Šta je novo?

Samsung SyncMaster 913N...punjenje kristala???

carrier

Slavan
Učlanjen(a)
29.08.2007
Poena
304
Verovatno sam jedini koji sa ovim modelom ima ovakvih problema.

Nakon odredjenog perioda rada (vec nakon pola sata) u pojedinim sektorima monitora se javljaju svetlije nijanse boje koja je na monitoru...npr. ukoliko je pozadina koherentno siva u tim sektorima ce biti svetlija siva. Najintenzivnija razlika u nijansama se uocava na zelenoj boji.
Dalje, ukoliko se desi da je u nekim od tih sektora otvoren neki prozor, posle gasenja istog ostaje trag sadrzaja...npr. dugme "save" zadrzi svoj oblik i nakon gasenja prozora.
Ukoliko se monitor ugasi na "power" dugme, nakon opet pola sata "fleke" nestaju, ali ako se samo ugasi do "stand by" moda, po paljenju "fleke" se odmah javljaju.
Graficka kartica koju koristim ja MSI G-Force 7300 GT, a monitor je analogni...naravno, cela konfa je na UPS-u vec par godina koji besprekorno radi.
Probao sam da menjam mesto monitoru, uticnicu UPS-a i uticnicu bez UPS-a.
Monitor je "pregazio" oko 7000 sati rada.

Doslo je vreme da ga promenis. U slucaju da je pod garancijom, to bi moralo biti prihvaceno kao neispravnost.

Ah ta garancija, to je malo komplikovano u vezi ovog monitora, tako da bi se moglo reci da nije pod garancijom. Kroz razgovor sa nekim ljudima, saznao sam da ovaj problem moze da se resi punjenjem kristala (servis kosta oko 30 e), ali o tome ne znam nista. Zato sad pokusavam da spasem sta se spasti dade.

Prvi put cujem za punjenje kristala
Kako za to nikada nisi cuo???
Evo pogledaj ovde:
http://www.sunnyray.org/Kristali-punjenje.htm;)
Salu na stranu ali za resavanje tog problema korisiti screen saver:)
Isti problem sam imao na poslu sa 740N modelom jer je kolega iskljucio screen saver i ostavio total commander ukljucen.Posle 8 sati slika total commandera se "urezala" u pozadinu i dobio se problem koji ti imas.TFT monitori kao i stari CRT monitori mogu patiti od ostajanja "senke" slike u pozadini iako je slika promenjena.Kod CRT-a taj problem je ne resiv a kod TFT-a kao sto si i sam primetio gasenje iz struje resava problem.Jedini nacin da isiti sprecis je da podesis windows da ukljuci screen saver ili uspava monitor posle odredjenog vremena neaktivnosti(10-ak minuta je sasvim dovoljno) da bi izbegao da obrisi slika(najcesce prozori i slicno) ostanu vidljivi.Isti problem sam imao na poslu sa 740N modelom jer je kolega iskljucio screen saver i ostavio total commander ukljucen.Posle 8 sati slika total commandera se "urezala" u pozadinu i dobio se problem koji ti imas ali kako sto rekoh lako ga je spreciti.

Poslednja izmena:
...Jedini nacin da isiti sprecis je da podesis windows da ukljuci screen saver ili uspava monitor posle odredjenog vremena neaktivnosti(10-ak minuta je sasvim dovoljno) da bi izbegao da obrisi slika(najcesce prozori i slicno) ostanu vidljivi.Isti problem sam imao na poslu sa 740N modelom jer je kolega iskljucio screen saver i ostavio total commander ukljucen.Posle 8 sati slika total commandera se "urezala" u pozadinu i dobio se problem koji ti imas ali kako sto rekoh lako ga je spreciti.
OK, cak i da ne gledam TV preko kompa pa i podesim screensaver na neku vrednost, siguran sam da bi eliminisao urezivanje slike, ali sta cu sa prvim delom problema koji nema veze sa urezivanjem slike vec sa konstantnim bistvovanjem fleka?

OK, cak i da ne gledam TV preko kompa pa i podesim screensaver na neku vrednost, siguran sam da bi eliminisao urezivanje slike, ali sta cu sa prvim delom problema koji nema veze sa urezivanjem slike vec sa konstantnim bistvovanjem fleka?
Pa ista prica bi trebalo da resi problem znaci nemoj da drzis istu sliku pola sata:)ili mozes da das 30e za "punjenje" kristala;)

Poslednja izmena:
To sa ne drzanjem slike ne pije vodu definitivno. Uradio sam mnoge testove... Dacu 30 e samo ako mi neko kaze da li "punjenje kristala" zaista postoji ili je to neko "punjenje :)" i gde moze da se uradi takav servis (po mogucnosti u Beogradu)?

Nazad
Vrh Dno