Šta je novo?

Samsung vs WD

Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
Planiram ovih dana da pazarim nekin novi hdd u cenovnom rangu do 50jura +/-10e i malo sam u nedoumici.
Prioritet mi nije toliko brzina koliko je tisina i dugovecnost diska. Suzio sam izbor na wd 6400AACS green, wd500AADS i samsung spinpoint f3 500gb. Koji je najbolji?

Kolika je razlika izmedju spinpointa f3 od 500gb i 1TB po pitanju brzine/tisine? Da li je mozda bolje da se isprsim 60tak eura i uzmem f3 1TB, mada realno, nemam potrebe za toliko prostora :D :D :D

Trenutno imam wd2500aaks, koji prede kao mackica i ne greje se preko 36C. Tako da ne bih bas uzimao nista sto je glasnije ili toplije.

Pogledaj malo ostale teme pokrenute po tom pitanju ali sve u svemu-> neces ni malo da pogresis ako uzmes SpinPoint= hladan, tih, brz...
Ima da se nadje za malo manje od 6500 1TB Samsung. :wave:

ma svi pricaju da ima da se nadje i da ce da ga uzmu. ja sam pretrazio sve radnje koje sam znao u gradu i nigde vise nema da se uzme spinpoint f3 od 1tb. ajde molim vas ako znate neko mesto gde nije rasprodat podelite informaciju.

a odgovor na tvoje pitanje "koji hdd?" je samsung. nije nista topliji ili bucniji od wd-a ali je zato brzi, i to dosta(od green verzije). iako ti brzina nije prioritet nema razloga da uzmes sporiji disk.
e sad. verzija od 1tb je bila 6200 din dok nije bio rasprodat. to je ocigledno malo vise od planiranog budzeta. zato imas i 500gb verziju za, okvirno, 4000 i nesto. ali ona ima 16mb kesa i nesto je sporija varijanta.
sve u svemu samsung f3 pobedjuje wd i ima sjajnu cenu.

ako se ne varam (neka me neko ispravi plx) taj WD ima 2 plattera (ploce) i samim time i sav taj kesh i sve ostalo zbog toga ne moze da se meri sa samsungom koji ima jednu plocu (stoga na varijanti od 1TB - 32mb kesha) ... Opet kazem , neka me neko ispravi ... Konkretno ja imam 2x te WD od 640gb u Raid0 rezimu , ali kod ortaka sam video kako rade samsunzi (500gb) ... Recimo samo da je sve tishe i hladnije , a za brzinu ... Pa za nijansu su brzi doduse seek time je diskutabilan

prema svemu sto sam ja video do sada f3 je bolji od caviar black. u svim velicinama.

ja sam se tako glupo zaj**o i uzeo sam caviar black jer nema f3 od 1tb(nema ga trenutno vise nigde). cim sam se vratio kuci setio sam se cene f3 od 500gb i shvatio da je ista cena za 2 f3 od 500gb i jedan caviar black od 1tb :wall:
wd je uzasno bucan i nekada ume bas da me iznervira(iako najcesce dok sam na kompu slusam muziku pa ga ne cujem ali nekada....)

^^ Imam WD 640 Black, uopšte nije tako bučan, sa uključenim AAM i doprim dampiranjem je praktično nečujan.

A u ovoj temi malo čudno poredite performance diskove tipa Black, F3, sa storage diskovima kao što je WD Green.

Ako kupuješ hard za sistem WD Black ili Samsung F3, a ako kupuješ hard za storage onda WD Green ili Samsung EcoGreen. Veoma prosto.

Btw , kako si uspeo da ukljucis AAM na blacku ? A pod 2 , nije on bucan meni pri upisu/citanju vec sam motor odma po paljenju racunara pa sve dok se ne zgasi komp bez obzira dal on nesto radi ili je u "leru" :D ima odvratno piskutav zvuk ... Pa pomnozi to 2x u RaId rezimu ... tiha jeza

Možda koriste različite motore od serije do serije, ne znam, ali moj se stvarno ne čuje, najglasniji mu je seek kada nije uključen AAM. Inače AAM možeš da uključiš sa programom Hard Drive Inspector Professional. U BIOSu mi je podešen AHCI mod, Win7 64bit, mogu da menjam AAM dok hard radi kao sistemski disk, čak i u toku seek testa sa HD Tach-om, pa se može videti kolika je razlika sa i bez AAM, a razlika je ogromna.

Vrh Dno