Šta je novo?

Samsung SSD 850 Pro problem sa brzinom

studioton

Slavan
Učlanjen(a)
26.02.2008
Poena
319
Danas sam kupio ovaj ssd, nov novcijat.. sve ok, instalirao sistem na njega.. medjutim primetio sam da je mnoogo spor.. bar upola nego sto treba da bude .. jel to nesto nije u redu ili ? Hvala

Prilozi

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    210.1 KB · Pregleda: 258
  • Clipboard02.jpg
    Clipboard02.jpg
    123.1 KB · Pregleda: 290
Koja je matična ploča u pitanju?

Kontroler ti je u IDE modu, prebaci ga na AHCI. Takođe proveri da li ga povezao na SATA 6Gb/s port i obavezno da isti bude native tj. Intel ili AMD kontroler u samom čipsetu.

ploca je gigabyte EX58-UD5

u biosu sam prebacio na AHCI .. e sad kako da proverim to za SATA 6gb/s i ne znam ovo za intel ili amd kontroler u samom cipsetu ... ako imas vremena detaljnije da mi kazes gde kako da podesim bio bih zahvalan

Imas u knizici od ploce tacne portove koji su native intel/amd. Obicno budu 2 ili 4 na skupljim plocama jedan do drugog, oznaceni drugom bojom od onih drugih.

Ako je ova ploca

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2958#sp

Nadji gdje je jedan od Sata2_0-5 i tu prikljuci.

Edit:
Ploca ti ne podrzava sata 6Gb/s standard...

Poslednja izmena:
Prvo, tvoja ploča nema native SATA III kontroler, već samo SATA II tj. 3Gb/s kontroler tako da će ti SSD raditi duplo sporije od onog što može.

Znam da je nepopularno, ali prvo RTFM :) Ako te baš mrzi da čitaš, zabodi SSD u PLAVI sata port.

SATA 0 bi trebalo da je donji plavi port, najbliži 24pin konektoru za napajanje na ploči.

Poslednja izmena:
druže, imao isti problem... problem je do kontrolera na ploči.... nema spasa samo prelazak na drugi procesor/ploču :(

p.s. ako želiš da zadržiš procesor a da imaš max brzinu SSD-a jedino ti je rešenje da nađeš neku ploču tipa X58 G1.Guerrilla, G1.Sniper ili G1.Assasin, samo vodi računa da je ova poslednja XL-ATX pa može doći do problema sa smeštanjem u kućište.

Poslednja izmena:
e ***.. koji sam djavo onda kupovao ssd zadnje generacije :( .. problem je u tome sto ovaj racunar koristim par godina u profesionalne svrhe i nemam nameru da ga menjambar jos 2-3 godine.. pa sam ubacio ovaj SSD cisto da malo osvezim i makar C particija da ide brzo .. ali sam primetio da ne dobijam ni upola onoga u performansama sto sam ocekivao, ali opet je bar vise nego duplo sve brze ako je za utehu :)

Hvala momci na savetima

Ako su ti ove brzine gore, ne dobijaš ni približno koliko bi mogao.

Jel ti SSD povezan na bele (Jmicron) ili plave (Intel) portove. Ako je na bele, odmah to prebaci na plave. Takođe instaliraj iRST drajvere. Vidi koji su poslednji za tvoj chipset.

povezao sam na plave na ploci.. pogledacu to za drajvere.. nisam nesto vest sa tim terminima oko svega ovoga , ne znam ni koji mi je chipset ali izguglacu i videcu za te iRST drajvere.. HVALA PUNO

znaci da skinem i instaliram ove drajvere? mislis da ce da pomogne koliko god bolje da bude?

e kakav baksuz. ni na kraj pameti da proverim sve ove informacije pre kupovine.. i dalje ne mogu da verujem da mi se to desilo :(

Poslednja izmena od urednika:
znaci da skinem i instaliram ove drajvere? mislis da ce da pomogne koliko god bolje da bude?

Samo skini i pokreni STOR_Win7_XP_11.0.0.1032_PV.exe

Sekvencijalno neće biti puno bolje, ali random bi trebalo dosta bolje.

ok, hvala ti jos jednom

Ipak ima resenja da sve proradi a da ne menjam plocu, na ebayu ima mnogo kineskih kontrolera od 5$ :)

Pročitaj prvo:

http://forum.benchmark.rs/showthrea...ve-kontrolera&highlight=bez+native+kontrolera

Takođe, gledaj da je kontroler na AsMedia 106x, da mora da bude u PCIe slotu po 2.0 standardu, da ti imaš Gigabyte ploču a one znaju da budu zeznute za boot sa dodatnih kontrolera i da u realnom radu nećeš previše videti razliku SATAII/SATAIII.

Kakvi su ti sad rezultati kad si prebacio SSD na intel kontroler i instalirao iRST drajvere? Baci screenshot iz AS-SSD da vidimo jel sad sve OK.

Svaka ti cast !

Kasnije sam u studiju pa cu javiti , nisam jos probao iRST drajvere. Inace odmah sam spojio na ploci u onaj PLAVI ulaz . ne beli .. to je valjda to,intel kontroler.. imam 4 harda+ ovaj ssd. i svi su povezani u taj plavi ..

Znaci nista nema od tih pcie sata3 kombinacija .. dobro si mi rekao inace bih ja to kupio. a ne bih dobio rezultat.. ustedeo si mi 20€, hvala

@studioton Kihnuo si vise love nego sto si trebao za ssd s obzirom na plocu koju imas (i kontroler u njoj), prezali, koristi sad kako jeste, zaboravi na testiranja, ssd je odlican, dugo ce raditi i jednog dana kad zamenis komp (pa i plocu sa njim) ces imati jos uvek veoma dobar ssd koji ces iskoristiti kao sistemski u tom novom kompu sa punim brzinama koje ssd moze postici.
S obzirom na plocu trebao si uzeti "obicni" 840 EVO, bez PRO, ovako si preplatio, "skolu" naucio, "progutaj" nesto veci trosak i UZIVAJ u mnogo brzem radu nego sa HDD-om.

da jeste, ali posto mi je u planu da pazarim mac mini .. cekam samo ovaj event sada u oktobru da vidim da li za iste pare mogu dobiti nesto osvezeno .. i onda cu 850pro prebaciti u mac mini .. a za ovaj racunar uzecu upravo taj 840 EVO i bice sve ok ..

Clipboard01.jpg

kada hocu da istaliram iRST driver koji si mi rekao .. ovo kaze :(

uspeo sam.. sada je brzina veca za nekih 20mb/s R/W .. :) dobro, bar nesto uradismo . Hvala jos jednom svima

Nazad
Vrh Dno