Šta je novo?

Sapphire 4850 zamena fana :)

Pablo

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2006
Poena
500
Imam 4850 i od prvog dana kad sam je uzeo strashno me nervira njen cooler koji je buchan. Pre nje sam imao Gainward 8800GT GS i taj cooler je bio tih i u loadu a ova 4850 se chuje i kad je idle... Probao sam preko riva tunera da regulishem obrtaje i radi, utishao sam je na pristojan nivo ali deshava mi se da kad izadjem iz igre cooler ostane da se vrti na povecanom broju obrtaja a to me strashno nerviralo. Imao sam jedan Xilence vishak pa sam reshio da experimentishem:

Oreginalan cooler kao da je pravljen nek se na njega moze zashrafiti 80mm fan:

Ovaj dzek za fan sam skinuo nek nemoram da sechem oreginalne zice:

Evo kako to izgleda u kucishtu:

img06581280x960.jpg

By pablok, shot with Canon DIGITAL IXUS 80 IS at 2009-03-28

Fan sam preko Riva Tunera fiksirao na 100%.
Shta sam ovim dobio ?? Dobio sam manju temperatutu u IDLE za nekih 2-3 C ali se zato u LOAD-u povecala za 5-6 C i sad prilikom Full Load-a ( ati chupava kocka ) iznoci 73-74 C ( pre je bila 67-69 ) shto nije tako shtrashno s obzirom da referentna 4850 nagura do 100C. I ono najbitnije zbog chega sam menjao fan: dobio sam puno tishu mashinu nego pre moda. Xilence fan sam po sebi nije buchan a ostali fanovi u kucishtu ( 3 * 120mm ) su spojeni na Antec-ov fan controler koji im daje nekih 6-7V i samim tim su veoma tihi. Ostali fanovi se vrte na:

( AUX je fan na napajanju )

Poslednja izmena:
Svaka čast za entuzijazam, samo nađi neki (to je 9-ka?) okrugli fan da se baš lepo uklopi sa tim HeatSink-om i ima da deluje moćno, k'o original! :)
Ovako okrugao HS a četvrtast ventilator, sve deluje ko budževina. :D
Inače, savila ti se kartica (neće ništa da joj bude al se vidi pa reko da budem prvi koji je video). :d

Ocene:
Entuzijazam 5/5
Tehnika 3/5
Prosek: 4/5

:-devil-:
:wave:

Jos da sredis kablove malo, u stvari mnogo. :D

sve pohvale

samo ne znam kako ti nije palo na pamet da ocistis malo to :d

^ Pa kad bi sad krenuo sa cishcenjem, zavrshio bi za oko mesec i po :d

U svakom slucaju trud se isplatio ;)

:wave:

@ SS
To je osmica a i nije mi bitan izgled nego funkcionalnost tako da xilence ostaje :D

c-p-r
Kablove me mrzi da sredjujem a i napajanje nije modularno pa mi bash i nevredi da sredjujem ostale kablove kad cu ionako imati shumu kablova od napajanja...

Shto se chistoce tiche meni nesmeta tako da prashina ostaje na svom mestu :d

Probaj da ih uguras u onaj prorez koji ce voditi sve na poledjinu backplate-a, onda ih tamo rasporedis po potrebi i samo pri zatvaranju leve bocen malo obrati paznju, udarace malo o 24pin kabal ali moze, tako sam ja kod mene ranije kada nisam imao modularno.A sve sto ti ne treba uguraj negde gde dse neci videti odnosno praviti barijeru protoku vazduha. :)

Neznam u koji prorez mislish da ih uguram ?? Kablovi su izuzetno kruti a shto je najgore i prekratki. Onaj 4 pin za CPU jedva moze ovako da dohvati a 8 pin za CPU nema shanse da dohvati vrh ploche gde se nalazi konektor...

Ono odmah do napajanja a neposredno ispod ploce, pravougaoni prorez, ja sam ih tuda sproveo.

Vrh Dno