Šta je novo?

samsung TV "dise"

Učlanjen(a)
10.09.2003
Poena
680
bio sam u radnji u 29 novembra "scream" i video samsung tv 21m63, po ceni od 13 400 dinara na kesh. slika je super....osiiim sto kada gledas logo neke tv stanice tipa BK u oderdjenim momentima on kao da dise. pomeri se blago i vrati na mesto. prodavac me ubedjuje da je to zbog antene, ja mislim da nije, jer na TVu pored to se ne desava.
da li je to los trafo? jer ima neko iskustva sa ovim TVom.

To nema veze sa antenom već sa trafoom. Samsung za te pare nije loš samo treba naći bolji primerak. Loši trafoi nisu specijalnost samo Samsunga jer na kevinom Sonyju 72 ekran koji je svojevremeno bio nešto najskuplje što je kod nas moglo da se kupi sa 3 skarta, s-video i činč ulazima slika takođe igra pri promeni kontrasta.

Uglavnom, na svim samsungzima koje sam gledao kada sam uzimao svoj Plano slika je disala - na nekima više na nekima manje - pa sam se jednostavno pomirio sa tim i uzeo prvi koji mi je delovao bolje....

Ma svi ti konfekcijski modeli "disu". To je normalna stvar...

da dosta ih je disalo. uh, moracu onda da potrazim bolji primerak...ovaj je bas disao kao da je pikao basket. poludeo bih od nerviranja.
hvala!

Ja sam se nervirao kada sam video disanje kod mog *(tada sam mislio da je) fancy Samsunga 74cm, flat, placen pre dve godine preko 700e. Prebacis, recimo na TV out i kada ukljucis beo prozor Win Explorera koji zauzima 3/4 slike, vidljivo je disanje... Onda sam isto video na MNOGO skupljem Sony-ju, pa sam prestao da se nerviram... U praksi, to nije toliko uocljivo...

ma probajte da uhvatite negde onaj test screen (krug sa bojama i linijama kad nema programa) pa proverite geometriju. da vi's sta je uzas. ;)

ja sam o tome ovde pisao al tada to nije shvaceno ozbiljno.

Jedino toshiba tv nedishu

Nema dobrog novog televizora bar kod nas a da je ispod 80000 , a da ne dishe.
Zato sam ja lepo kupio nokia TV 78cm 100HZ polovan sa 6 m. garancije za 200E naravno dilerski , ovako je 250-290E.
Savrshena geometrija koja je u startu bila perfektna ali i ne mari serviserskim menijem ima stelovanje trapez. , Pincushion , pinbalance ,4 tipova linearnostii par modova koje i ne razumem sta znace ,fokus perfektan ,konvergenciju sam mu dostelovao servisnim menijem , boje takodje ,ponaosob R gain ,G gain i B gain ima cak perverziju stelovanja napona na tv tuneru default mu je na 170V , a moj je bio fabricki na 160V , komotno sam mu iz servisnog menija podigao voltazu na 180V ,opcija dozvoljava promenu do 255V, ne da sam upeglao Ikomovu shugavu sliku.
Disanja nema na standardnim promenama ,jedino dishe 2mm sa nokia testom na belo crnom testu ,medjutim video sam Mitcubishi 920 19' koji je vishe disao od moje Nokije. Jednom recju za ove pare sam dobio cudo.

pazi sa servisnim menijem treba biti pazljiv,jer znam ljude koji su zesce zasrali stvar sa tim

A sta znaci to kad 'slika dise'?
Kad sam video naslov topic-a ja sam pomislio da ce covek reci da je slika toliko realisticna, da ima dubinu, da se stice utisak... da dise, zivotom.

minketa je napisao(la):
A sta znaci to kad 'slika dise'?
Kad sam video naslov topic-a ja sam pomislio da ce covek reci da je slika toliko realisticna, da ima dubinu, da se stice utisak... da dise, zivotom.
Leva i desna strana slike se blago pomeraju pri promeni osvetljenja tj slika se siri i skuplja po horizontali. Na nekim ekranima dise a negde bogami i dahce. :) - sve u svemu, prilicno je zivahna..
Uzrok: slab visokonaponski trafo - najizrazenije kod Samsunga kod skoro svih modela, a najverovatniji uzrok uzroka: uvoznik koji uvozi nesto losije primerke za manje pare pa ih ovde zavaljuje po redovnim cenama i naravno zaradjuje nesto vise. Moguce je i da uvoznik nema izbora jer nama i nude sve sam krs - dodjemo ti kao neki otpad Evrope.

Poslednja izmena:
Minja je napisao(la):
uvoznik koji uvozi nesto losije primerke za manje pare pa ih ovde zavaljuje po redovnim cenama i naravno zaradjuje nesto vise. .

To je privatan biznis,i prirodna teznja za uvecanjem kapitala

byMaX je napisao(la):
Prebacis, recimo na TV out i kada ukljucis beo prozor Win Explorera koji zauzima 3/4 slike, vidljivo je disanje... Onda sam isto video na MNOGO skupljem Sony-ju, pa sam prestao da se nerviram... U praksi, to nije toliko uocljivo...

Pa uglavnom svi proizvodjaci TV-a koriste overscan, tj. slika je realno i sira i visa za do 10 %, tako da disanje tj. pomeranje leve i desne ivice pada u overscanned deo i ne bi trebalo da se vidi. Nesto drugo je slika preko TV out-a graficke karte u underscan modu, tada se stvarno moze videti disanje. Ali zar nije TVTool celu svoju filozofiju oformio upravo oko overscan moda za NV kartice. Bas da se eliminisse ovo.

tamo sam video vise zadihanih televizora, ali taj samsung je bas bio vidljiv. prosto je neprijatno gledati to. osecam da bi samo buljio u to. po par santimetara se slika pomerala. logo bukvalno skace po ekranu. najsladje mi je bilo sto se prodavac pravio mutav, kao ne vidi. onda je okrivio antenu.
bilo je par gde je stvarno jedva primetljivo, tek kada obratis paznju vidis blaga pomeranja.

pa i bi to ti je psihologija.
Znas ono recim kazem ti sony manje dise a samsung vise a realno isto dishu(recimo naveo sam primer)ti bi u samsungovo disanje kao sto kazes buljio i smetalo bi ti dok bi na sonyu rekao da se nerimecuje

Ovo sam samo naveo kao primer!

a sto je najgore to se (disanje) najvise primeti kod tih velikih televizora.
Ja sam u wegu imao problem sa "blesavim"prodavcem koji je isto pricao kako je do antene ali kada sam ja poceo da pricam o trafou i dr.video da nemoze da me vrti kao neku babu

Da,bas sam ja pre par nedelja postavio pitanje o samsungovom "PLANO"modelu i disanju slike.U medjuvremenu sam obilazio prodavnice nameravajuci da kupim doticni plano,ali videvsi kakva mu je slika iz momenta sam odustao.Da se razumemo,kvalitetnog visokonaponskog trafoa nema ni na jednom tv,barem ne do 40000 din,ali je na "PLANO" slika mutna i nikakva podesavanja ne mogu to da isprave.Pored njega je stojao NEO koji ima isti kvalitet slike sa istim disanjem,tako da ne vidim razlog za kupovanjem skupljeg samsunga.Ja sam konkretno uzeo Kopernikusa 29" jer sam ga direktno u prodavnici uporedjivao sa ova dva i video razliku u slici,plus s-vhs prikljucak,plus 3god garancije.Naravno ni ovde trafo nije neka klasa ali je daleko od primetnog,uostalom znate li gde se trenutno rade trafoi za vecinu TV :trust: ,verujem da naslucujete odgovor.

Ovo je napisao JB (Jochen Buchner) autor TV Tool-a. Pa neka mi neko lepo strucno objasni kako je moguce videti disanje ma TV-u i pored overscana ?
Nesto drugo je kada se pusti slika sa racunara na pr. desktop koja nije full screen pa se onda pusti neki program za testiranje monitora.

"Breathing and curvy side borders are normal effects of TV tubes. To prevent this effect TVs use overscan, that means they make the picture bigger than the actual visible part of the screen. By doing this curvy borders are hidden as well as breathing".

Vrh Dno