDDR 5, plavi PCB,
to je ona problematicna iz prvog posta ove teme, mada ja nisam imao problema sa pregrevanjem,
zakucavanjem kompa i slicno, ali stavio sam novi bios za svaki slucaj :),

sta se desava,
kartica na mojoj masini ima score u 3d marku 06 13167 sve def. klokovi,
kada se OC - uje 800/1035 score je 13498,
povecanje sokra za svega 331 poen, jel to normalno ili se meni samo cini :).
najvisa temperatura za vreme testova je u peek - u bila 78 c a vent oko 30%,
kartica prilikom testiranja ne smanjuje klokove uled TM - a,

pre je u masi bila Palit 8800gt naravno drivercleaner - om sam iz safe moda izbrisao sve sto se tice nVidia - e,
OS je windows SP3, da li bi reinstalacija sistema pomogal oko OC score - a,
i da li je socre od 13167 ok ili bi i on bio veci kada bi instalirao sistem?

pa ako je tako
onda nema ni potrebe za tim OC - om.

3DMark Vantage

Probaj ovo i batali 3dmark06. Ne voli atijeve kartice.

vantage na XP, koliko ja znam ne moze, ili nisam upucen dovoljno,

a da instaliram vistu ili w7 zbog toga, jok.

vantage na XP, koliko ja znam ne moze, ili nisam upucen dovoljno,

a da instaliram vistu ili w7 zbog toga, jok.

Moja greska. Nisam procitao tvoj post do kraja. Bolje pogledaj u igrama koliki je dobitak sa klokovanom kartom u odnosu na default, pa ces sam znati vredi li da drzis te klokove ili ne. 3dmark06 nije neko merilo. Pa ja sa ovim leadtekom imam nesto preko 13000 u 3dmarku i po njemu ispada da je blizu tvoje, a svi znamo da je slabija karta i to prilicno.

siguran sam i za cpu,
treba ovih dana da nabavim e6850 pa cu malo oc ovo ono,
pa cemo da vidimo,

inace oc mi i nije nesto neophodan, jer u 1680*1050 i onako sve leti na max pri 4xAA
i 4xAF, ali cisto malo :-devil-:,

ali karta i nije neki OC - er, za sada sto sam je testirao
gpu do 820 mem do 1000, sad sam probao FEAR 2 i na 1035 izbacuje zelene kockice.

Poslednja izmena:
Ma ti izvuci koliko mozes, igre ce bolje raditi sigurno. 3dmark nije ni za kakvo poredjenje posto finalni score kalkulise sa CPU score-om.

A sa E6850 vec mozes da se igras :D

Poslednja izmena:
Ma pusti 3dMark bezveze tako i meni poboljasnje nikakvo imas na temi za 4850/4870 moje screenshotove nista posebno.
Cudna je ova kartica negde u nekim igrama super sve a u drugim daje neke erore uzas, nije bas stabilna 100%.

kakve errore mislis?

ja nisam do sada imao nikakvih problema.

stigao E6850, pa cu sad malo da se igram :D.

EDIT:
igrarije,

malo sam razocaran sto ovaj E6850 nece 4.0, ali mu sada nisam cedio svaki MHz pa sam ga OC - ovao na 3.6,
mogao sam da biram izmedju E6850 i E6750, pa sam uzeo ovaj zbog mnozioca 9, a E6750 opusteno ide na 800*5
a ja uzeo ovaj rekoh moze da ide sigorno toliko, ali sutra cu da zamenim nije frka,

da ne kakim vise evo i skora.

Prilozi

• def_800-100_3.6GHz_E6850.JPG
    def_800-100_3.6GHz_E6850.JPG
    293.3 KB · Pregleda: 106
Poslednja izmena:
^
htedoh reci da E6750 ide opusteno na 500*8
a ne 800*5.

Poslednja izmena:
Taman posla da te kochi procesor, dodushe kochi te u 3dmRak-u, bilo bi smeshno da u igrama pravi shtucanje. A i vrapci znaju zashta je 3dmark optimizovan. :D :wave:

[
QUOTE=KIBLA`s;1754979]kakve errore mislis?

ja nisam do sada imao nikakvih problema.

stigao E6850, pa cu sad malo da se igram :D.

Pa evo ne znam odakle da pocnem:d Znao sam da cu imati problema ali ne ovoliko.
Ajde ja juce uzmem u XP-u namestim OC 800/1000 sve lepo radi u par igara kao sto sam naveo ali imam neki lag graficki u COH i BF2.Na default sve je ok.
Druga stvar ajde ok nema veze idem u Win7 safe mode izbrisem stare drajvere i instaliram 9.2 catalyst, reboot i boom pre nego udje u Win black screen i sve se vrti i radi. Ja reko ok drajver opet ja u safe mod izbrisem pa instaliram display driver opet nista. Ok odem lepo downlodujem drajver za Win7 beta na njihovom support-u i instaliram i naravno zna se rezultat black screen:d
Ok onda odem instaliram 9.1 isti djavo, itd...
Reko ajde nema veze instaliram Vistu Ultimate 32bit i boom ista prica tako da za sada Xp radi sa drajverima za ovu moju kartu:wall::wall::wall:
I eto da zavrsim znao sam da cu imati problema ali ovoliko pffffffffff nisam ocekivao.
Gx ima pravo svaka mu cast! NVIDIA rulez nisam imao nikakvih problema ni sa jednim drajverom!

Poslednja izmena:
^
nisam jos probao te igre koje spominjes ali u
dead space, fear2, nfs undercover, pes09, princ, nisam imao nikakvih problema.
a da ATi kuburi sa drajverima u odnosu na nVidiu to je cinjenica.

e sad moj problem;

uzmem ja onaj 6750 koji opusetno radi na 500*8 @ 1.4 na ploci gigabyte P35-DS3P,
i sav srecan dodjem kuci da to isto odradim i sa mojim commandom, ali prc,
ne mere nece ni u win da udje, probam na 500*7 i radi, znaci ploca izgura 500fsb, mada
to i nije toliki fsb za ovu plocu, da li je commando losija ploca ili je p965 jednostavno losiji od P35??

totalno razocarenje na stadionu, za sada je na 3.6 @ 1.386, ali nije stabilan Orthos
jednostavno resetuje masinu polse 22 minuta, ne izbaci gresku, samo se masina resetuje,
i da kazem da je vreo 81 c jeste da mu je TJ 100c ali...
tako da vracam se ja na mog e6420 i 3.2 stabilnih na 64c i cao.

ako neko ima neki predog dok mi je CPU neka sad govori ili nek vecno cuti :D .

Poslednja izmena:
Napucaj malo voltaze po NB-u i VTT-u, a koliko se secam ti si beshe imao neke chudne tripove sa tim 6420 kad nije hteo stabilno preko 3200, kako bese vec?!? (plocha te zahebava :))
6850 je fina mali procesorcic :D, ali opet tih 400 Mhz vishe sto bi dobio sa 6850 ne znam koliko bi ti znachilo, a na sve to idu i vrucine, pa oce toplo da bude. :D
Inache 1.4V za 6850 je super, naravno pod uslovom da se ne greje mnogo. Prodaji ti 6420 i uzimaj tu zverku. :) :wave:

pucao sam voltazu po nb i po fsb - u ali avaj,
ali sa starim voltazama koje koristim za fsb 400 ploca radi i na 500fsb samo mnozioc je onda 7,
sve stabilno

inace dobro se secas,
a evo jedan update tema, uzjogunio se e6420
pa poslednju post.

Pa ume ploca da se tripuje sa 500 FSB-om, ali ne zato sto je visok FSB vec zato sto je veliki klok procesora. :)
Ostavi iste voltaze i namesti 445*9 pa probaj, ako bude radilo, stavi 502 pa probaj 4xxx Ghz....
Ja sam imao slicne tripove, ploca stabilna na 500 ali sa manjim multijem, cim dignem multi, tj. povecam klok proca krene da pucketa Orthos.
Probaj 445 ili 450*9, trebalo bi da shljaka. :)

edit: tek sad videh temp od 81C, lepo ti to baci na terasu ili negde, mislim da te to zeza, ipak je dosta velika temp za taj proc.... ;)

Poslednja izmena:
Ne pucaj nikakve voltaze. Taj E6850 nece preko 3.6GHz stabilno pa to ti je. Ja sam u Krusevcu imao 2 komada i oba su radila isto. Jedan na P5K Pro a drugi na nF680i ploci. Oba su isla samo do 3.6. Hteli su i nesto malo preko toga ali bilo je mucenje...
Mani se corava posla. Uzivaj u tome sto imas. :)

:smoke:

More biti... ali ne mora da znaci. Memorija, NB, ploca... dosta faktora moze da bude. Nije Blend samo za ram.

A moze da bude i to sto je sada sve nategnuto da krajnjih granica, pa ne vaze one voltaze koje su bile validna kada se testirala svaka komponenta pojedninacno ;)

samo da obavestim na sam se vratio na E6420,
sad cu malo sa njim da se igram,
sad cu Hz na konac da mu vadim :D .

Samo da se nadovezem na temu,
imam Sapphire 4830 512MB, klok: 690/1155 i 2160 na 3,2ghz + 3gb RAM-a.
Pre nje imao Nvidiu 8600GT GS GLH

3dMarko 05 - oko 16k / sa Nvidiom 13k
3dMarko 06 - 11,5k / sa Nv 6,5 do 7k

Moje zapazanje je da 3dMarkovi debelo mase poentu (eto, izmislih i ja vrucu vodu) :)

Tek kad sam ukljucio Crysis: Warhead na 1680x1050 sa Gamer konfiguracijom - Joj Razlike!
Sa 8600-icom sam mogao da sanjam kako to izgleda. Igrao ga na 1024x1024, mainstream setting i nije bilo bas glatko... Onda sam krenuo da proveravam redom: GTR2, CoD4, C&C3... Razlika svugde nevidjena. Eto, da ne trujem vise, samo da se ne nerviras oko glupavih 3dMark-ova.
Za Vantage ne znam, tu je mozda situacija bolja...

Evo ja sam radio male testove: 3.4 Ghz e8400 i default graficka (4870) 13813 (3dmark 06).
Posle sam podigao proc na 3.6 i dobio 14.532. Posle toga 3.6 ghz i 775 mhz / 950 mhz - 15168. Posle sam povecao na 790/1000 ali dobio sam manji score 14460. Sad vise nista ne mogu da testiram jer nece da se podigne fsb (za proc)

Za 3dmark06 je malo 3.6GHz treba 4GHz da izvukao maksimum iz te grafike.

Nazad
Vrh Dno