Šta je novo?

Samsung SyncMaster 226BW

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Widescreen monitori su definitivno sve popularniji, njihove cene su sve niže, a dijagonale (i rezolucije )sve veće. Čak se i 22-inčni modeli po ceni bliže "dvadeseticama", a jednu od njih smo nedavno testirali. Osim što su veći, da li su jednako kvalitetni?

Više o tome...

Fin test, solidno napisan. Samo mi nije jasno ko vam je slikao ove monitore? Kvalitet pojedinih fotki je katastrofalan.

Ma uvek ja slikam monitore, nego sam u cugu islikao preko 10 komada, a u redakciji je bilo oko 50 monitora sa sve otpakovanim kutijama. Usled gužve i želje da se završi sa slikanjem, neke su ispale mutnije...

Dobar review Max... samo mi se cini da si neke recenice ili delove recenica prepiso iz teksta o 206BW modelu u potpuno istoj formi :) Sto se tice fotki, u svakom slucaju su mnogo bolje od onih kod 206BW modela sa crnom pozadinom...

dobar test koji ce mi izgleda izvuci josh para iz dzepa jer mi se toliko svidja monitor da nemam reci...

Ma 40% teksta je isto, jer više nemam šta drugačije da pišem kada opisujem izgled - ovo je već četvrti monitor koji potpuno isto izgleda, samo se dimenzije razlikuju. ***a... :)

Onda si trebao 1 test da posvetis tim monitorima :) skratio bi sebi posao :)

fin prikaz

nego, je'l bas moraju da prave crne monitore? ne valja mi uz beli zid, veliki je kontrast

kad li ce se pojaviti, po finoj ceni, monitori koji podrzavaju 1080p?

Ma 40% teksta je isto, jer više nemam šta drugačije da pišem kada opisujem izgled - ovo je već četvrti monitor koji potpuno isto izgleda, samo se dimenzije razlikuju. ***a... :)

Koji program ekvivalent MagicTuneu da koristim za Benq podešavanje?
Pozdrav.:wave:

Moorhuhn, BenQ nema taj program :(

:(
Ma nema veze. Snašao sam se nekako. Malo Nokia test, malo 93GX i malo Dell 19" CRT (Sony "cevka") pored pa upoređujem. I ispalo je sasvim korektno. Ortaci mi ne izbijaju sa gajbe. Piči se PES6 već par dana po 6-8 sati. ;)
Hvala u svakom slučaju.
Pozdrav. :wave:

:(
Ma nema veze. Snašao sam se nekako. Malo Nokia test, malo 93GX i malo Dell 19" CRT (Sony "cevka") pored pa upoređujem. I ispalo je sasvim korektno. Ortaci mi ne izbijaju sa gajbe. Piči se PES6 već par dana po 6-8 sati. ;)
Hvala u svakom slučaju.
Pozdrav. :wave:

Okaci nam neke slicice -desktop,filmovi,igre....

Hajde neki dan. Iskreno ne palim komp kući već danima.
PS. Ovo pišem od devojke...ona sprema ispite.:mad:
Pozdrav.:wave:

Poslednja izmena:
BIOS i TFT (LCD)

Kupih i ja ovaj Samsung 226bw, zapao mi za oko odavno i naravno da sam prvo prelistao ovaj forum pre konacne odluke. Kako sam nasao samo reci hvale, na kraju sam ga i kupio. Imam samo jedno pitanje pa sam ga smestio ovde da ne otvaram drugi post.

Prilikom podizanja Windowsa neko vreme ekran je potpuno taman a plava dioda iza dugmeta bljeska, monitor je podesen na auto izbor ulaznog signala (a inace je prikljucen na DVI - digitalni) stvar je u tome da ovako nikako ne mogu da pristupim opcijama u BIOS-u! Kod CRT monitora nisam imao tih problema jer se slika odmah pojavljivala.

Dakle pitanje je kako da pristupim BIOS-u tj. ja pritiskom na taster "DEL" sigurno i pristupim ali nema slike na ovom LCD monitoru. Sta treba da podesim necu valjda morati da ga kacim na analogni izlaz/ulaz?

Inace sam super zadovoljan slikom i karakteristikama ove 226-ice!:type:

Jel imas jos uvek taj CRT? Verovatno ti je ostalo osvezavanje od 85Hz pa se zbog toga ne pojavljuje slika. Smanji je na 60 ili 75Hz pa pokusaj ponovo

:wave:

Osvezavanje moze biti problem samo u win-u. U bios-u je default - 60Hz tako da nije to sigurno...

Poslednja izmena:
Kupih i ja ovaj Samsung 226bw, zapao mi za oko odavno i naravno da sam prvo prelistao ovaj forum pre konacne odluke. Kako sam nasao samo reci hvale, na kraju sam ga i kupio. Imam samo jedno pitanje pa sam ga smestio ovde da ne otvaram drugi post.

Prilikom podizanja Windowsa neko vreme ekran je potpuno taman a plava dioda iza dugmeta bljeska, monitor je podesen na auto izbor ulaznog signala (a inace je prikljucen na DVI - digitalni) stvar je u tome da ovako nikako ne mogu da pristupim opcijama u BIOS-u! Kod CRT monitora nisam imao tih problema jer se slika odmah pojavljivala.

Dakle pitanje je kako da pristupim BIOS-u tj. ja pritiskom na taster "DEL" sigurno i pristupim ali nema slike na ovom LCD monitoru. Sta treba da podesim necu valjda morati da ga kacim na analogni izlaz/ulaz?

Inace sam super zadovoljan slikom i karakteristikama ove 226-ice!:type:

Moraces da ga prikljucis preko analognog prikljucka da bi usao u bios.Moj drugar ima taj monitor i istu kao tvoju graficku i isto ne moze da udje u bios kada mu je povezan monitor preko DVI prikljucka,a kada poveze preko analognog normalno mu radi.

inace preko DVI se ne prikazuju ti delovi
nije do monitora nego do DVI

sta dalje?

E pa nije baš tak...:)

najverovatnije je do grafičke ali probaj staviti u postavkama monitora - auto source: manual

@momsab: nemoguce da je do DVI, sta?... pa to bi onda znacilo da svi koji imaju kartice sa 2 DVI izlaza nikako ne bi mogli da pristupaju BIOS-u! :S:

To sam i ja hteo da probam ali rekoh da ipak sacekam vas savet mozda je neko vec imao isti problem i resio ga. Plasio sam se da ne izgubim sliku potpuno. :crash:

@MIB: Sto se tice kartice i osvezavanja postavljeno je na 60Hz.

I sta ako je do graficke? Sta tu treba podesiti?

To sam i ja hteo da probam ali rekoh da ipak sacekam vas savet mozda je neko vec imao isti problem i resio ga. Plasio sam se da ne izgubim sliku potpuno. :crash:

I sta ako je do graficke? Sta tu treba podesiti?

Ne možeš potpuno izgubiti sliku. Uvek možeš pristupiti meniju monitora i promeniti postavke.

Ako je do grafičke onda nema pomoći. Jednostavno ne daje izlaz na DVI dok ne pokrene Windows.

Probaj od nekoga da pozajmis drugu graficku i da probas.Onda ces znati na cemu si,i u cemu je problem.
Pozdrav.

E u stvari je bez veze da menjam na manual jer tada samo rucno biram da li ce biti analogni ili digitalni ulaz a ja analogni nisam ni priklljucio, heh.

do zakljucka da je u pitanju DVI sam dosao na osnovu iskustva ;)
i burazeru i meni se ne priakzuje taj deo mada meni oabvezno udje u BIOS kad pritisnem del
pogresno sam razumeo, ja sam mislio da samo ne prikazuje deo izmedju prvog "ekrana" u onih crtica za Windows
sad sam procitao da se ne vidi ni BIOS
izvinajvam se na zabuni

ja imam 206bw i ati 9600 i vidim sve od boot-ovanja pa nadalje . Rekao bi da je do graficke, tj njegovog DVI konektora . Inace postoje dva tipa DVI-D i DVI-I ako se ne varam ...

Lepo sto postoje ali to mi ne pomaze.

Da se vratim na temu, primetio sam da u podesavanjima za graficku u Display manager-u stoji ovako
GraphicAdapter: Radeon 9000 Series (Default TV + Sync. Master)

dok ispod u Desktop and Display setup-u stoji da je glavni Monitor a clone je TV. Moguce da zbog toga signal ide prvo na TV-out pa ne vidim sliku na monitoru kad hocu da udjem u BIOS, nego tek kad se Windows podigne. Ali to nisam uspeo da promenim u setovanjima graficke kartice.

Ne znam da li bih resio problem ako bih izvukao jednostavno kabl za TV-out pa restartovao PC? Malo mi je nepristupacno (moram da pomeram neku vitrinu da bih dosao do zadnje strane racunara) pa cu zato sacekati vas odgovor.

Lepo sto postoje ali to mi ne pomaze...

Moguce da zbog toga signal ide prvo na TV-out ...

Trebalo je da u prvom postu navedes da ti je prikljucen istovremeno TV out, bilo bi manje (opravdanog) nagadjanja.
Koliko se secam, dok sam imao 9600pro koja je istovremeno bila povezana i na mon. i na TV, deo ucitavanja izmedju biosa i Wina-a se video samo na TV-u. Davno je to bilo, pa stoga ne zameri ako sam pogresio, mada sam dosta siguran u ovu tvrdju. Dakle, iskopcaj TV-out, naravno dok je ugasen komp, pa probaj. Ipak ti je to "bezbolnije" nego da pokusavas bilo sta drugo. Ukoliko ti nije bio prikljucen TV-out dok si imao CRT, stvar je utoliko jasnija.

sta dalje

Dobro nisam rekao, ali danas sam pre ukljucivanja kompa iskljucio TV-out i ... opet ista stvar -> nema slike dok se Windows ne podigne. Ocigledno je do graficke kartice ali kako neki (npr. siki) vidi sve od butovanja pa nadalje a monitor mu je prikljucen na DVI?!

Ne verujem da su konstruktori ATI graficke to tako podesili da DVI izlaz ima signal tek kad se ucita Widows, mozda treba nesto bas u BIOS-u podesiti za graficku? Eh gde su sad ti maheri za graficke, meni je dzabe da ovako :wall:

Vidim da su neki nasli resenje u istovremenom prikopcavanju i analognog i DVI kabla, medjutim ja mislim da mora biti i neko drugo resenje.

Evo i ja da potvrdim da na Samsungu 970p sve lepo vidim, i ulazim u Bios, a jos je i povezan sa TV.

Ne znam ni ja sta je problem, ali sramota ako to stvarno zavisi od graficke karte... Mislim, kao da kupis auto, pa ne mozes da otvoris haubu dok se lepo ne zagreje

Vrh Dno